Kamelia Hall

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Kamelia Hall

Post autor: Kamelia » wtorek 29 lip 2025, 21:09

W końcu skusiłam się i pobrałam trochę CC. Wysokość pomieszczeń i bryła tego wymagały, te simowe były za małe. No i brzydota łózek klasycznych była dla mnie nie do wytrzymania więc cos z sypialni tez dodałam/ Większość pomieszczeń ma jedna tapetę w wielu kolorach i w bardziej okazałych pomieszczeniach powtarza sie żyrandol.
CC jest ogónie 13 szt, ale dom jest olbrzymi. Strych jest strychem, ciemnym bez okien , jest tam sauna i łazienka, doświetlone dachem są 2 pomieszczenia. W piwnicy są okna , ale zostawiłam trochę pustych pokoi

Pliki do pobrania w drugim poście pod postem ze zdjęciami. Osobno dom Kamelia Hall, osobne 2 pakiety z dodatkami. Najpierw wgraj pliki CC potem parcelkę. Jeśli nie chcesz CC wgraj samą parcelę
Załączniki
Obraz1.png
Slajd1.PNG
Slajd2.PNG
Slajd3.PNG
Slajd4.PNG
Slajd5.PNG
Slajd6.PNG
Slajd7.PNG
Slajd8.PNG
Slajd9.PNG
Slajd10.PNG
Slajd11.PNG
Slajd12.PNG
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » wtorek 29 lip 2025, 21:27

Kamelia Hall .zip
(360.02 KiB) Pobrany 284 razy
cc2.zip
(18.86 MiB) Pobrany 517 razy
cc1.zip
(86.7 MiB) Pobrany 421 razy
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » wtorek 29 lip 2025, 22:33

Śliczny dworek, bryła i zewnętrzna część kojarzy mi się z klasycyzmem, ale czy tak jest to nie wiem (rzekł laik i podrapał się po głowie w zamyśleniu :D ). Ładna zielona kuchnia z ciekawą zabudową, użyte tu kafelki podłogowe w moim odczuciu pasują do dworków i pałaców. Łazienki na piętrach eleganckie i fajny wystrój stylizowany na dawne epoki. Podoba mi się piwniczka - wygląda na takie miejsce do produkcji zarówno przetworów, jak i eliksirów oraz różnych mikstur ziołowych i aptecznych. Zaciekawiła mnie część poddasza pełniąca funkcję szklarni, myślę, że rośliny świetnie by tu rosły, szczególnie papryka czy pomidory. :) Świetna praca! :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » środa 30 lip 2025, 12:00

Piękny bogato zdobiony pałac. Bryła pięknie i pomysłowo zdobiona, wygląda realistycznie co nie tak wcale łatwo uzyskac kiedy chce się solidnie pozdobić elewację. Kawał solidnej budowy ale także jeśli chodzi o wystrój to jest naprawde wow! Fajnie zaaranżowane pomieszczenie ze schodami no i te żyrandole są niesamowite podkręcając splendor wnętrz.Wyszukane tapety, ciekawe choc odpowiednio stonowane kolory i stylowe meble dopełniają całości choć mi spodobały się też te rustykane wnętrza min ze szklanym sufitem więc pewnie na ostatniej kondygnacji.Piękne wejścia, kolumny i ,że znó powrócę, ten niesamoity hol z balustrada powyżej ,kojarzą mi się całkiem mocno z muzeami w moim rodzinnym mieście czyli wnetrzami z przełomu XIX i XX wieku choć mogły by byc i trochę starsze, bardziej kolonialne.
Przed pałącem zacny ogród z wielką fonanną, nic tylko się wprowadzać :) :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Frisska
Felietonista

Post autor: Frisska » środa 30 lip 2025, 22:32

Piękna rezydencja. Elegancka bryła (i skosy są, co? ;)), przepięknie zdobione fasady i szczyty, luksusowe wnętrza, piękne sztukaterie, szlachetne kolory. Zaintrygowała mnie sala z przepierzeniem i podestem na podłodze — to sala balowa? Tam barek chyba jest? Widzę hokery. Wspaniała jest ta łazienka w bardzo ciemnym turkusie (pewnie barwa ma swoją fachową nazwę), z fałszywym oknem (to szafeczka? Dodatkowe lustro, dekoracja?). Świetne antresole, klatki schodowe i ogródek z oszklonym dachem. Tylko niektóre obrazy nie do końca mi leżą, ale to przez własną, prywatną fanaberię: nie lubię dodatkowego dzielenia sztukaterii liniami, wiem, że to pewnie dziwactwo.
Dziedziniec z uporządkowanym ogrodem — bardzo tu pasuje. Bajka.
Chciałoby się choć dobę tak pomieszkać, dobrze, że mamy Simsy.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 31 lip 2025, 13:06

Teraz ja :)
Mogłabym w realu pomieszkać Frissko nawet dwa lata :) Ale pewnie kasy wystarczyłoby mi na dwa dni - utrzymać TAKĄ rezydencję w realu - to trzeba naprawdę spać na workach pieniędzy! Samo ogrzanie takiego pałacu puściłoby z torbami niejednego "szlachetnie urodzonego"...
Skosów Frissko się nie dopatrzyłam, choć szukałam solennie. Nie wiem tylko, czy mamy to samo na myśli :) I tak - to jest sala balowa :)

Ale - ad rem

Szapoba Kamelio - rezydencja zasługuje ze wszech miar na ten HALL przy nazwie :)

Postarałaś się zrobić coś, z tego mojego pomysłu, czego sama - wiem - nie dokończyłabym z takim rozmachem i tak pięknymi wnętrzami! Nie dokończyłam domu, gdyż wcięło mi zapis wraz z padaczką gry, ale sentyment do tego dworku pozostał. Jednak po raz drugi nie miałabym chyba siły...

Zastanawiałam się, co miałaś na myśli mówiąć o suterenie. W trójce dało się "zanurzyć" dom w ziemi, a okna za pomocą moveobjects umieścić w fundamentach. W czwórce tego się nie dało tak przeprowadzić, więc byłam ciekawa twojego rozwiązania.
I zobaczyłam, jak sobie sprytnie poradziłaś z tym poziomem poniżej gruntu. Widziałam już taki zabieg choćby u @Kropka Kropesi - z ukryciem szczeliny naokoło domu poprzez nakładzenie np kamieni lub krzewów, które miały na celu zamaskowanie tej szczeliny. A ty wcale jej nie maskowałaś nasuwając na nią inne obiekty, tylko zrobiłaś żywopłot, który na poziomie gruntu doskonale to maskuje. Ale też cofnęłaś ścianę z oknami o jedną kratkę, co pozwoliło na ukrycie faktu, że ten poziom w ogóle istnieje.
Wielkie brawa za to pomysłowe rozwiązanie!

Mnóstwo jest smaków i smaczków w tej rezydencji, i trzeba ją oglądać uważnie i powolutku.
Na uznanie zasługuje piękna, przestronna i jasna kuchnia. Zrobiłaś nawet salę balową, co zauważyła Frisska. Mam wrażenie, że nawiązałaś tą salą balową do swojej trójkowej wielkiej posiadłości Anno Domini... Mam ją ciągle przed oczami.

Pokój do przyjmowania gości, oficjalna, luksusowa jadalnia, a może gabinet do oficjalnych uroczystości? (bo pierwsza - mniej oficjalna jest przy kuchni). Bałam się, że przy tej mnogości pomieszczeń zabraknie pokojów dla dzieci - ale są - i dla malucha, i dla nieco starszego pokolenia.
Są i gabineciki z możliwością rozwijania sztuk pięknych - muzyki i malarstwa. Jest dodatkowa sypialnia dla seniorów rodziny. A na kolejnym poziomie ładnie wkomponowanym w dachy (ale nigdzie te dachy nie przecinają pomieszczeń) znalazło się miejsce na ćwiczenia ciała i ducha - pomieszczenia z przyrządami do ćwiczeń oraz pomysłowo skomponowana zklarnia. A jak utrudzony Sim zechce poszukać wytchnienia i rozprostować obolałe kości - czeka na niego sauna.

Pomyśłałam, że jednak o czymś zapomniałaś. Mianowicie - o służbie. Bo jak tu ogarniać samemu te hektary domu?
Ale schodząc do sutereny znalazłam dwa puste pomieszczenia, które na pewno zostawiłaś z tą myślą, by zakwaterować tam lokaja i kucharkę. I może pokojówkę na stałe (jest do tego mod).
O wszystkim więc Kami pomyślałaś. Nawet o basenie ze ślicznie wkomponowaną fontanną. Ogród też jest cudny - bez nadmiaru ozdób, ale też nie za bardzo ascetyczny. Ze studni życzeń jednak nie radziłabym korzystać zbyt pochopnie :P A już na pewno zapisać grę przed wypowiedzeniem życzenia.

Jeszcze raz wielkie słowa uznania dla twojej pracy.
Origin ID: Aschantka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kameliowe Budowle”