Jak uzywac platform plus fundamentów

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Posty: 1999
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk
Origin ID: kreatora

Jak uzywac platform plus fundamentów

Post autor: kreatora » niedziela 15 maja 2022, 23:02

Jak uzywalismy dotąd wiadomo. Klikalismy na sciene budynku i podnosilismy fundamenty pionową strzałką do góry na ile nam sie marzyło, dostawialismy do bryly domu kwadat fundamentów przed drzwiami (powiekszony lub zmiejszony) aby drzwi mozna było uzywać, a do tych fundamentow dostawialismy schody
Ale doszły platformy i problem sie skomplikował :)

Trzeba wiedziec ze jest roznica pomiedzy kwadratem fundamentów a kwadratem platformy ( platforma zminiejsza nam wysokość scian) i podstawą jest kolejnosc wykonywanych ruchów

Czyli najpierw w panelu budowania wybieramy kwadrat platformy i stawiamy ja na ziemi. Platforme powiekszamy wzdłuz i wszerz ile sie da pod przyszly budynek - zawsze potem mozna bedzie ją obciać. Niewskazane jest uzywanie jako podstwy budynku dwoch platform - jedna na dugiej bo to zmiejsza wysokosc scian i bedziemy zmuszeni uzywać wylacznie maleńkich okien, Dodatkowo jest opcja ze nawet male drzwi nam sie w ścianie nie zmieszczą
Nastepnie budujemy sciany zewnetrzne budynku, a z przodu i z tylu - tam gdzie bedziemy chcieli miec drzwi - pozostawiamy na zewnatrz co najmniej jedną kratke (lepiej dwie) płaskiej platformy na zewnątrz obrysu ścian.
Teraz podnosimy fundamenty o dwie kratki do góry.
W panelu budowania wybieramy kwadrat fundamentów tym razem, a nie platformę i dostawiamy do naszej platformy przed drzwiami. Fundament polacony z platforma utworzy nam nic nie kosztujący nas schodek (Wazne w wypadku starterów bo schody są drogie - bez schodów uciułamy kase nawet na basen) ) Od tego momentu juz nie bedziemy mogli przenosić budynku wiec wazne jest abysmy byli pewni ze mamy usytuowaną tę chate dokladnie w tej czesci parceli gdzie ja chcemy.

Co trzeba wiedziec - nie uzywamy platform na przykrycie dachow i budowe tarasów - tylko uzywamy w tym celu kwadratu fundamentów o ile chcemy na ostatnim pietrze mieć duze okna i mozliwość dodania funkcjonalnych drzwi wyjsciowych na taras.
Co najwyżej mozemy na kwadracie fundamentow w wybranym miejscu na dachu dodac mała platforme o ile chcemy miec jakis akcent architektoniczny interesujacy ale nie jestem pewna czy ta dodana platforma mimo wszystko nie zmniejszy wysokości scian pietrza w calym budynku i czy juz wstawione okna nie wylecą po tym zabiegu

Nie uzywamy platform w miejscu gdzie chcemy umiescic basen, bo w platformie basenu umieścic sie nie da - pod basen uzywamy kwadratu fundamentów. jesli obok mamy platforme to pomniejszamy ja i laczac ją z fundamentem tworzymy z niej schodek do basenu

Dodatkowo dla Perci :hearts/green-heart: @Percival159
Jesli chcesz miec ladne, żywe, nie brudne kolory scian i mebli wewnatrz chaty to zanim te chate zapiszesz do biblioteki wprowadź do niej sima i mając sima kliknij nim na pierwsza lepszą lampę w tej chacie. Pokaze sie opcja wyboru koloru śwatła - wybierz pierwsze z lewej u góry swiatło i na pytanie - "To światło? czy "Wszystkie swiatła?" wybierz wszystkie :)
Ja po prawdze mam w bibliotece pokoje zapisane pokoje napakowane takimi juz zmienionymi lampami ktore tylko przenosze z pokoju do budowanej chaty ale póki nie masz takich zapasów to musisz uzyc sima
Zawsze sprawdzaj wlączając opcje "Niewidoczne sciany" na poziomie dachu czy masz przykryte sufitem wszyskie pomieszczania. Jesli nie masz kliknij na sciane danego pokoju z poziomu dachu - pokaze sie zolta linia na ktorej bedzie opcja "Dodaj sufit" jesli masz z tym problem zawsze mozesz przykryć taki pokój kwadratem fundamentów - nigdy platformą.
ORIGIN ID Kreatora Champion of Answers on EA AHQ

Awatar użytkownika
Percival159
Felietonista
Posty: 237
Rejestracja: piątek 11 cze 2021, 12:06
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » poniedziałek 16 maja 2022, 08:24

Elu @kreatora dziekuję za informacje. :14-face-throwing-a-kiss: I za cały ten temat, bardzo ważna i cenna wiedza, której szczególnie początkujący często nie mają. :hearts/yellow-heart: :hearts/green-heart: :hearts/blue-heart:

Awatar użytkownika
Kirka
Budowniczy
Budowniczy
Posty: 257
Rejestracja: wtorek 14 kwie 2020, 14:54
Origin ID: KirrkaNa

Post autor: Kirka » wtorek 17 maja 2022, 18:38

Elu @kreatora bardzo dziękuję za te cenne uwagi.
Szczególnie dla mnie ciekawa okazała się informacja dot. światła w pomieszczeniach. Och, ile razy mnie wkurzał żółtawy blask i właśnie te brudne kolory ścian!
Jeszcze raz dziękuję :)

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Posty: 2614
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 10:42
Lokalizacja: miasto kamienic
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Post autor: SimDels » wtorek 17 maja 2022, 22:21

Coś mi z tym światłem nie działało ale już chyba wiem dlaczego
czasem przeszkadza :D Sama kolejność w zabawie z platformami jest przydatna bo inaczej dziwimy się, że nic sie nie da zrobić bo ściany wywala, miałem z tym ostatnio duże problemy więc spróbuję tak planować by od razu przewidywać gdzie je ustawię (używam rzadko ale przydają sie np jako podest -scena dla potencjalnych wystepów (fortepian, mikrofon itp) choć da się za ich pomocą stworzyć dużo więcej.
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 2346
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 19 maja 2022, 09:32

Dzięki Elu za cenne wskazówki. Jakiś czas temu budowałam dom w Sulani i użyłam platform do zróżnicowania wysokości części budynku tak by schodami je połączyć, zamiast fundamentów tradycyjnych. I co? - schody wychodziły ponad powierzcnię podłogi tak jakby gra myślała, że powinna tam być inna wysokość. Sim machał rękami, że tam jest przeszkoda. Może wiesz dlaczego? Tzn dlaczego gra uznała, że powinna tam być inna podłoga?

Awatar użytkownika
Ktosik
Budowniczy
Budowniczy
Posty: 1313
Rejestracja: piątek 06 kwie 2018, 21:36
Origin ID: KtosikG

Post autor: Ktosik » czwartek 19 maja 2022, 12:59

Dzięki Elu za wszystkie przydatne informacje dla budowlańców. :14-face-throwing-a-kiss: :hearts/blue-heart:

Awatar użytkownika
kreatora
Satyryk
Satyryk
Posty: 1999
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 13:49
Lokalizacja: Gdańsk
Origin ID: kreatora

Post autor: kreatora » czwartek 19 maja 2022, 23:18

@Alibali

Alu 1, Nie musisz uzywac wcale fundamentów ale wtedy schody przed domem - (poziom terenu + poziom 1 platfiormy )- są tylko na 1 schodek. Poziom podłogi oraz i teren przylegajacy do drzwi wejsciowych domu lub otwartego łuku drzwiowego MUSI BYC na tym samym poziomie .
2. Mozesz w jakims pomieszczeniu wewnatrz uzyc platformy ale nie wolno w przykryc CAŁEJ pomieszczeni tego pomieszczenia platformą, bo jak to zrobisz to w drzwiach gra nie potrafi utworzyć schodka - sim więc nie moze zmienic poziomu na jakim sie porusza i wlasnie zachowa sie tak jak opisałaś, gdy napotka drzwi, czy łuk drzwiowy Oba pomieszczenia będa na róznych poziomach nie połaczonych schodkiem, a drzwi czy luk drzwiowy w ścianie sie zablokuje.
Jesli chcesz w jakims pomieszczeniu uzyć platformy to musisz ja ustawic w pewnej odległości od drzwi, czy łuku aby powstał w tym pokoju schodek pozwalający simowi wejść na tę platformę - straszne marnowanie przestrzeni w chacie na moje ;)
ORIGIN ID Kreatora Champion of Answers on EA AHQ

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Posty: 1409
Rejestracja: piątek 06 kwie 2018, 19:12
Lokalizacja: Gliwice
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » sobota 28 maja 2022, 16:41

Wielkie dzięki Elu :hearts/green-heart: za cenny poradnik. Zauważyłam po sobie, że kiedy mam przerwę od budowlanki (dzięki sklerozie :09-winking-face: ) od początku uczę się czynności, które już wcześniej opanowałam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „The Sims 4 - budowanie”