Najbardziej charakterystyczną postacią jest oczywiście Hercules Poirot i jego Biuro Detektywistyczne - w osobach Miss Felicity Lemon i capt Arthura Hastingsa. Owo "biuro" współpracowało - z różnym skutkiem - z nadinspektorem policji - Jamesem Jappem.
Poirota stworzyłam już dawno, i nawet - zdaje mi się - pokazywałam tutaj. Było o tyle łatwiej, że skorzystałam z gotowca - facemask wyprodukowanej przez Bakalię (TSR)
Do postaci innego detektywa - starszej pani z angielskiego prowincjonalnego miasteczka St Mary Meadows - Miss Marple - przymierzałam się kilka razy, ale dopiero teraz tak naprawdę na serio.
Trudność była mianowicie taka, że postać ta zmieniała się kilkakrotnie, i trudno mi było się zdecydować na konkretną postać

Postać Jane Marple odgrywana była przez wiele aktorek - pierwsze filmy powstały w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku z Margaret Ruthefort w roli głónwej. Była to najbardziej hałaśliwa i prostacka wg mnie Jane - z typowo amerykańskim poczuciem humoru. Ale podobno jej kreacja przypadła do gustu samej Christie.

Następne panny Marple to również Amerykanki - Helen Hayes
i Angela Langsbury. Tę ostatnią mogliśmy podziwiać w serialu zatytułowanym "Napisała - Morderstwo", opartym na tym samym motywie detektywistycznym - bystrej i dociekliwej starszej pani (notabene pisarki).

Angela Langsbury wystąpiła też w filmie nakręconym w 1978r. na podstawie jednej z najlepszych i najczęściej filmowanych powieści kryminalnych Christie - "Smierć na Nilu" (w rolę Poirota wcielił się tam Peter Ustinov). Zagrała w nim postać zwariowanej pisarki - i alkoholiczki - Salome Ottersbourne
Film ten w ogóle miał znakomitą obsadę - wśród wykonawców znaleźli się m.innymi Bette Davis, Mia Farrow, Jane Birkin, Olivia Hussein, John Finch, David Niven, Sam Wanamaker (ojciec Zoe Wanamaker - późniejszej odtwórczyni postaci Ariadny Oliver - alter ego samej Christie) i niesławny kuzyn prezydenta JFK - George Kennedy.
Kolejne panny Marple to Joan Hickson

oraz Geraldine McEwan, której karierę jako miss Marple przerwała ciężka choroba i śmierć. Jej rolę z powodzeniem kontynuowała Julia McKenzie, której kreację uważam za najbliższą pierwowzoru.
Geraldine McEwan jako miss Marple (na zdjęciu z Timothym Daltonem w odcinku pt Tajemnica Sittaford)
I najbardziej angielska i prowincjonalna Miss Marple - Julia Mc Kenzie
Znalazłam nawet fotkę, która jest kolażem fotosów najbardziej charakterystycznych postaci z filmów o Miss Marple. Na poniższej fotce w dolnym rzędzie od lewej jest Helen Hayes, Joan Hickson oraz Geraldine McEwans, w środkowym rzędzie z lewej i prawej Margaret Rutheford, a pośrodku Julie McKenzie, oraz grywający role drugoplanowe i świetny w rolach wiktoriańskich kamerdynerów - Edward Fox. Jego córka Emilia - również aktorka - wystąpiła w rownoległym serialu z Poirotem, w odcinku - "Zatrute pióro".
W nawyższym rzędzie znowu Julia McKenzie (na dwóch fotkach) a obok niej w białym kapelusiku z piór - Joan Collins, aktorka znana głównie z roli Alexis w Dynastii. Mężczyzna po prawej to Mark Tandy - popularny irlandzki aktor, który kilkukrotnie wystąpił w serialu o Miss Marple, grywając inspektora policji, natomiast w odcinku Boże Narodzenie Herculesa Poirot zagrał - mordercę

Na temat tej postaci sporo napisano nawet w wikipedii
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jane_Marple
Moja simowa wersja Miss Marple.
Niestety, w grze nie ma fryzury zbliżonej do fryzury Julii McKenzie, jest natomiast fryzurka, która od biedy pasuje do tej, którą nosiła Geraldine McEwan.
W związku z tym - z konieczności - moja Marple jest zlepkiem trzech postaci - ma twarz Julii McKenzie, fryzurkę Geraldine McEwan, i nieco przysadzistą i korpulentną figurę po Helen Hayes

Nie wysyłam Miss Marple do galerii, bo wąptpię, by komukolwiek chciało się szukać elementów makijażu, których użyłam a są cecowe. Ale jeśli ktoś będzie chętny, to proszę pisać na pm - spakuję z cecami i wyślę.