The Sims 4 nie chce się zapisać w trybie budowania/kupowania

Masz problem z grą? Nie chce się uruchomić? Poszukaj odpowiedzi lub zadaj pytanie.
kjutt
Roznosiciel kawy
Origin ID: Incore1992

The Sims 4 nie chce się zapisać w trybie budowania/kupowania

Post autor: kjutt » wtorek 04 lut 2025, 22:02

Hej,

mam problem, a mianowicie po stworzeniu rodziny (z czym nie mam żadnego problemu) i przejściu do otoczenia budując dom i meblując go gra nie chce się zapisać. A właściwie to nie może przestać się zapisywać. Czasem postawie jeden mebel i się zapisze, a zaraz po tym ustawię 3 kolejne i już ma problem z zapisaniem się. Muszę wyłączać je awaryjnie przez ctrl+alt+dlt. Mam 3 mody: MCCC, Real Life Tragedies i Extreme Violence. Poza tym mam pobranych sporo mebli, ubrań czy fryzur. Ale wszystkie dodatkowe rzeczy mam tak naprawdę od bardzo dawna (m.in.2019) i wcześniej nie miałam takiego problemu ani razu.

Próbowałam już chyba wszystkiego: wysyłałam lastException na forum Discordowe, usunęłam inne modyfikacje, ubrania, meble itd., utworzyłam nowe foldery Saves i Tray, naprawiałam grę w aplikacji EA, a to co wciąż mam w grze zaktualizowałam do najnowszych wersji.

Czy ktoś z Was też miał taki problem i udało mu się go rozwiązać? Błagam o pomoc, właśnie rozpoczęłam przerwę między sesją a semestrem letnim i chciałabym spędzić ją na grze w simsy. Dlatego błagam :35-tired-face:

Pozdrawiam cieplutko
Julia

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » wtorek 04 lut 2025, 22:25

Uruchom grę w tzw czystym trybie - wyjmij cały folder TS4 z Dokumentów na pulpit (tymczasowo) i odpal grę. Nie bój się - gra sobie cały ten folder odtworzy.
Następnie stwórz jakąś postać, bo inaczej nie wejdziesz do gry, i pograj nią chwilę, i wtedy spróbuj zapisać. Zbuduj domek, postaw coś na działce, i znów zapisz. Jeśli się zapisuje bez problemu, to powodem wcześniejszych kłopotów mogą być posiadane zbiory cece (włosy, rzęsy, meble, buty etc - też mogą napytać problemów (szczególnie meble, z którymi Sim wchodzi w interakcje - umywalki, krzesła, łóżka etc)- i trzeba je aktualizować. Gdy zerkniesz na strony twórców cece to zobaczysz, że ich meble - a w szczególności łóżka - były wiele razy aktualizowane, gdyż kolejne dodatki wprowadzały nowe interakcje, których twórcy wcześniej nie znali, i nie mogli przewidzieć).
Drugim powodem może być mała ilość miejsca na dysku systemowym - i mała ilość RAM-u. Gra nie nadąża z ilością grafiki do wyświetlenia i "zapamiętania". Dlatego przy próbie zapisania może występować ten błąd, że kółko się kręci i miele bez końca, i nic z tego nie wynika.
Jeśli uznasz, że winę ponosi nie pamięć i miejsce na dysku, to radzę ograniczyć ilość cece, i sprawdzić swoje zbiory pod kątem aktualności. Sprawdź też dokładnie aktualność pobranych modyfikacji - oraz czy wzajemnie się nie konfliktują.

Napisz co osiągnęłaś tym wyjęciem folderu TS4 , a ja ci napiszę, co dalej zrobić. Nie wyrzucaj broń boże tego starego folderu (wyjętego) - będziemy z niego ratować co się da.

OP.S. Zapomniałam jeszcze o ważnym szczególe - co jakiś czas, np raz na tydzień kasuj plik o nazwie localthumb.cache. Nie ma obawy - gra tworzy go od nowa po uruchomieniu, bo to plik pamięci tymczasowej. On zapamiętuje stary wygląd sima, użyte modyfikacje etc. i może powodować konflikty. jeśli go nie wywalimy po włożeniu czegoś nowego do mods, lub po zmianie wyglądu domu czy Sima. Jeśli wkładasz nowego moda albo wymieniasz na zaktualizowaną wersję - to ta czynność jest obowiązkowa KAŻDORAZOWO!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”