Jak zmienić język gry na polski

Masz problem z grą? Nie chce się uruchomić? Poszukaj odpowiedzi lub zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Jak zmienić język gry na polski

Post autor: Alibali » czwartek 05 cze 2025, 18:59

Właśnie mi się coś takiego przytrafiło. Na koncie EA mam w ustawieniach j.polski - i region Polska. W EA App też po polsku. A gra po naprawie - uruchomiła mi się w j.angielskim!
Nie pomogła opcja napraw, a w apce w zarządzaniu grą - w -pokaż właściwości - nie było do wyboru j.polskiego i angielskiego, tylko sam angielski.

Kiedyś było łatwiej, bo można było zmienić to w ustawieniach (settings), które znajdowały się w opcjach gry. Ale od dawna tego nie ma! Może jest - ale nie wiem, gdzie tego szukać.

Zadziałała inna metoda:

-należy wcisnąć klawisz windowsa i literę r , a w uruchomione okienko wpisać regedit otworzą się rejestry systemowe.

Tam z lewej strony należy rozwinąć menu folderu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node

odszukać wiersz - \Maxis\The Sims 4 i następnie klikasz dwa razy w Locale (okno po lewej) i zmienić nazwę z eng_US na pl_PL - i wyjść.

Gra powinna się uruchomić z j.polskim.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » środa 23 lip 2025, 17:02

Jak już pisałam - po oatatniej aktualce, a właściwie już dużo wcześniej znikł mi język polski. Na dodatek po wgraniu Wróżek gra okazała się mieć tyle błędów, że jedynym właściwym w tym momencie działaniem była reinstalacja gry.
Po uruchomieniu - niestety - nie dało się zastosować wyżej podanej metody - gra ogłaszała z triumfem, że nie pozwoli mi się odpalić, bo nie -i już!, - i tu ekranik

Błąd inicjacji uruchomienia.jpg

Gdy dawałam opcję napraw - po ponownym uruchomieniu - gra samoistnie wracała do status quo - czyli do j.angielskiego. :a_angry:

Nie pomogło mi centrum pomocowe EA Help. Nie pomogła pomoc techniczna z supportu. Nie pomogło kilkunastokrotne(!) reinstalowanie gry i nawet samej apki)! Pomogła... Sztuczna Inteligencja.

Krótko mówiąc - odzyskałam grę w j. polskim.

Powodem błędu był brak plików językowych z j.polskim w jednym jedynym miejscu.

Trzeba było otworzyć folder, gdzie mam faktycznie zainstalowaną grę wraz z wszystkimi dodatkami, otworzyć folder data, a potem folder client i sprawdzić, czy JEST TAM plik Strings_POL_PL

Nie było u mnie! :35-tired-face:

naprawa1.jpg

Skąd go zatem wziąć?

Chat GPT podał mi link do strony, na której sama odszukałam zakładkę z plikami językowymi (-żeby rozwinąć menu nawigacyjne należy kliknąć w trzy poziome kreski w górnym prawym rogu ) Jeśli ich nie widać - rozwinąć zakładkę nawigacyjną u góry, i wybrać instrukcje/windows/TS4/ mam zainstalowaną grę

https://anadius.su/sims-4-language-files

naprawa2.jpg

naprawa zero.jpg

( nie całkiem chyba legalnej patrząc na zakładki, a po ostatniej nauczce nie chciałam oglądać niczego, prócz tego, co było moim must have. Po kliknięciu na ten duży napis pobierz (download) zostałam przekierowana na stronę, na której trochę (przyznaję) zgłupiałam.

Pobrałam na zdrowy rozum ten zaznaczony - klikając w trójkącik na końcu linijki (rozwija się mini-menu co należy zrobić)

naprawa3.jpg

Plik ten należało pobrać do jakiegoś folderu na pulpicie, tam go rozpakować, skopiować ten, którego mi brakowało i wkleić do folderu client.

Następnie wejść za pomocą polecenia regedit do rejestrów i zmienić w ścieżce wymienionej powyżej, (ale w dwóch miejscach) ten klucz locale z angielskiego na polski

Pierwsza ścieżka jest następująca

regedit/HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Maxis/The Sims4 - i w oknie po prawej stronie najeżdżamy na Locale klikamy prawym przyciskiem myszy - Modyfikuj i w otwartym okienku modyfikacji zmieniamy klucz z en_US na pl_PL, zamykamy okno

Zjeżdżamy nieco niżej w rejestrze i odszukujemy kolejny plik locale, który znajduje się w lokalizacji

HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/WOW6432Node/Maxis/The Sims4 - i powtarzamy czynność (wybieramy po prawej stronie w oknie locale - modyfikuj i zmieniamy wpis, zamykamy

naprawa4.jpg

Wpisujemy tylko dokładnie to

pl_PL

- uważając, żeby nie zrobić żadnej dodatkowej przerwy (spacji) czy żeby nie zmienić wielkości liter. Dokładnie tak jak napisałam.

Nie wolno niczego nam zmieniać w rejestrze - dodać żadnej spacji, kropki, literki, czy czegokolwiek przesunąć - każda literka i spacja ma znaczenie. powinno się w zasadzie zrobić kopię rejestrów przed wprowadzaniem zmian, jeśli się nie ma pewności i wprawy.

Gdy dokonamy zmian w kluczach rejestru, zamykamy go i uruchamiamy EA App, wylogowujemy się i zalogowujemy ponownie, dajemy opcję napraw w menu gry i czekamy aż gra zostanie naprawiona i wczyta sobie ten dodany plik językowy. Ja jeszcze dodatkowo czyściłam pliki pamięci samej apki - przypominam jak to się robi:

w lewym górnym rogu rozwijamy menu (trzy poziome kreski), wybieramy tam zakładkę pomoc/odzyskiwanie aplikacji/czyszczenie pamięci cache i czekamy, bo chwilkę to potrwa.

Po uruchomieniu - moja gra wygląda tak

naprawa koniec.jpg

TAAA DAAAM!

(jeszcze nie mogę uwierzyć, że sama dałam radę!)

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » środa 23 lip 2025, 23:05

Niestety - nie ma beczki miodu bez łyżki dziegciu.

Tego już chat GPT nie powiedział - (choć sama miałam na myśli zapytać, to w ferworze zapomniałam) - że pliki językowe trzeba powklejać do każdego EP,SP,GP jakie się ma w folderze Data.

Drogą prób i błędów doszłam, że wszystkie pliki językowe włącznie z wróżkami są w ostatnim pliku do pobrania na podanej wyżej stronce. WIęc jeśli pobieraliście jakieś inne - to skasujcie z pulpitu bo zabierają bardzo dużo miejsca, i pobierzcie i rozpakujcie tę ostatnią paczkę plików. Trzeba wchodzić do folderów EP SP i GP z wielkim skupieniem, żeby nie pomylić się i nie wkleić żadnego innego języka, albo nie tam gdzie być powinien. Ja na wszelki wypadek otwierając folder z plikami językowymi kasowałam wszystkie prócz polskiego, a potem nie wklejałam go do odpowiedniego EP SP czy GP, tylko kopiowałam i wklejałam. Ostrożności nigdy za wiele - gdyby mi się coś popsuło, to zawsze mogłabym czynność powtórzyć.

Ale mój wysiłek i samozaparcie opłaciły się - i w końcu mam grę po polsku, i w zarządzaniu grą w ea app w okienku wyboru języka również w końcu mam j.polski!
Mam nadzieję, że kolejna aktualizacja mi tego nie zepsuje. Na wszelki wypadek skopiuję cały folder data w jakieś bezpieczne miejsce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy techniczne”