Problem po aktualizacji
Problem po aktualizacji
Witajcie Kochani, szukam wsparcia i pomocy. Od dłuższego czasu mam problem z simsami 4, mniej więcej od tego czasu jak wyszła ta aktualizacja co zepsuła grę, coś mi się kojarzy zeszły rok. Od tamtej pory mam problem z simsami, kiedy odpalam grę bez modów mogę grać i działa, włączam mody i lipa. Nie mogę wejść w żadną rodzinę. Proszę o pomoc tak mi brakuje gry

W tym roku przepraszam za błąd
- Alibali
- Pisarz

- Origin ID: Aschantka
Wyjmij wszystkie mody z całym folderem MODS, (a z folderu gry w lokalizacji Dokumenty/EA/TS4 usuń pliki pamięci tymczasowej - cache - localthumb.cache i localthumbtexture.cache, i uruchom grę w celu utworzenia czystego folderu Mods z nowym plikiem resource.cfg
Wyjęty folder Mods podziel na grupy a każdą grupę włóż do ponumerowanych folderów - np A B C D. Włóż jedną grupę, np A do tego nowego Mods i sprawdź, czy gra działa, czy nie. Jeśli nie - wyjmij tę grupę A i podziel ją znowu na cztery i włóż każdą część do nowego folderu- nazwij te kolejne foldery A1 A2 A3 A4 - i znów włóż tylko jeden - np A1 do tego nowego Mods.
Za każdym razem wychodź z gry bez zapisywania! Jeśli utworzyły się nowe pliki pamięci tymczasowej - to kasuj je.
Jeśli gra działa - sprawdzaj kolejne grupy w podany sposób. Jeśli nie - to dziel ten, z którym gra nie działa na coraz mniejsze grupki aż do wykrycia błędnych obiektów (skórek, odzieży, włosów, rzęs czy makijażu)
Niestety - twórcy cece bardzo często nie aktualizują swoich dzieł, i po każdej większej aktualizacji można się spodziewać błędów.
Czytaj też uważnie opisy pobieranych ceców, bo często zdarza się błędne użycie obiektów - w opisie jest często mowa, że należy użyć tylko konkretnej skórki lub rzęs, - ale tutaj nie będę się rozpisywać o wersjach defaultowych czy overlayowych, bo się pogubisz. Czytaj dokładnie pliki readme w pobranych obiektach lub ns stronce "producenta". Miej też świadomość, że najbardziej narażone na błędy są cece dotyczące wyglądu Sima - a więc odzież, skórki, makijaż, tatuaże i rzęsy, w następnej kolejności rośliny, meble, a najmniej dekoracje domu, z którymi Sim nie wchodzi w interakcje.
Jeśłi chodzi o mody (modyfikacje gry) - to niestety - musisz wyjąć wszystkie i pobrać na nowo. Sprawdzaj wersje - czy są dopasowane do twojej wrrsji gry. Jeśli są niezaktualizowane - to niestety - gra nie ruszy.
Wyjęty folder Mods podziel na grupy a każdą grupę włóż do ponumerowanych folderów - np A B C D. Włóż jedną grupę, np A do tego nowego Mods i sprawdź, czy gra działa, czy nie. Jeśli nie - wyjmij tę grupę A i podziel ją znowu na cztery i włóż każdą część do nowego folderu- nazwij te kolejne foldery A1 A2 A3 A4 - i znów włóż tylko jeden - np A1 do tego nowego Mods.
Za każdym razem wychodź z gry bez zapisywania! Jeśli utworzyły się nowe pliki pamięci tymczasowej - to kasuj je.
Jeśli gra działa - sprawdzaj kolejne grupy w podany sposób. Jeśli nie - to dziel ten, z którym gra nie działa na coraz mniejsze grupki aż do wykrycia błędnych obiektów (skórek, odzieży, włosów, rzęs czy makijażu)
Niestety - twórcy cece bardzo często nie aktualizują swoich dzieł, i po każdej większej aktualizacji można się spodziewać błędów.
Czytaj też uważnie opisy pobieranych ceców, bo często zdarza się błędne użycie obiektów - w opisie jest często mowa, że należy użyć tylko konkretnej skórki lub rzęs, - ale tutaj nie będę się rozpisywać o wersjach defaultowych czy overlayowych, bo się pogubisz. Czytaj dokładnie pliki readme w pobranych obiektach lub ns stronce "producenta". Miej też świadomość, że najbardziej narażone na błędy są cece dotyczące wyglądu Sima - a więc odzież, skórki, makijaż, tatuaże i rzęsy, w następnej kolejności rośliny, meble, a najmniej dekoracje domu, z którymi Sim nie wchodzi w interakcje.
Jeśłi chodzi o mody (modyfikacje gry) - to niestety - musisz wyjąć wszystkie i pobrać na nowo. Sprawdzaj wersje - czy są dopasowane do twojej wrrsji gry. Jeśli są niezaktualizowane - to niestety - gra nie ruszy.
Origin ID: Aschantka
To lipa prawie 2 k plików usunąć troszkę szkoda 
- Alibali
- Pisarz

Odpowiedz sobie na pytanie @Tashiya - czy chcesz mieć, czy grać... Ja musiałam całkiem niedawno "przerzucić" prawie 30 GB cece (czyli jak to nazywasz - modów), i zrobiłam to - cierpliwie - kawałek po kawałku. Powodem błędów okazały się ...rzęsy od Kijiko oaz modyfikacja more column in CAS made by Werbeesu (tego samego od UI Cheats Extension), na którą nie zwróciłam na początku uwagi, a ten mod okazuje się być często przyczyną błędów, jeśli nie jest aktualny.
Pamiętaj, aby każdorazowo po włożeniu do gry nowych obiektów oraz (tym bardziej) modów, a także po wyjęciu ich - kasować pliki pamięci tymczasowej. Gra musi "zapomnieć" wcześniej użyte modyfikacje i obiekty cece.
Pamiętaj, aby każdorazowo po włożeniu do gry nowych obiektów oraz (tym bardziej) modów, a także po wyjęciu ich - kasować pliki pamięci tymczasowej. Gra musi "zapomnieć" wcześniej użyte modyfikacje i obiekty cece.
OOOO super bardzo dziękuję za odpowiedź, te rzęsy też mam ściągnięte spróbuję je usunąć. A jak to zrobić z tymi plikami pamięci ?
- Alibali
- Pisarz

Pliki pamięci tworzą się w folderze The Sims4, znajdującym się w lokalizacji Dokumenty. Są to localthumbcache.package i localsimtexturecache.package. Opróżniać też należy folder onlinethumbnailcache, choć on nie ma udziału w zapamiętywaniu modyfikacji w grze - tam gromadzą się obrazki które widzisz podczas ładowania gry - np promocji. Jak się trochę tego tam nazbiera, to też swoje waży, a chodzi o to, by nie obciążać gry. Więc ja zanim odpalę grę to sprawdzam, czy nagromadziło sę tam już dużo śmiecia - znaczy tych obrazków - i wywalam do kosza, wywalam też pliki lastexepction (zawierają info o błędach z modem wicked, basemental i mc command center), a gdy dokładam coś nowego do gry, lub z niej wyjmuję - to obowiązkowo za każdym razem usuwam oba pliki pamięci tymczasowej jakie ci podałam wyżej. Nie bój się usuwać tych plików, bo gra je za każdym razem tworzy po uruchomieniu - od nowa. Jeśli zaś chcesz mieć pewność, że wywalisz wszystko, co się gdzieś w zakamarkach gry tworzy, ale jest niewidoczne dla zwykłego gracza, to wyjmuję z folderu TS4 następujące foldery : Saves, Tray, no i cały Mods, i wywalam CAŁY folder TS4, uruchamiam grę i zarz z niej wychodzę bez zapisywania. - wtedy wytworzy całkiem nowiutki i czyściutki folder TS4. Przekładam do niego (ze starego do nowego) zawartość folderu Tray i to samo z Saves do nowego Saves, no i cały folder Mods ze zgromadzonym "dobrem", ale najpierw usuwam ze starego Mods plik resource.cfg i dopiero przeklejam zawartość. W ten sposób mam pewność, że usunęłam wszystkie śmieci na amen.
Aha - jeśli sobie lubisz cykać fotki w grze (czego się w zasadzie nie powinno robić zbyt często, bo też to obciża grę) - to też wyjmuję cały folder Zrzuty ekranu przed tą operacją usuwania całego TS4 i przenoszę poza grę - np do pendrive'a czy dysk zewnętrzny.
Uważaj na te rzęsy od Kijiko, bo tam w tej chwili na jej stronie jest niezły bałągan i łatwo się pogubić - które są zupdatowane, i które są które. Ona ma też mod (z którego korzystam) na usuwanie rzęs EA (Ea lashes remover) - po pobraniu w paczce będą dwa pliki do wyboru - musisz zdecydować się tylko na jeden. Drugi sobie zachowaj np na pulpicie, i gdy zechcesz sprawdzić różnice - to sobie wymienisz - ale zawsze musi być tylko jeden. Przeczytaj dokładnie plik readme dołączony do paczki.
Ponadto zastanów się, czy rzeczywiście rzęsy Kijiko są takie - must have. Kijiko była pierwsza z tymi rzęsami, ale obecnie jest mnóstwo innych "producentów" - i te rzęsy mniej "ważą". Np rzęsy na TSR od twóców: Cosimetic, SClub, Bakalia, Merci, etc
Aha - jeśli sobie lubisz cykać fotki w grze (czego się w zasadzie nie powinno robić zbyt często, bo też to obciża grę) - to też wyjmuję cały folder Zrzuty ekranu przed tą operacją usuwania całego TS4 i przenoszę poza grę - np do pendrive'a czy dysk zewnętrzny.
Uważaj na te rzęsy od Kijiko, bo tam w tej chwili na jej stronie jest niezły bałągan i łatwo się pogubić - które są zupdatowane, i które są które. Ona ma też mod (z którego korzystam) na usuwanie rzęs EA (Ea lashes remover) - po pobraniu w paczce będą dwa pliki do wyboru - musisz zdecydować się tylko na jeden. Drugi sobie zachowaj np na pulpicie, i gdy zechcesz sprawdzić różnice - to sobie wymienisz - ale zawsze musi być tylko jeden. Przeczytaj dokładnie plik readme dołączony do paczki.
Ponadto zastanów się, czy rzeczywiście rzęsy Kijiko są takie - must have. Kijiko była pierwsza z tymi rzęsami, ale obecnie jest mnóstwo innych "producentów" - i te rzęsy mniej "ważą". Np rzęsy na TSR od twóców: Cosimetic, SClub, Bakalia, Merci, etc