Krytyczny błąd nr 1 - Nie możesz zapisac parceli z powodu OneDrive
Edit: Niektórzy z Was mogą mieć podobny problem jaki zaistniał u mnie; gra nie zapisuje parceli ani nie wysyła ich do galerii (zapisy samej gry działają).
Szansa na taki fatalny błąd jest głównie przy systemie windows11 a problem powoduje dysk wirualny OneDrive, który stara się przejac kontrolę nad folderem "dokumenty" więc i nad folderami z dokumentów gry.
Co zrobić ?
1.SPRAWDŹ KONIECZNIE jak wygląda ścieżka zapisu twojego folderu "dokumenty klikając na folder PPM (prawym przyciskiem myszy) i potem klikając "lokalizacja". Jeśli w ścieźce dostępu masz "onedrive" to oznacza, że średnio potrzebna dla systemu aplikacja przejeła folder gry i jedynym rozwiązaniem jest usunięcie jej.Wtedy przechodzimy do kroku nr.2
KLICK!
2. ODPINAMY DOKUMENTY od OneDrive
A) Eksplorator plików
B) PPM na Dokumenty
C) Właściwości
D) Zakładka Lokalizacja
Kliknij:
"Przywróć domyślne"
Ścieżka MUSI się zmienić na:
C:\Users\TwojaNazwa\Documents
Zatwierdż likająć "zastosuj" oraz "tak"
Na obrazku wygląda to tak:
KLICK!
3. USUŃ OneDrive
To zapasowy dysk wirtualny z którego możesz ale nie musisz korzystać i który na ta chwile powoduje niepotrzebne problemy bardziej niż w przypadku windows 10
Odinstaluj aplikację "OneDrive". Uwaga! Windosw11 nadal zostawia aktywna cząstkę swojej uporczywej "chmurki", któa atakuje folder the sims tak więc po odinstalowaniu...
Wyszukaj na dysku systemowym ,zazwyczaj nazwanym domyślnie "C" ,hasło "OneDrive" i jak znajdziesz folder tak podpisany, czasem o wyglądzie chmurki udający aplikację, USUŃ go lub opcjonalnie zmień mu nazwę (ja zalecam wywalenie dziada bez żalu).
KLICK!
4.Sprawdź jeszcze raz dla pewności czy ścieżka dostepu dla dokumentów nie zawiera już "OneDrive". Jesli masz ścieżke folderu "dokumety" bez hasła onedrive to oznacza, że pozbyłeś się dziada i gra powinna zapisywać pliki (Yuppi!)
Na wszelki wypadek możesz odszukać jeszcze w systemie po haśle onedrive czy został jakiś folder czy pliki tak podpisane i wywalić dziadostwo choć to co zostało nie powinno wpływać na zapisy (no ale po co komu śmieci na dysku prawda?)
KLICK!
Dlaczego to raczej jedyne rozwiązanie?
Windows 11 sam podpina Dokumenty do OneDrive nawet po „odinstalowaniu” tejże chmurki i dlatego problem bez powyższych kroków nie zniknie magicznie naprawiony przez EA.
Powodzenia ,mi pomogło w 100%
Ps: w screenach nie ująłem etapu odinstalowania OneDrive bo miałem to juz odinstalowane , najpierw odinstaluj ,potem usuń folder i pliki OneDrive, które zostaną (samo odistalowanie nic nie pomoże).
Za naprowadzenie w kierunku właściwego działania ogromne dzięki dla Perci!
Gra nie zapisuje parceli - rozwiązania dla tego problemu
- SimDels
- Komiksomaniak

- Origin ID: Dels
UWAGA! Problem nr. 2 - Parcela może się nie zapisywac z powodu... DLC "Zamkowe Posiadłości" (!)
To drugi problem jaki napotkałem;
Zamkowe Posiadłości to małe DLC zawierające gotyckie okienka i drzwiczki, tekstury, fundament i kolumny, ładne ale uwaga w bonusie dostajemy pewną niekombatybilność z grą ,przynajmniej na obceną chwilę (mimo, że paczek wyszedł już dawno temu). Być może kwestia źle zrobionego paczku lub jakiejś ostatniej aktualizacji , tego nie wiem.
Podam link do DLC, żeby było wiadomo o których obiektach mówimy; https://www.ea.com/pl/games/the-sims/th ... estate-kit
Wykorzystanie paczki, spowodowało powrót komunikatu o tym, że czas zapisu został przekroczony (czy jakoś tak) i niezapisywanie parceli w grze.
Uwaga- usunięcie wykorzystanych obiektów z tego DLC np okienek z budynku nic nie pomoże, obiekty użyte raz, zepsują jakby całą grę uniemożliwiając zapis dowolnej parceli także bez tych obiektów. Co więc robić? Metodą prób i błędów sposób okazał się nastepujący;
Pomaga tradycyjnie przetasowanie folderu dokumentów z gry czyli;
1.Usunięcie tych plików co w poście powyżej.
2.Następnie, klikamy "napraw grę" w aplikacji EA (nie musisz wyjmowac modów, one i tu niczego nie psują wbrew tysiącom takich porad w sieci).
3.wejdż do gry, postaw ostatnio zapisaną wersję parceli jeśli masz taki wcześniejszy zapis, oczyść z obiektów ze wspomnianego zestawu DLC i zapisz. Powinno się zapisać bez problemu, na wszelki wypadek zapisz ponownie jako nową parcelę np dodając w jej nazwie cyfrę "2" (np.mój domek 2)
Jeśli nie masz żadnego zapisu swojej parceli.. zacznij od nowa pamiątając o nie używaniu wspomnianego DLC.
Możliwe, że nie u wszystkich graczy taki problem z powodu tego DLC wystąpi, bo wtedy skarg byłoby tak wiele, że naprawiono by go a tak... możemy trafić na jajko niespodziankę
To drugi problem jaki napotkałem;
Zamkowe Posiadłości to małe DLC zawierające gotyckie okienka i drzwiczki, tekstury, fundament i kolumny, ładne ale uwaga w bonusie dostajemy pewną niekombatybilność z grą ,przynajmniej na obceną chwilę (mimo, że paczek wyszedł już dawno temu). Być może kwestia źle zrobionego paczku lub jakiejś ostatniej aktualizacji , tego nie wiem.
Podam link do DLC, żeby było wiadomo o których obiektach mówimy; https://www.ea.com/pl/games/the-sims/th ... estate-kit
Wykorzystanie paczki, spowodowało powrót komunikatu o tym, że czas zapisu został przekroczony (czy jakoś tak) i niezapisywanie parceli w grze.
Uwaga- usunięcie wykorzystanych obiektów z tego DLC np okienek z budynku nic nie pomoże, obiekty użyte raz, zepsują jakby całą grę uniemożliwiając zapis dowolnej parceli także bez tych obiektów. Co więc robić? Metodą prób i błędów sposób okazał się nastepujący;
Pomaga tradycyjnie przetasowanie folderu dokumentów z gry czyli;
1.Usunięcie tych plików co w poście powyżej.
2.Następnie, klikamy "napraw grę" w aplikacji EA (nie musisz wyjmowac modów, one i tu niczego nie psują wbrew tysiącom takich porad w sieci).
3.wejdż do gry, postaw ostatnio zapisaną wersję parceli jeśli masz taki wcześniejszy zapis, oczyść z obiektów ze wspomnianego zestawu DLC i zapisz. Powinno się zapisać bez problemu, na wszelki wypadek zapisz ponownie jako nową parcelę np dodając w jej nazwie cyfrę "2" (np.mój domek 2)
Jeśli nie masz żadnego zapisu swojej parceli.. zacznij od nowa pamiątając o nie używaniu wspomnianego DLC.
Możliwe, że nie u wszystkich graczy taki problem z powodu tego DLC wystąpi, bo wtedy skarg byłoby tak wiele, że naprawiono by go a tak... możemy trafić na jajko niespodziankę
- SimDels
- Komiksomaniak

- Origin ID: Dels
Nie działa dalej a podjrzewasz, że sprawcą jest DLC "Zamkowe Posiadłości"? - Reinstaluj grę wywalając paczkę z gry na dobre (możesz też podziękować EA za pieniążki wyrzucone w błoto jeśli chcesz);
Edit; powyżej problem nr 2 z małym DLC "Zamkowe Posiadłości" powrócił a zniwelowanie go wymagało ponownej instalacji gry podstawowej oddzielnie i oddzielnego zainstalowania dodatków z wyłaczeniem nieszcęsnego wspomnianego paczku z okienkami gotyckimi itp.
Jesli więc masz ów nieszczęsny dodateczek zainstalowany i probem występuje to od razu zalecam;
1.zostaw sobie folder saves ,ewentualnie tray i podmień te foldery w dokumentach gry po...
2.instalacji gry od nowa (przy instalacji odchacz dodatki koniecznie tak by nie instalowały sie zamkowe posiadłosci.
3.Sprawdź po pierwszym wejściu i wyjściu z gry czy nie próbóje tego gra na siłe zainstalować, jeśli zainstalowało sie samo to dzięki wczesniejszemu rozdzieleniu instalacji gry i dodatków, masz opcje odinstalowania tego paku.
U mnie póki co działa ale wypuszczanie paczki , która tak psuje gre przez EA (niezaleznie od tego jaki odsetek graczy ma ten problem), pozostawię bez komentarza.
Edit; powyżej problem nr 2 z małym DLC "Zamkowe Posiadłości" powrócił a zniwelowanie go wymagało ponownej instalacji gry podstawowej oddzielnie i oddzielnego zainstalowania dodatków z wyłaczeniem nieszcęsnego wspomnianego paczku z okienkami gotyckimi itp.
Jesli więc masz ów nieszczęsny dodateczek zainstalowany i probem występuje to od razu zalecam;
1.zostaw sobie folder saves ,ewentualnie tray i podmień te foldery w dokumentach gry po...
2.instalacji gry od nowa (przy instalacji odchacz dodatki koniecznie tak by nie instalowały sie zamkowe posiadłosci.
3.Sprawdź po pierwszym wejściu i wyjściu z gry czy nie próbóje tego gra na siłe zainstalować, jeśli zainstalowało sie samo to dzięki wczesniejszemu rozdzieleniu instalacji gry i dodatków, masz opcje odinstalowania tego paku.
U mnie póki co działa ale wypuszczanie paczki , która tak psuje gre przez EA (niezaleznie od tego jaki odsetek graczy ma ten problem), pozostawię bez komentarza.