Problem z tworzeniem Sima -kobiety

Nie wiesz, jak zebrać kolekcję? Jak wyrzeźbić łabędzie? Nie martw się! Ktoś to na pewno wie!
mycha86
Roznosiciel kawy
Posty: 2
Rejestracja: piątek 27 sty 2023, 15:47

Problem z tworzeniem Sima -kobiety

Post autor: mycha86 » piątek 27 sty 2023, 15:50

Co tu poszło nie tak, tylko na kobiecie mam ten problem, przeglądnęłam mody nie widzę błędnych. Pomocy
Załączniki
20230127_114517.jpg

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Posty: 3359
Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 10:42
Lokalizacja: miasto kamienic
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Post autor: SimDels » piątek 27 sty 2023, 16:30

@mycha86 wyłącz w ustawieniach mody (opcjonalnie je wywal na chwile z gry-przenieś np na pulpit) jeśli jakieś masz bo rozumie, że chodzi o ten "plasterek" przy ustach czyi jakiś błąd graficzny być może wynikający z jakiegoś moda do CAS
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3489
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » piątek 27 sty 2023, 19:18

@mycha86 Myszko - czy masz wickeda? To coś, co jest koło ust Simki to jest element, że tak powiem - animacji wickedowych. Zanim udzielę informacji to napisz czy masz.

mycha86
Roznosiciel kawy
Posty: 2
Rejestracja: piątek 27 sty 2023, 15:47

Post autor: mycha86 » sobota 28 sty 2023, 09:48

Tak mam, zapomniałam dopisać wczesnie

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3489
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » sobota 28 sty 2023, 15:26

To coś, co ma twoja Simka na buzi to jest język z animacji wickedowych :) Najpierw sprawdź, czy pobrałaś najnowszą wersję wickeda! (od 17 stycznia obowiązuje nowy, a przestarzały lubi robić takie figle, jak wyskakujący na twarz język, jak u ciebie) Jeśli nie, to ją pobierz, wymień w folderze Mods wg instrukcji oraz skasuj w folderze Dokumenty/Ea/TS4 plik o nazwie localthumb.caches - dlaczego to trzeba zrobić - o tym niżej.

Jeśłi to nie pomogło - to zrobiłaś coś nie tak z tym folderem w którym zawarte są ekementy ciała potrzebne do "interakcji". Najprawdopodobniej albo masz niezaktualizowane animacje lub jakieś obiekty, aalbo włożyłaś niekompletny mod.
- albo foldery z animacjami, obiektami i skryptami są zbyt głęboko w strukturze folderów.

Drzewko eksploratora plików nie może być w wypadku animacji wickedowych oraz skryptów zbyt rozbudowane. Trzeba przestrzegać zasady-tylko jednego folderu w głąb, jeśli chodzi o skrypty turbodrivera czy inne np UI czy mc commandera. Czyli - bezpośrednio do mods wkładasz folder z plikami wickeda (tymi skryptowymi) - u mnie jest on z nazwą i datą ostatniej wersji w nazwie - np wickedwhims175k21.01.22 - w ten sposób zawsze wiem, jaką mam wersję - obecnie turbodriver sam przypomina o aktualizacji, o ile sobie tego nie odhaczyłaś w ustawieniach.

Inna rzecz jeśli chodzi o pozostałe - skórki, elementy ciała i detale skóry jak ów język czy obiekty niezbędne do działania animacji i stroje, Tu nawet wskazane jest posegregowanie tego, aby nad całością zapanować. Ja mam podzielone w głąb na cztery piętra w głąb struktury folderów.
Być może - jeśli masz tego wickeda dopiero teraz - że nie pobrałaś czegoś, co jest niezbędne aby dana animacja działała - więc musisz przejrzeć wszystko po kolei - czy nie trzeba uzupełnić lub jeśli wszystko działało wcześniej - to zaktualizować. Sprawdź więc jeśli jesteś nowa w tym temacie - czy pobrałaś to, co potrzeba i dobrze umieściłaś w tych podfolderach. - Przypominam - umieszczamy nie za głęboko.

Najlepiej wyjmij folder mods (cały) do jakiegoś folderu na pulpicie, nazwij go np naprawa gry, żebyś się potem nie pomyliła. Skasuj też w folderze gry TS4 plik o nazwie local.thumb.cache (nie obawiaj się, bo jest to plik pamięci tymczasowej, gra w tym pliku zapisuje wygląd postaci i parcel z ostatniej rozgrywki.
Zawsze się kasuje ten plik, gdy się wkłada nowsze wersje modów. Gra będzie pamiętała starsze wersje i nie nałoży nowej skórki twojemu staremu simowi albo z uporem maniaka będzie wracać do starych fryzur lub animacji.

Wyjmij go na pulpit - jeśli się boisz usuwać , chociaż nie ma czego - naprawdę! Uruchom teraz Origin i daj opcję napraw grę.
Trochę to potrwa, jeśli masz nie za szybki internet i dużo dodatków. Gdy już otrzymasz info, że gra jest gotowa do uruchomienia - uruchom ją.
Uruchomi ci się "na czysto" - wejdź wtedy w opcje gry i sprawdź, czy masz zaznaczone, aby uruchamiała się ze skryptami i modyfikacjami. Jeśli nie są zaznaczone - to zaznacz, zatwierdź i wyjdź z gry.
Wyjmij nowy folder Mods z gry (właśnie gra go utworzyła na nowo) - na pulpit, tylko nie do folderu naprawa gry, bo tam już masz ten stary :) Teraz skopiuj ten stary (nie wycinaj tylko skopiuj) i wklej do folderu TS4. Z niego wyrzuć stary plik resource.cfg i daj ten nowy (z tego nowego mods).
Masz teraz odświeżony folder Mods.
Sprawdź jeszcze lokalizację i prawidłowość umieszczenia wszystkiego, co jest związane z wickedem - tak jak napisałam wyżej. Sprawdź, czy wszystko, co jest potrzebne - pobrałaś - i uruchom grę. Jeśli wszystko zrobiłaś dobrze, to już język nie powinien wyskakiwać w taki sposób :)
Jeśli wyskakuje nadal - to być może jest to wina jakiejś przestarzałej skórki lub elementów makeupu - bo to też sprawia niemiłe niespodzianki. Na stronę wickeda oraz lovers.lab trzeba wchodzić po każdej aktualizacji, i sprawdzać, czy nie trzeba pobrać nowszych animacji.
Na pewno będzie sporo zamieszania z wickedem, gdy dodadzą nową grupę wiekową (mają podobno dojść raczkujące niemowlęta). Trzeba będzie wymieniać WSZYSTKIE dotychczasowe niestandardowe skórki, fryzury, i elementy makijażu.
Przy tworzeniu takich skórek czy pozostałych elementów wyglądu sima, w niewidocznej dla nas siatce, czyli meshu muszą być umieszczone różne informacje, na przykład o możliwości dziedziczenia tej konkretnie skórki, czy o możliwości przydzielania konkretnego makeupu, fryzur czy detali skóry simom narodzonym w grze lub NPC itd... Tę siatkę można zobaczyć i zmodyfikować za pomocą specjalnego programu - który wykorzystują twórcy tych niestandardowych modyfikacji. Ale to już nie dotyczy twojego obecnego problemu.

Gdy wszystko ci zaskoczy - zadziała poprawnie - to wyrzuć z pulpitu wszystko co powyciągałaś z gry, w tym kopie folderu Mods,którą masz w folderze naprawa na pulpicie, bo to jest olbrzymia zawartość, i będzie ci niepotrzebnie obciążać grę, no i żeby się nie pomylić przy kolejnej ewentualnej naprawie :P
Napisz, czy poradziłaś sobie.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Posty: 3489
Rejestracja: czwartek 05 kwie 2018, 22:31
Lokalizacja: Roztocze
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » poniedziałek 30 sty 2023, 11:50

Uwaga - jest kolejna - nowsza wersja wickeda, więc weź to pod uwagę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy z rozgrywką”