Retro World - Projekt (save) już do pobrania

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Re: Retro World - Hala targowa

Post autor: SimDels » wtorek 21 lis 2023, 20:33

Na razie mapki poglądowe Newcrest i Wierzbowa jak nazwałem sobie zatoczkę bo tu jest najwięcej. Dodatkowo Promenada ,która jakoś długo czeka na ukończenie pozostałych 2 parcel. W oazie wieżowce ustawione są nad brzegiem i poza tym za wiele się nie dzieje ale docelowo będzie to takie bardziej amerykańskie miasto.
Załączniki
b1.jpg
b2.jpg
b3.jpg
b4.jpg
b0.jpg
retro promenada.jpg
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » środa 22 lis 2023, 18:39

Zarówno hala targowa, jak i świątynia kąpielowa - robią wrażenie! :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo: Bardzo ładne budowle o niesamowitych architektonicznie, zabytkowych bryłach. Cudne to, jak nie wiem! :) Obejrzałam sobie oba budynki w grze. I powiem tylko tyle, że hala targowa z pewnego powodu przypomina mi młodzieńcze czasy, jeszcze studenckie. Robiliśmy wtedy często zakupy w takim właśnie przybytku, bo tam było... tanio. :D No i inaczej, niż wszędzie. :)
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » środa 22 lis 2023, 19:04

Zakłady Kąpielowe - full wypas! Koronkowe balustrady we wnętrzach nadają lekkości i secesyjnej finezji wnętrzom, i aż szkoda, że nie pociągnąłeś tematu term. Ciekawa jestem ich wyglądu w twoim wykonaniu.

Prawie jak hammam, tylko bez tych charakterystycznych kafelków i fontann. Śliczna bryła, reczywiście trochę aż nadto bogata jak na zakłady kąpielowe - ale po pierwsze - jak powiedziałeś - kto bogatemu zabroni! :)

A po drugie - przyjrzyj się tylko bryle budynku we Wrocku, przy placu Teatralnym, który do dziś tam istnieje i pełni swoją funkcję - no, może bardziej w kierunku SPA i pływalni :)
Do owych łaźni jeszcze w latach 60-tych z mamą chadzaliśmy (mieliśmy łazienkę w domu, jednak nie było w niej ciepłej wody z powodu zepsutego piecyka. Ten oryginalny, poniemiecki był niesprawny, a mieszkanie nie miało wtedy instalacji gazowej - czy to możliwe do wyobrażenia w dzisiejszym świecie?).

No więc chadzaliśmy się kąpać gromadnie do owego hammamu made in Breslau - i nie tylko my, bo zawsze było tam mnóstwo ludzi. I budynek też był full wypas - sam zresztą popatrz jak to wyglądało.

Obrazek

https://wroclawfilmcommission.pl/lokacj ... eatralnej/

łaźnia miejska mieściła się przy ul Teatralnej, a niedaleko, przy placu Teatralnym znajduje się Wrocławski Teatr Lalek, którego budynek bardziej jakoś kojarzy mi się z tą wrocławską łaźnią (bo był - i zresztą jest - imponujący, dostojny, i bardziej wrył się w pamięć małemu dziecku jakim wtedy byłam :) (Najwyraźniej inklinacji ku czystości nie miałam, a do lalek mnie ciągnęło od zawsze :) )

Obrazek

https://pl.wikipedia.org/wiki/Budynek_T ... %C5%82awiu

Nie będę póki co "meblować" pozostałych miast - Promenady i Newcrest, bo mam co innego jak wiesz na głowie.

Tak, tak - ja zawsze pobieram twoje parcele Miszka - (przyznam oprócz wieżowców, bo tych po prostu organicznie nie znoszę. To znaczy - nie tych twojej produkcji, tylko w ogólności). Czy to cię dziwi? Przecież robisz cudeńka. Właśnie do twojej ślicznej wiktoriańskiej willi wprowadziłam lokatorkę i dziś zamierzam tylko na graniu się skupić, żeby już o niczym innym nie myśleć :)

P.S. Miszka - dzięki za zmianę mapek - tzn napisaniem dla niekumatych co gdzie ma być. Teraz już wszystko jasne.

Mam tylko jedną uwagę - lubię miasta w jednym stylu - tzn, jeśli mam neogotycką zabudowę Windenburga, to raczej orientalnej świątyni tam nie wstawię. Albo farmy obok full wypas zakładu kąpielowego. WIęc musisz się przenieść gdzie indziej ze swoją farmą Michale, choćby była nie wiem jak cudna. Nie będzie pasować do Newcrest w takiej formie, w jakiej zamierzasz to miasteczko postawić. A farmy neogotyckiej raczej sobie nie jestem w stanie wyobrazić :)
I pomyśl o zwiększeniu ilości budynków do zamieszkania - nawet łączonych z biznesem, bo nie będzie gdzie umieścić mieszkańców miasta! I nie będzie komu robić zakupów w Hali Targowej, czy zażywać kąpieli w SPA :P
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 sty 2025, 19:01 przez Alibali, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Kontakt:

Post autor: SimDels » czwartek 23 lis 2023, 09:19

@Alibali Farma nie była tu dedykowana ale dołączyłem bo chciałem zrobić na tamtej :"ścianie" ...wieś/prowincję taką troche w stylu "poniemieckim" (wsie zwłaszcza w Zachodniopomorskiem to często same stare domy sprzed ponad stu i więcej lat z "wielkimi czerwonymi dachami" co mieszkańca Polski centralnej zawsze fajnie zaskakuje) lub z akcentami także wschodu czy centralnej Polski. Może być to jednak cos innego bardziej miejskiego więc dzięki za sugestyje i już zacieram łapki do budowania (szkoda, że cza czekać na nowy pak "For rent" bo myśle, że kamienice nadawałyby sie często do takiego "wyrentowania" pomieszczeń innym simom.

Ten zakład kąpielowy to praktycznie nie taki pałacyk jak w Zgierzu tylko prawdziwe "zamczysko" choć trochę kojarzy mi się jak bardziej strojna wersja fabryki (za sprawa wiezy chyba takie skojarzenie) a w pierwszej sekundzie myślałem nawet, że wstawiłaś jedno z około-zamkowych gmaszysk Poznania bo jakoś z tamtejszą architektura mi się najbardziej skojarzyło. Świetne to no ale w końcu mówimy o Wrocławiu :) Podobnie analogicznie zaskoczył mnie kiedyś Szczecin gdzie komenda policji tudzież niepozorne szkoły podstawowe potrafią mieścić się w monumentalnych fantastycznych bryłach przywodzących na myśl zamki czy gotyckie ratusze i Wrocław chyba jest trochę podobny z tym przeskalowaniem" niepozornych funkcji co dodaje tkance miejskiej fantastycznego rozmachu. We Wrocławiu bardzo przykuwał mi też wzrok budynek przypominający zamek ,który jak się domyśliłem jest po prostu więzieniem (trudno mi to znaleźć w Google bo po haśle "stare więzienie wrocław" znajduje cos bardziej zaskakującego czyli bardziej niby niepozorne więzienie, niewysoki budynek ceglany z XIV wieku więc i warto się czasem w tych poszukiwaniach zagubić by odkryć coś nieplanowanego).

@Percival159 Dzięki ogromniaste Perci. Jako dziecko lubiłem chodzić do hali podobnej klimatem (nie tak imponującej z zewnątrz jak cuda we Wrochu czy Gdańsku) ale jedna rzecz mnie jak pamiętam przerażała ;krojenie na żywo mięsa w sensie jakieś łby świńskie itd...dla dziecka to taki mały horror w pierwszym zderzeniu ale poza tym masz rację, takie miejsca miały (a czasem i mają nadal) swój klimat. Nadal lubię takie hale choć juz nie ma tego "horroru z dzieciństwa" bo się to wszystko trochę ucywilizowało (na zewnatrz) ale nadal ciekawi co będzie jak sie wlezie na górę, a nóż widelec odkryjemy jakiś ciekawy sklepik.
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 23 lis 2023, 17:11

O tym więzieniu chyba myślałeś Miszka, tak?

Obrazek

Jeśli tak, to więzienie owo znajduje się nadal przy ul Kleczkowskiej - kilkanaście przecznic od mojego niegdysiejszego liceum znajdującego się przy ul. Trzebnickiej! Marvi się uśmieje, zważywszy moje szkolne "przejścia" z marychą...

Obrazek

Tak wyglądały budynki liceów za moich czasów - akurat w tym budynku poniżej mieści się ku mojemu zaskoczeniu - zupełnie nowo otwarte XVI Ogólnokształące Liceum Kreatywności - cokolwiek to znaczy

Obrazek

A tu - kolejne, bardziej przypominające ceglany zameczek albo ratusz -(przy ul. Jemiołowej)

Obrazek

Sama chodziłam do równie przepięknego, jeśli chodzi o bryłę - VIII liceum ogólnokszt. - francuskojęzycznego przy ul. Trzebnickiej. Obecnie liceum to ma siedzibę przy ul. Zaporoskiej. Nadal uczy w klasach dwujęzycznych:

https://lo8wroclaw.edupage.org/text40/? ... JGdGV4dDQw

W latach siedemdziesiątych nastąpił jakiś armagedon, który zmiótł owo liceum z mapy szkół. Nawet dziś nie mogę znaleźć fotografii budynku wpisując w wyszukiwarkę "dawny budynek liceum nr VIII przy ul. Trzebnickiej" Pokazuje się jedynie nowa siedziba liceum przy Zaporoskiej.

P.S. Znalazłam podstępem :P

Zadałam sobie tyle trudu, by wam pokazać ten budynek, bo to był budynek niezwykły! Zwróćcie uwagę na mozaikę w obu bramach od frontu!

Obrazek

Bardziej tę mozaikę widać na zbliżeniu szukając w mapach google, ale obecny stan budynku ścisnął mnie za serce :( Mieści się w nim obecnie Kolegium Nauczecielskie.

https://www.google.com/maps/@51.126045, ... &entry=ttu

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Kontakt:

Post autor: SimDels » czwartek 23 lis 2023, 20:00

Fajne bryłczyska. Podoba mi się szkoła z wieża zegarową, Twoja szkoła tez robi świetne wrażenie. Moja podstawówka też miała swój urok w sensie dużego zabytkowego budynku choć w trochę innym bardziej otynkowanym stylu ale te ceglane :zameczki" lubię najbardziej.
Chodziło mi o inne więzienie tzn podpisane to jest jako areszt ale ma układ sporego więzienia Obrazek

Ps: zaintrygowałaś mnie tymi szkolnymi przejściami :D
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 23 lis 2023, 23:00

Miszka - to jest areszt śłedczy przy ul Świebodzkiej - tuż zaraz jest gmach sądu przy ul. Podwale skrzyżowanej z Sądową, z charaterystycznym posągiem Temidy, a niedaleko jest ul.Parkowa z wejściem do Komendy Głównej Policji. Mijałam ten obiekt wiele razy, ale jadąc tramwajem najczęściej, więc głowy raczej nie zadzierałam by obserwować dachy czy wieżyczki...
- Na piechotę to dość daleko było od domu, i raczej się w tamte rejony nie zapuszczałam :a_ciiii: :a_grin3: I nawet nie zwróciłam uwagi na te wieże. To znaczy widziałam je wielokrotnie gdzieś tam w perspektywie ulicy Podwale, ale nie sądziłam, że należą do aresztu śledczego!
I zobacz no - jaką on ma skomplikowaną i wymyślną bryłę z lotu ptaka. Jak na areszt śledczy to dopiero full wypas :)

https://www.sw.gov.pl/uploads/resized/0 ... 9e8246.jpg

Miszka, muszę założyć akiś osobny temat po powrocie do domu ze zdjęciami z Wrocka, bo i Tobie, i Marvi serce fiknie z radości, a i inni pooglądają z wielką przyjemnością pewnie :)

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Kontakt:

Post autor: SimDels » piątek 24 lis 2023, 01:15

Fajny pomysł ,czekam na taki wątek, zresztą simsy mają troche wspólnego z budowaniem , architekturą (mniej lub bardziej z przymrużeniem oka ale zawsze) więc takie wątki wskazane :)
To ciekawe, że nawet do wizualu brył więzień przykładano taka wagę w tej naszej "pięknej epoce". W Toruniu jest taki trochę mniejszy "zameczek" więzienny przyklejony do starówki choć mało kto chyba zwraca na niego uwagę ale gdyby stał gdzieś dalej od tej niesamowitej starówki to pewnie zwracałby tez mocno uwagę. To chyba jest wyjątkowe w tej małej epoce-dbałość o każdy szczegół ale i o doskonałość brył jakiekolwiek funkcje by nie pełniły. Wracaj szybko i skrob o tym niesamowitym miachu, na pewno można to miasto nazwać morzem inspiracji.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Kontakt:

Post autor: SimDels » czwartek 02 sty 2025, 18:43

Kochani, wreszcie oto mogę podzielić się z Wami testowym zapisem projektu Retro World! :)
Projekt obejmuje łacznie Wierzbową Zatoczkę przebudowaną w całości, New Crest przebudowane cześciowo, Oazę (przebudowana jedna dzielnia) i Promenade Magnolii choć w innych otoczeniach tez moga się zdarzyć pojedyńcze niespodzianki.
jest tam kilka rzeczy, któych juz oddzielnie nie pokazałem min budynek opery,teatru w nadbrzeżnej cześci Wierzbowej Zatoczki , łaźnia przypominająca świątynię czy zrujnowana willę do samodzielnego odkrycia przy okazji ;)
Po ulicach będzie chodzić sporo ludkó w gustownych wdziankach retro oczywiście w obowiązkowych nakryciach głowy czy stosownych sukniach zależnie od płci ale że to simsy to naturalnie telefonów komórkowych się nie pozbędziecie ;)

RETRO WORLD (save) DOWNLOAD
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 06 sty 2025, 18:45

Miszka, o rany! Jeszcze nie mogę złapać oddechu! To jest... niesamowite! Mega cudne. Miałam wrażenie, że chodzę po uliczksach MOJEGO ukochanego miasta. Mignęła mi nawet gdzieś hala targowa - chyba w twojej wersji. I dworzec zbudowałeś, niecnoto - nie pisnąwszy słówka!! I stoi na nim lokomotywa - taka jak od Tuwima - tłusta, ogromna, i pot z niej spływa... nie jakieś tam elektryczne chuchro! Tyle koronkowych wprost szczególików. I chyba zainspirowany moim secesyjnym Feniksem coś w ten deseń popełniłeś... Achów nie ma końca!
Pobrałam natychmiast. Więcej nic nie napiszę, bo idę to oglądać na osobiste oczy.
Ach (jeszcze achów nie koniec!) - i dzwony dzwoniące są - odezwały się na końcu, i są dla mnie prawdziwą wisienką na torcie!!! Czyżbyś dla tych dzwonów nabył śmierciowy dodatek? :P (Tak jak ja nabyłam Batuu dla paru elementów, żeby twoje domki mi się prawidłowo wyświetlały).

Ty mi tylko powiedz (albo sama docieknę zaraz) czy w tym jednym sejwie jest zabudowa zarówno Wierzbowej jak i Newcrest i Promenady?

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » wtorek 07 sty 2025, 00:20

No więc sama sobie odpowiedziałam - wszystko jest w tym jednym zapisie :)

Zwiedzalam z rozdziawionym paszczęciem! Piękne te budynki, Miszka! Szczególnie zabudowa Promenady! I ta restauracja na kółkach (kolejowych) już nie wiem gdzie (bo są dwie lokomotywy - jedna w tym eko miasteczku)
Ta druga przypomina mi elegancko wyposażony pociąg, którym podróżował Poirot :) Powinna się nazywać Orient Express! (I na pewno wykorzystam tę parcelę do mojej własnej historyjki)
. Część zabudowy już znałam, bo sobie usiłowałam sama postawić nową Wierzbową z tych parcel, które Miszka wcześniej pojedynczo udostępniał. Ale zabudowa Promenady jest zupełnie nowa. I naprawdę przecudna.Odwiedziłam okolicę na dobry początek simselfem Miszki.
Urzekł mnie choćby ten restaurant :) Sami zobaczcie, jak się pięknie prezentuje nocą!

PROMENASA.jpg

Potem wybrałam się do hotelu, - i tu zonk. W żaden sposób nie można było doń wejść!
Myślę sobie - może to hotel dla jakichś vipów, albo w nocy nie wpuszczają... No, ale jak to - hotel jest do mieszkania o każdej porze dnia!
Obeszłam pozostałe parcele - wszędzie wnętrza są dostępne, tylko w tym jednym hotelu jakieś trudności mi robią!

Sprawa się wyjaśniła, gdy parcelę zedytowałam. Zagadka okazała się bardzo prosta - hotel jest parcelą pod wynajem wakacyjny, czyli nie można tego wynając w zwykły sposób.
No i słusznie - w hotelu spędza się urlop, mieszkać na codzień można w zwykłej parceli pod wynajem :)

Nie wiem jak to funkcjonuje, czy wynajmowana jest całość, czy też poszczególne piętra (apartamenty) - zaintrygowały mnie te kolorowe magiczne portale. Ale zbyt mało czasu miałam, by to dokładniej obadać. Tym bardziej, że do Delsa zadzwoniła panna - najwyrażniej w celach randkowych.

Delsinka dał się zaprosić, ale zdecydował, że to raczej wspólny obiad.
I tu kolejne zdziwienie.
W restauracji (pięknie urządzonej) nikt ich długo nie obsługiwal. W końcu przychodzi kelnerka, i przyjmuje zamówienie.

I nic się nie dzieje.

Próba złożenia zamówienia powtórnie jest nieaktywna. W kuchni zaś skwierczą na ogniu opuszczone patelnie i garnki, potrawy już dymią, a tam żywego ducha.
A moi simowie - znaczy Delsu z panną - czekają głodni.
Panna nawet w nerwach wyszła na zewnątrz, ale po namyśle chyba doszła do wniosku, że jest bardziej głodna, niż obrażona - bo wróciła do stolika :)

W końcu w kuchni pojawiły się kucharki (nawet dwie, bo Miszka wstawił dwa stanowiska do gotowania)/ Ale zamówienia nadal nie widać. Pewnie w myśl porzekadła - gdzie kucharek sześć...
W końcu zamówienie dotarło do stolika.
Już miałam odetchnąć, a tu panna - łaps za talerz i zabrała się za jedzenie na stojąco! I nie tylko ona. Co to za obyczaje! Chwila - to nie bar szybkiej obsługi, ani żadna speluna, tylko elegancka restauracja!
Niestety - sterować mogłam tylko Delsem. Ten zresztą grzecznie szamał przy stoliku.

Gdy panna zjadła posiłek - talerz chyba wylądował w jej torebce, bo znikł ze stolika. Delsowy - mimo skonsumowania zawartości - nadal elegancko spoczywał na obrusie!
Najwyrażniej panna postanowiła uzupełnić nie tylko braki w wyżywieniu, ale i skompletować przy okazji domową zastawę! Takie to przygody przeżyłam na początek :)

rest.jpg

P.S. Zagadka nieobecności kucharek to nadal nieusunięty bug gry - po zatrudnieniu kucharza ten stoi na zewnątrz restauracji dwie simowe godziny, i dopiero po głębszym namyśle udaje się na miejsce pracy. Zapobiega temu modyfikacja (fix) od Simvasion.

Można go pobrać tutaj

https://simvasion.com/chef-entering-restaurant-fix/
Ostatnio zmieniony wtorek 07 sty 2025, 18:10 przez Alibali, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
aanielka
Roznosiciel kawy
Origin ID: aanielka

Post autor: aanielka » wtorek 07 sty 2025, 16:53

Śledzę od dawna imponujące Delsowe dzieła w simowym uniwersum, pobrałam zapis niejako na zapas bo niestety nie mogę z niego w tym momencie skorzystać z braku, wygląda na to że kluczowych, ostatnich dodatków i wielu kolekcji. Tym niemniej nawet bez naocznego świadectwa całość wzbudza zachwyt i podziw dla niesamowitej inwencji i architektonicznej finezji. I za to :a_bravo: i ukłony do ziemi od stuprocentowego budowlanego dyletanta

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » wtorek 07 sty 2025, 23:16

Projekt, póki co obejrzałam z ogromną przyjemnością na filmiku i uważam, że robi on niesamowite wrażenie. Niezwykle precyzyjne, piękne zdobione kamienice i insze budyneczki wręcz zachwycają. Genialną fabrykę/manufakturę, pamiętam doskonale, gdyż kiedyś pobierałam ją osobno z Galerii (podobnie jak - między innymi - Szklany Ogród czy City Market Hall) i oglądałam u siebie w grze. Całość prezentuje się naprawdę świetnie! :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:

Jeszcze, wracając do Twojej manufaktury - ostatnio przypomniałam sobie o niej, czytając artykuł o małej miejscowości Chełmek (między Małopolską a Śląskiem), gdzie w latach trzydziestych ubiegłego wieku czeski potentat Tomasz Bata postanowił wybudować fabrykę butów, a wokół niej nowoczesne miasto przemysłowe. Wzorcem miał być czeski Zlin, gdzie powstała pierwsza fabryka Batów oraz miasto domków wokół niej. Oczywiście Bata wymyślił sobie cała ideologię związaną z tworzonymi przez siebie miasteczkami, jednak nie będę jej tu przytaczać, można sobie o tym poczytać w artykule, który zalinkuję.

W każdym razie, prace na terenie Chełmka zostały rozpoczęte, wybudowano fabrykę, pierwsze kilkanaście domów pracowniczych oraz willę dla dyrektora (takie malutkie osiedle). Plany zakładały stworzenie 10-tysięcznego miasta, lecz nie zostały zrealizowane z powodu wybuchu II wojny światowej.

Oglądając na fotografiach pracownicze domki, wybudowane z czerwonej cegły i na kamiennej podmurówce oraz żółtą i niewyszukaną willę dyrektorską, pomyślałam o tym, że takie miasteczko robotnicze ciekawie wyglądałoby w simowym uniwersum. I że świetnie pasowałaby tu Twoja manufaktura. :D :D :D :13-thumbs-up: Podrzucam linka do artykułu, są tam zdjęcia domków, zarówno tych w czeskim Zlinie, jak i tych z Chełmka. :)

https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177 ... 5822802756
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Kontakt:

Post autor: SimDels » środa 08 sty 2025, 01:10

@Alibali SPrawiłąś mi ogromną frajdę tą relacją z chyba dość nieoczekiwanie zwariowanego przebiegu zdarzeń :D Teraz wstyd przyznać ale ...nie wszystkie budynki testowałem tzn testowałem tylko to czy ludzik wszędzie wlezie (poza hotelem bo faktycznie to działa bardziej kołowato ale uznałem, że taki hotel "z prawdziwego zdarzenia" się przyda skoro 100 lat po wydaniu sims4 doczerkaliśmy się już tak oczywistych opcji) :) Ale, że Delsu z kradziejką talerzy :O rany julek... :79-face-cowboy-hat:
ALiczek co do inspiracji to tak, bardzo mnie zainspirowałas ale chyba najbardziej poza wcześniejszymi rozmowami o epoce i zdjęciami z Wrocławia dworcem, któy zbudowałas dla wspólnego miasta. Postanowiłem, że zmałpuję nawet miejsce dworca bo jednak wydało mi się idealne (większej parceli jakoś mi szkoda by było choć wiadomo, że można by wtedy bardziej zaszaleć). Sam budynek miał być inspirowany trochę niesamowitą bryła gdańskiej stacyji ale jak to zwykle u mnie bywa nie jest do niczego realnego za mocno podobny :)
Może i lepiej o tyle, że zdecydowanie wolę tworzyć coś własnego niż powielać (nie kryjąc i tego, że to nie tylko przyjemniejsze ale i chyba zdecydowanie łatwiejsze jak dla mnie choć inspiracje wiadomo zawsze są, czasami bardzo mocne). Ogromne dzięki za świetną relację z naprawde przygodowej rozgrywki i zdjątka. Dzięki także za linka do tego fixa ,który usuwa lenistwo tudzież głupotę kucharwk npc :D Musze to sprawdzić :D :hearts/green-heart: :hearts/green-heart: :hearts/green-heart: :hearts/green-heart:

@aanielka Ogromne dzięki i miło Cię poznać :) Starałem się używac tylko dużych dodatków ale wiadomo jak to jest w simsach, czasem nawet jakas drobna rzecz z debuga powoduje to radosne nagabywanie galerii "kup! kup! bo brakuje" ale myślę, że głównie z mniejszych rzeczy to spa ,restauracyjny paczek i to coś z pizzerią jest ważne poza dyżumi dlc. Chyba uświadomiłaś mi przy okazji, że powinienem jednak wyskrobac trochę czasu na jakies sensowne opisanie projektu pod kątem technicznym czyli potrzebnych DLC.
Dziękuje ci ogromnie i przy okazji mam nadzieję, że zawitasz do nas jeszcze nie raz mimo ,że - mam takie wrażenie - tematyka sims4 troche się graczom przegryzła mimo, że (pewnie nie bez powodu) ostatnie dlc sa jakby bardziej dopracowane lub przynajmniej bogatsze w zawartość od wcześniejszych.
Skoro lubisz budowac to tez chętnie zobacze co tworzysz. dzięki jeszcze raz :) :hearts/green-heart: :hearts/green-heart: :hearts/green-heart:

@Percival159 Ogromne dzięki perci także za rekacje na YT! Dajecie mi kopa do działania i gdyby tak jeszcze doba miała 48 h... :) Ciekawe ciekawostki mówisz o tym osiedlu, temat mi zupełnie nieznany a nie przypomina to innych osiedli robotniczych ani typowego założenia kojajrzącego się z miastem więc to taki trpchę ewenement. Zresztą chyba w okresie międzywojennym nie tworzono u nas takich enklaw więc z automatu zanim zajrzałem pod link to wyobraziłem sobie coś podobnego do "typowych" domów robotniczych z wcześniejszego okresu a tu bum! luksusowe wille praktycznie :) Miał gest ten jegomość i ciekawe jka wyglądałaby całośc gdyby dane mu było doprowadzić projekt do końca (10 tys luda to już faktycznie pełnoprawne miasto jakkolwiek byłoby zaplanowane). Ogromne dzięki! :hearts/green-heart: :hearts/green-heart: :hearts/green-heart:

Jeśli uda mi się coś tam jeszcze dobudować to dam znac i podmienię plik ale na razie to tyle :) Cieszę się,że moja zabawa może nie tylko mi sprawić frajdę, to najlepsza nagroda :hearts/green-heart: :hearts/green-heart:
Dobrej zabawy!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaginiony Świat Delsa”