Kolorowe domki Simslandu Północnego ;)

Awatar użytkownika
Katel
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: Katel

Re: Kolorowe domki Simslandu Północnego ;)

Post autor: Katel » czwartek 10 lip 2025, 16:35

Mega efekty z tymi szklanymi ścianami. Delsiku, jak zawsze chylę czoła przed Twoimi projektami. Ta przeszklona willa jest przepiękna, aż kusi żeby na własną rękę się pobawić tymi nowościami. Ale i tak najbardziej jednak lubię Twoje kamieniczki, nikt tak nie potrafi oddać klimatów staromiejskich uliczek jak Ty :)
W przerwach między budową a budową bawię się tak: https://www.wattpad.com/user/Kami-Kate

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » sobota 12 lip 2025, 08:27

Odważnie kolega poszedł, odważnie, bardzo nieszablonowo i widać wena była :)
Antresole są, super schody są, kuchnia nowoczesna i niebanalna jest. Jeden rzut z góry to mi za mało by ocenić funkcjonalność ale staram się ogarnąć tą skomplikowaną konstrukcję. I myślę że te pomieszczenie gdzie jest kuchnia ze to wyszło naprawdę ... Tam ilość ciekawych detali na m2 jest obłędna
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » czwartek 24 lip 2025, 00:43

@Frisska Dziekuję bardzo, narcyz wewnetrzny jest bardzo zadowolony i zmotywowany może nawet bardziej do meblowania :) Chciałem wypróbowac nowe mozliwości po aktualce a przy okazji zrobiłem sobie takie wyzwanie z ta bazą (tak sie czasem zastanawiam po chole..wke kupowałem te mniejsze popierdółki skoro pewnie mało kto to ma ,dlatego staram się używac tylko tych większych dodatków żeby innym nie znikało (choć pewnie raz po raz coś tam przez przypadek wezme z tych małych popierdółek). Dzieki wielkie!

@Alibali Dzieki ogromniaste :) Czasem lubię udać, że umiem w moderny ale faktycznie czuje sie najlepiej w starej cegle i szachulcach a chyba tak jest, że wychodzi nam najlepiej to co najbardziej czujemy (czy jak to tam lepsiej okreslić).
Poniżej mały kopromis czyki próba połaczenia nowego ze starym bo nie moge odkleić sie od tych przezroczystych ścianek ;)

@bobas52 Bardzo dziekuję Bobi, niesamowicie fajnie jest wiedzieć, że przydałą się ta dłubanina dla Twoich ludzików w grze :) Architektura nowoczesna to coś z czym mało mam styczności w "realu: Rodzinne miasto to swojego rodzaju skansen a obecne miasteczko podobnie choć oczywiście coś tam (lub czasiopisma) powstaje, dlatego to zawsze jest jakieś małe wyzwanie. Zależało mi na wypróbowaniu roślinek dachowych no i oczywiście ściankami szklanymi od któych póki co jestem hmmm chyba lekko uzalezniony :O

Następna rzecz to inspiracja tym co sie dzieje w Elblągu czy Gdańsku czyli uzupełnianiu bardzo starej tkanki miejskiej o swoiste retrowersje - nawiązujące kształtem do starych poprzedników budynki ale mające jednocześnie bardzo nowoczesny charakter. Taka zabudowa zawsze wzbudza zarówno zachwyty jak i kontrowersje (bo to jednak nie jest odtworzenie tego co było) ale wydaje mi się, że to sie może fajnie wpisywac w krajobraz miasta i zawsze jest lepszym wyborem niż typowy klocek, apartamentowiec "bez daszku" :)

W portowej dzielnicy naszej stolicy SImslandu Północnego, nie przetrwało zbyt wiele zabytków. Z dwóch starych spichlerzy o urokliwych nazwach "Niedźwiadek" i "Kotwica", pozostał tylko ten pierwszy szachulcowy z XVI wieku. DObudowano do niego nowoczesny przeszklony budynek, pomimo, że istniał już projekt bardziej podobny do oryginalnego ceglanego budynku "Kotwicy". W parterze jest klub "Kotwica" oraz posiadająca oddzielne wejścia i naturalnie biletomaty galeria sztuki zajmująca niemal cała pozostała powierzchnie połaczonych budynków.
W poddaszu obu budynków znajduje sie przytulny umeblowany partament dla potencjalnego właściciela, który zakupi kompleks przejmując galerię (lub urządzając we wnętrzach coś innego). Potencjalne zyski są raczej duże (zwazywszy na trzy biletomaty). Nie grałem długo więc nie zdazyłem zaobserwować czy aby napewno bywalcy klubu nie musza korzystac z biletomatu ale nie powinni być do tego zmuszeni. Simka, która się tam wprowadziła w mojej grze to rezolutna panna od Bobi, która ma ciekawe połaczenie cech jako bizneswomen, kratywna dusza (w trakcie gry złąpała ta ceche malując obrazy) i..kradziejka :O Myśle, że zabawi w mojej grze dłużej ale póki co zapraszam potencjalnych inwestorów do obejrzenia kompleksu :)

Stary Spichlerz / Old Granary
(właściwie powinno być spichlerze ale tak juz zostało więc nie mieszam z nazwami)

Galeria The Sims
ZIP
Załączniki
23.07.2025_21-34-35.png
23.07.2025_21-38-53.png
23.07.2025_21-40-37.png
23.07.2025_21-50-25.png
23.07.2025_21-50-55.png
23.07.2025_22-47-22.png
23.07.2025_21-46-02.png
23.07.2025_21-46-54.png
23.07.2025_21-47-26.png
23.07.2025_21-50-04.png
23.07.2025_21-49-04.png
23.07.2025_21-50-41.png
23.07.2025_14-26-19.png
23.07.2025_21-37-18.png
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 24 lip 2025, 01:28

Miszka - jutro zedytuję i napiszę wieczorkiem więcej,
Dziś tylko powiem - śliczności ci spichlerz wyszedł! Połączenie szachulców i szkła prawie jak na starówce w Toruniu! Cudne miejsce na muzeum. A obrazy to twoje dzieło? Bo nie widziałam takowych w grze! Piękne. Ale mignęła mi w przelocie kuchnia, którą się zachwyciłam - taka uporządkowana i czyściutka! Urody dodaje jej ta podłoga w kolorze indygo!
Origin ID: Aschantka

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » czwartek 24 lip 2025, 12:38

Przepiękny spichlerz, z zewnątrz mocny barwą i zdecydowany. Podoba mi się połączenie tej części zabudowanej (szachulcowej?) z oszkloną; niestety laik ze mnie budowlany, a szczególnie architektoniczny, więc dobrze tego nie opiszę. Ale jest super, front części oszklonej - genialny. Wnętrza przyjemnie urządzone, fajny klimacik jest w części barowej: zieleń komponuje się świetnie z ciemnym drewnem, oraz czerwoną i jasną (białą?) cegłą. Apartament dla właściciela kojarzy mi się z klimatami morskimi - spokojnym morzem, czystym niebem i białym jak śnieg statkiem na falach. Super praca! :) :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:

EDIT: poprawiłam "zieloną cegłą" na jasną (białą). Nie wiem skąd mi się ta zielona cegła wzięła? ;)
Ostatnio zmieniony czwartek 24 lip 2025, 17:26 przez Percival159, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » czwartek 24 lip 2025, 16:22

Super wyszły szczególnie że idea jest mi bardzo bliska. Szklany odważny , dobrze że w środku też postawiłeś na szkło, jest przez to bardzo przestrzennie. Zarówno klasyczny budynek jak tematyka ekspozycji nawiązują trochę do morza, to tym bardziej spichlerz wpisuje się w temat. Mieszkano malutkie , ale też pochwalę, za wzorem Ali kuchnię. Trochę mnie ta neonowa łazienka wystraszyła, ale może te simy z torbami na głowie tego nie zauważą :) Za to powinni zobaczyć tą szklaną ekspozycję na środku, ekstra jest
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » piątek 25 lip 2025, 18:43

Zestawienie starego budynku jakim jest spichlerz z nowocześniejszą dobudowaną do niego szklaną częścią, nadało tej rekonstrukcji swoistego pazura :a_bravo: Podoba mi się pomysł zastosowania szklanych ścian do wyeksponowania fantastycznych obrazów :13-thumbs-up: Gdyby nie było tych białych ramek można by odnieść wrażenie, że obrazy malowane są bezpośrednio na szkle.

Mieszkanie nowego lokatora ups.lokatorki jest funkcjonalnie umeblowane, miłe dla oka, w harmonijnej stonowanej barwie. Biorąc pod uwagę charakter panny, powinno wpłynąć na nią uspokajająco :lol:

P.S Swego czasu podobny problem miałam w Wierzbowej ("zakapturzonych" sąsiadów) :D ... wycofałam z gry trzy ostatnie zapisy i "podejrzane" budynki ... i o dziwo zniknęło :o

Frisska
Felietonista

Post autor: Frisska » wtorek 29 lip 2025, 19:11

I ja przyklasnę projektowi. Bardzo fajnie wyszło. Klub trochę mroczny, ale w ten fajny, piwniczny sposób. Galeria świetna, cegiełka jest świetnym tłem dla szkła, a to — dla obrazów. Fajnie wkomponowana wnęka na schody w mieszkaniu i rześkie, morskie barwy (może tylko dywan pod łóżkiem troszkę razi, no i ta łazienka, ale to drobiazg przy całości). Bardzo ładna żywa, pomarańczowa, ceglana fasada ze szkłem. No i na deser — budynek przystaje do całego miasta. Myślę, że wnętrza wcale nie są Twoją słabszą stroną, tylko po prostu mniej frajdy Ci sprawiają, przez to nie przykładasz do nich większej wagi. Skądś to znam, tyle, że na odwyrtkę: jakkolwiek cieszy mnie bryła, to z prawdziwą ulgą kończę stawianie chaty, by nareszcie zabrać się za urządzanie i dekorowanie. Ot, inne rozłożenie akcentów. :)
Jestem naprawdę ciekawa, co w takim razie zdołasz wycisnąć z Dwójki. O ile uda Ci się ją znowu odpalić. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaginiony Świat Delsa”