Zostań Architektem 4 - Zaprojektuj przestrzeń dla miasta i radnych.

Dla własnej satysfakcji!
Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Zostań Architektem 4 - Zaprojektuj przestrzeń dla miasta i radnych.

Post autor: SimDels » środa 08 paź 2025, 18:36

Na początek tradycyjnie spis dotychczasowych wyzwań w ramach cyklu "Zostań Architektem";

#simtopiabuild1 "Zostan architektem 1" viewtopic.php?f=43&t=4164 (zamknięte)
#simtopiabuild2 "Zostań Architektem 2" viewtopic.php?f=43&t=4633 (zamknięte)
#simtopiabuild3 "Zostan Architektem 3" viewtopic.php?f=43&t=5017 (Głosujemy!)
#simtopiabuild3 "Zostań Architektem 4" viewtopic.php?f=43&t=6372 (Otwarte, czekamy na zgłoszenia!)

W tej edycji wyzwanie polega na stworzeniu jakiejś reprezentacyjnej przestrzeni dla miasta i tu pozostawiam Wam ogromną swobodę w podejściu do tematu;
Od Was zależy co chcielibyście ofiarować jeszcze mieszkańcom w centrum miasta, zielona przestrzeń, zabudowę biurową, stary zabytkowy rynek czy może coś zupełnie innego co wpłynie na charakter dzielnicy ale uwaga, parcela musi mieć symboliczne miejsce dla rady miasta, choćby jedną salę gdzie będą mogli obradować. Poza tym na parceli mogą być wszelkie inne atrakcje jakie zechcecie podarowac miastu lub też tylko ładna przestrzeń, inwencja należy do Was!
Może to być nowoczesny budynek urzędu miasta w parku lub pośród innej zabudowy na tej samej parceli. Może to być cały rynek staromiejski z ratuszem lub jakaś nowoczesna przestrzeń z miejscem dla posiedzeń naszych radnych. A może wrzucimy ich (tych naszych radnych) na środek wyspy na jeziorku w parku w jakims małym pałacyku lub wieży?
Obecnie na świecie jest wiele trendów a ratusze przybierają formy od malutkich niepozornych budynków po... drapacze chmur (jak np w Tokio) więc i my nie dajemy sobie żadnych szczególnych wytycznych czy ograniczeń. Z zegarem czy bez, niski lub wysoki typ zabudowy, inwencja należy do Was a zamiast typowego ratusza może to być dowolna publiczna przestrzeń służąca miastu, ważne by stworzyć miejsce dla rady miasta (jakas sala konferencyjna dla gromadki naszych urzędasków) i sam jestem ciekaw jak te prace wpłyną na krajobraz centrum naszego miasta, które po tym zabiegu będzie już prawie ukończone :)

Sam jeszcze nie zbudowałem swojej propozycji ("walka" z naszpikowaną błędami grą trochę przeciągneła mi sprawę)

Słowem; Przestrzeń jest dowolna, np. park z ratuszem, rynek , biurowce lub cokolwiek innego ale parcela musi być publiczna. Czas do końca listopada!

Dla uporządkowania w punktach podam zasady:

1.Stwórz dowolną przestrzeń dla miasta, uwzględniając niejsce dla rady miasta/ratusza (sam budynek ratusza lub coś więcej, ważne by było miejsce dla urzędników)
2.Funkcja parceli jest dowolna więc w praktyce może t być także miejsce zakupów czy park czy cokolwiek publicznego
3.Podaj link do galerii lub dowolnego miejsca by pobrać twój projekt oraz wstaw w tym temacie 3 fotki .
4. Jeśli prace umieścisz w galerii oficjalnej The Sims to podaj tam w opisie #simtopiabuild4 lub przynajmniej pamiętaj o #simtopiapl bo ułatwi nam to znalezienie się :)
5. Bez CCków :)
6. Czas do końca listopada. Czas start! :)
Załączniki
Bez_tytułu_1.jpg
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » niedziela 02 lis 2025, 17:18

Modern center Town
W galerii: https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims ... axis=false

Szczerze mówiąc chciałem zrobić coś zupełnei innego niż rynek i ratusz ,miał być to rodzaj muzeum ale gra u mnie... nie dała za wygraną, krzaczyło się coś za każdym razem jak wchodziłem np. po dodaniu laptopów dla radnych, owi siedzący przy nich radi po cześci znikneli po przełączeniu na tryb życia :O... Skoro gra zaczeła żyć własnym życiem to zacząłem się bawić w budowanie niskich retrowersyjnych domków tak dla swobodnej zabawy raczej sądząc, że dla konkursu zrobie coś innego o ile najpierw komputer nie wyleci przez okno i tak trochę przypadkiem wyszło przekornie na to, że dałem to zaczęte a'la centrum miasteczka. Trochę też z braku cierpliwości do coraz bardziej zaskakującej od przełądowania błędami gry.
Zabudowa niewysoka ale tak pozostawiłem (nie tylko dlatego, że meblowania jest przy takowej mniej :D ).
Z powodu krzaczenia się gry dałem to jako zwykłą parcele publiczną czyli coś jak park więc każda rzecz od salonu tatuażu po szkółke malarstwa będzie działać ale zazwyczaj dopiero kiedy sami zdecydujemy by stanąc ludzikiem za barkiem czy wykonac tatuaż dla przyadkowego npca lub znajomego (testowane). Troche szybciej i samoczynniej takie centrum działałoby gdyby było parcelą społeczną z paku eko lub miejscem z tzw małą firmą. Po tym jak mi połowa ludzików wyparowała zza biurek uznałem , że poprzestane póki co na tej zwykłej opcji bo i ona daje zabawe :)
Jest tu także salon gier, klub karaoke (domyślnie) ,szkółka garncarska ,spa i naturalnie miejska sala obrad choć to coś z wieżą to bardziej klocek wielofunkcyjny niż ratusz.
Załączniki
st1.jpg
st12.jpg
st123.jpg
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » poniedziałek 03 lis 2025, 15:47

Piękna parcela, podoba mi się. W galerii w nocy wygląda jak komplet z tłem z tyłu
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » poniedziałek 03 lis 2025, 19:08

Urocze centrum miasteczka. Chociaż panuje tu wszechobecna betonoza o dziwo - podoba mi się :a_bravo:
Dodatkowe wyrazy uznania dla pomieszczenia dla radnych :23-clapping-hands: .

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » środa 05 lis 2025, 11:59

Powiem tak, niezwykle ładna praca pomimo prostoty. A i ta prostota - zważywszy na projekt schodów/platform na placu i otaczających je zieleni - wcale nie jest taka oczywista. :) Budynki przeszklone i tu rzuca się w oczy ich lekkość oraz delikatność. A kolorystyka łączy wszystkie części części centrum, czyli wspaniale zgrywa się z pozostałymi pracami.
Świetny projekt. :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Katel
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: Katel

Post autor: Katel » wtorek 18 lis 2025, 18:32

Delsiku, Twój ryneczek jest piękny, szczególnie ta fontanna mnie urzekła. Poza tym ogromnie podoba mi się, że jest tam jak jasno i przestronnie. Fantastyczne są te przeszklone budynki. Musowo pobiorę i pospaceruję :)

A co się tyczy moich wypocin to... Nieudolnie spróbowałam zrobić ratusz stojący dumnie na rynku w moim mieście. Jak wyszło niech ocenią inni. Pozostałe budynki to imitacja faktycznego otoczenia, raczej nie są odzwierciedleniem pierzej rynkowych, ot po prostu są, bo coś tam powinno być. Powciskałam tam trochę rozrywki i jakieś warsztaciki, jakby ktoś miał chęć produktywnie spędzieć czas w tej okolicy :) Wrzucam tu 2 fotki z gry. Odkurzę kącik i tam dam kilka więcej plus fotka realna naszego ryneczku, z drona chyba zrobiona, ale ogarnia całość więc będzie dobra do zgadywania dla Delsika :D Jeśli ktoś chętnyn rzucić okiem to zapraszam tam :)
Załączniki
rynek5.jpg
rynek3.jpg
W przerwach między budową a budową bawię się tak: https://www.wattpad.com/user/Kami-Kate

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak

Post autor: SimDels » wtorek 18 lis 2025, 19:44

Ogromne dzieki dla Was za dobre słowo o moich wypocinkach a jeśli chodzi o rynek Katelkowy to bardzo podoba mi się jego klimat i zwłąszcza także realizm wnnętrz bez przeładowania ale z wystarczająca ilością zajeć i rozrywek dla pomykających przezeń ludzików. Sam ratusz ładnie oddałaś co chyba nie było łatwe. Fajna jest jego asymetria i widac przy nim jednak ubogosc gry (gdyby były ścianki na pół kwadracika i możnaby je robić okrągłe lyub ośmioboczne jak te jedno-polowe, to pewnie dodałabyś mu charakterystyczne wiezyczki na rogach które tu chyba imitują kolumny. Słowem zadbałaś o każdy detal na tyle na ile ta gra pozwala. Świetna klimatyczna praca :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
Dobrej zabawy!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyzwania”