Garść fotek i opis Nordhaven

Strzeliłeś fotkę, która rozśmiesza cię do łez? Albo wzrusza? Podziel się z nami - też chcemy poczuć te emocje!
Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Garść fotek i opis Nordhaven

Post autor: Alibali » czwartek 06 mar 2025, 21:17

Tylko troszkę fotek pokazujących nieco bliżej to śliczne miasto. Nie dam rady ogarnąć całości wraz z CAS-em.

Widok ogólny starówki

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Na potrzeby nowego dodatku powstał nowy mieszkaniec - Kenneth Graham

6.jpg

5.jpg

Będzie na pewno prowadził jakiś biznes - jeszcze nie wiemy jaki. Póki co - zwiedza ze mną Northawen.

7.jpg

Może postawimy sklepik w tym miejscu - lokalizacja jest super - w samym sercu miasta! :a_grin3:

16.jpg

4.jpg

6a.jpg

6b.jpg

8.jpg

9.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

Pojazd sunący po szynach wygląda jak pociąg, ale to miejski szynobus

15.jpg

19.jpg

Nab.jpg

17.jpg

18.jpg

Skwerek z miejskim szaletem - pod ukwieconą pergolą można ćwiczyć, a przy stoliczkach przekąsić co nieco. Nieopodal skwerku znajduje się elegancki klub

20.jpg

21.jpg

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 06 mar 2025, 21:27

Wnętrze klubu

22.jpg

23.jpg

Widok ogólny sali na parterze

24.jpg

Oświetlona poręcz (nowość) kieruje nas do sali poniżej, w której Sim może dać występ lub posłuchać muzyki

38.jpg

25.jpg

B.jpg

Na pięterku znajdują się toalety

26.jpg

27.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

32.jpg

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 06 mar 2025, 22:51

W tej dzielnicy znajduje się dom pod wynajem - nie wiem ilu mieszkańców - najemców może zająć tę kamieniczkę, ale obejrzeliśmy wspólnie z Kenem to, które jest zajęte przez rodzinę Loden.

1a.jpg

Na parterze znajduje się przyjemna kafejka, bardziej cukierenka o wdzięcznej nazwie "Koffieboon", a obok jest salka, w której właścicielka daje lekcje cukiernictwa

Koffieboon.jpg

1e.jpg

Chociaż właścicielka prowadzi "słodki" biznes - Ken ma bardzo kwaśną minę po spotkaniu z lokatorkami domku

mina.jpg

Na pierwszym i drugim piętrze znajduje się mieszkanie tej rodziny

1c.jpg

Na placyku przed domem jest tablica, która prawdopodobnie służy wyznaczaniu terminu wystawiania towarów na sprzedaż na pobliskim targowisku, ale pewności nie mam.

1b.jpg

Wieczorem placyk jarzy się światełkami, działają też niektóre stoiska z jedzeniem i pamiątkami. Można np nabyć wyroby garncarskie

dw.jpg

CER.jpg

Miasto w nocy wygląda jak podczas świątecznego jarmarku, albo z uroczej widokówki (miałam taką z nocnym widokiem z Brugii) :)

Ciekawa jestem, co się kryje pod tą wycieczką historyczną :22-thinking-face:

widok.jpg

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 06 mar 2025, 23:38

Spacer historyczny to pierwszy (i zapewne nie jedyny) - zonk :(

Choć kościółek jest piękny, to niestety - jest króliczą norą. Simka, która wybrała się na ten spacer historyczny - po prostu zniknęła wewnątrz obiektu. Liczyłam na co najmniej obejrzenie tych wnętrz
church.jpg

zonk.jpg

Szczerze powiem, że zdziwiła mnie obecność tego typu obiektu w kontekście braku przybytków religinych innych kultur. Nawet jeśli to tylko królicza nora.
Jestem pewna, że w obecnej dobie - wyznawcy islamu zapytają - dlaczego w Oazie Zdrój nie ma meczetu? Albo świątyni buddyjskiej w Tomarang.
Pamiętam awanturę o elementy szintoizmu w Komorebi - okrojono bardzo ten dodatek z ciekawych interakcji (elementy kultu przodków, kłanianie się w świątyni, składanie darów) - po proteście m.in. szczególnie zbulwersowanych Koreańczyków. Pisałam o tym przy okazji premiery "Śnieżnej Eskapady".

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » piątek 07 mar 2025, 00:58

Kolejny dom do zamieszkania to urocza zabytkowa kamieniczka, ale w środku znajduje się całkiem nowoczesne mieszkanko dla dwojga

kam.jpg

m1.jpg

m2.jpg

Pozostałe parcele to dwie puste działki 20x20 i 30x20

DZ.jpg

oraz parcela przestrzeń społeczna - Muzeum Sztuki. Wewnątrz znajduje się skromna muzealna wystawa fotografii, ale główne przeznaczenie parceli to warsztaty artystyczne - malarstwa i garncarstwa oraz sala wykładowa.

mm.jpg

muz.jpg

Przy okazji zwiedzania kamieniczek zauważyłam ciekawy element ozdobny dachu - attyki grzebieniową i schodkową - charakterystyczną także dla polskich renesansowych kamieniczek np w Zamościu czy Kazimierzu Dolnym. Miszka się ucieszy ")

attyka.jpg

Podsumowanie:

Dzielnica zwana Gamelvik to urocza zabytkowa część miasta z sześcioma parcelami (dwie puste o wym 20x20, 20x30, jedna parcela z kamieniczką częściowo wynajętą 20x20, jedna kamieniczka z nowoczesnym mieszkaniem 20x15 - gotowa do wprowadzenia się, klub "Szkarłatna Nuta" oraz muzeum (przstrzeń twórcza) na działce 50x40. Plac targowy pełni taką rolę jak place z festiwalami w Myshuno, nie można nimi manipulować.
No i obiekty typu królicza nora jak ów kościół (póki co największe rozczarowanie dodatkiem) czy kamieniczka ze sklepikiem jak w Tartosie. . Skwerek pełni rol mini-parku.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » piątek 07 mar 2025, 01:08

Druga z dzielnic - Iverstad - jest całkiem odmienna stylistycznie. Zabudowa dekoracyjna to głównie powojenne domy czynszowe, natomiast te pod wynajem to stare budynki fabryczne lub kamieniczki zamienione w mieszkanka typu loft.

pan.jpg

LOFT DZIEŃ.jpg

port.jpg

Nad ranem wiatr znad morza unosi tumany mgły - czyniąc tę dzielnicę nieco mroczną w klimacie. Do tego okna starych fabryk jarzące się w ciemności.... brrr

mgła.jpg

fabr.jpg

1.jpg

Dzielnica zawiera dwie puste duże parcele 50x40 i 30x20

parc.jpg

oraz trzy lofty o wymiarach parcel 30x20, 20x20 i 20x15 - wszystkie zamieszkałe częściowo. Jeden to dom i studio tatuażu o niezbyt zachęcającej nazwie - "Rozlany neon"

tat.jpg

ptat.jpg

druga parcela to dom i pracownia harncarza, a trzecia jest domem miejscowej bohemy.

Jest kilka małych skwerków z ciekawymi ozdobami - posągami.

DELF.jpg

Na nabrzeżu portowym stoi rzeźba nawiązująca stylem do kopenhaskiej syrenki. która wpatruje się tak intensywnie w morze, jakby szukała wzrokiem sylwetki legendarnego statku - "Latającego Holendra" wracającego z łupieżczej wyprawy...

syr.jpg

Wspólną przestrzenią jest park Nabrzeżny oraz targ. Na tablicy stojącej przy targu - wyświetlają się "tematy" spotkań (podejrzałam)

tematy.jpg

I to tyle z pobieżnego przeglądu okolicy.

W trybie kupna/budowy doszło dużo mebli typu Ikea nawiązujących do lat 60-tych, nowe ściany, ogrodzenia, ozdoby dachu, natomiast schody. okna i drzwi nawiązują stylem do niemieckiego bauhausu. Dużo nowych ozdób pasuje do budynków w stylu loft. w tym wspomniany bauhaus.

Zauważyłam też, że doszło sporo rekolorów do już istniejących ogrodzeń, schodów, a także pokryć terenu.

CAS-u nie mam siły opisywać - może uzupełnię w innym temacie.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » niedziela 16 mar 2025, 22:04

A tu śliczna fotka domków w Nordhaven. Tak mi sięspodobała, że po cyknięciu dodaję ją do tematu :)\

domki.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotki z gry”