Witajcie kochani poświątecznie i noworocznie

Fajnie, że do nas dołączyłeś! Albo dołączyłaś - nie dyskryminujemy tu nikogo. Chcielibyśmy cię troszkę poznać. Może coś nam o sobie opowiesz?
Awatar użytkownika
aanielka
Roznosiciel kawy
Origin ID: aanielka

Witajcie kochani poświątecznie i noworocznie

Post autor: aanielka » wtorek 07 sty 2025, 16:22

Simtopię okazjonalnie podglądam prawie od początku jej istnienia i w końcu się zebrałam by dokonać rejestracji. Wielu z Was pamiętam jeszcze z oficjalnego forum, na którym rzadko bo rzadko ale skrobnęłam coś od czasu do czasu, zwłaszcza w temacie ulubionych trójkowych światów.
W The Sims gram od pierwszej odsłony, poprzez dwójkę, trójkę i obecnie czwórkę. Jeśli życie zaczyna się po czterdziestce to moje życie z simsami zaczęło się właśnie wtedy czyli około ćwierć wieku temu. Grywam naprzemiennie we wszystkie wersje zależnie od fazy, która mnie najdzie, nawet jedynkę lubię sobie czasem odpalić, chociaż w porównaniu z czwórką to hardkor dla growych masochistów. Dwójkę kocham miłością dozgonną , trójkę również chociaż ciut mniej ale otwarty świat i CAST to magnes, któremu nie mogę się oprzeć. Z czwórką bywa różnie, porzucam ją na dłuuugie miesiące, wracam od czasu do czasu by zeźlona jej słabościami znowu porzucić i wrócić na ogól do trójki a czasami do dwójki. W trójce od lat podzielam miłość @Alibali do Wyspy Galahada, jednego z najlepszych fanowskich światów, z którymi miałam do czynienia. Niby wszystkie cztery odsłony znam jak własną kieszeń ale wciąż pozostaje w każdej jakaś terra incognita.
Budowniczy ze mnie żaden, mogę przerabiać, przebudowywać, bawić się w dekoratora wnętrz ale architektonicznego zmysłu nie mam za grosz. Popełniłam co prawda kilka raczej prostych budowli w mojej simowej karierze ale można je policzyć na palcach jednej ręki. No, jedna dwójkowa była bardziej finezyjna. Korzystam za to z przepastnych zasobów sieci w wyławianiu ciekawych brył do obróbki.
Mam na imię Aniela, vide mój nick. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » wtorek 07 sty 2025, 18:06

Och, aż podskoczyłam z radości! Trójkowa miłośniczka Wyspy Gallahada! To jest ewenement! Bo jeśli już gra ktoś trójeczką, to rzadko kiedy miewamy te same ulubione - ba, nawet ukochane - te same światy!
A ja jestem fanką Wyspy od pierwszego wejrzenia!
Witaj Anielko (po tak przydługim wstępie pora na przywitanie)
WItaj podwójnie - bo skoro znamy się jeszcze ze starego (nieistniejącego już, a raczej nieaktywnego) forum, to czynię to z podwójną radością!

(Tak mi się wydaje, że wysyłałam ci chyba nawet link do Wyspy... Nie wiem czy to ty prosiłaś mnie o wersję francuskojęzyczną (nazwy dzielnic i parcel i ich opisy w tym języku), bo posiadałam obie - francusko i angielskojęzyczną). Teraz w moich przepastnych zbiorach gdzieś to tak upchnęłam, że trudno by było mi znależć. Ale gdzieś jest na pewno).

Forum nasze powstało jako wyraz sprzeciwu wobec zasad głoszonych na forum oficjalnym. Wymaszerowała z niego spora grupka forumowiczów, i tak się jakoś złożyło - że mniej więcej w tym samym wieku (Agusiamal, Katel, Ktosik, Aericia, Kropka, Olivkasims, Mattoowy, Ftedra, Tokusa, i inni, których już nie pamiętam . No, oprócz kilku wyjątków na plus plus - czyli ja i Ela kreatora i kilkoro innych :P Więc znajdujesz się w bardzo zacnym gronie starych wyjadaczy The Sims :a_beer:
Forum miewa - tak jak każde - chwile mniejszej lub większej aktywności. Czasami widzę wśród odwiedzających wzmożone zainteresowanie - szczególnie, gdy jest aktualizacja modów +++18
Generaalnie większość ostatnio przysypia :) Ale wracają co jakiś czas, by sobie przypomnieć to i owo.
Z najaktywniejszych ze starego forum pozostał Michał - SimDels, Bobi (bobas52) czyli Bożenka, Ti_Sento czyli Sławek i ja - Alicja. czyli Alibali. Ale doszło kilkoro nowych - już tu, na SImtopię, i do takich należy np Percival kochająca Magię, albo Frisska, która ulubiła dwójkę. I Nisełka, która zapowiada i zapowiada wielką simową średniowieczną story, więc czekamy :)
Adminki Aericia Agusiamal i Marvi nieczęsto się pokazują, ale czuwają z dala i uprzątają booty i awarie :)
To tak pokrótce przedstawiłam ci towarzystwo, zanim ono samo się ocknie ze świętowania i przywita jak należy :)

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » wtorek 07 sty 2025, 23:41

Witaj, miło że zawitałaś w forumowe progi. :) Jak już Ala napisała nie należałam do grona funkcjonującego na starym forum. A dokładniej, założyłam na nim profil w momencie gdy zaczęło pustoszeć, w związku z czym nie wyprodukowałam tam ani jednego posta. Przejrzałam za to sporo wątków i po raz pierwszy natknęłam się na nicki osób (wymienione w poście Ali), które potem odkryłam ponownie na Simtopii. :D A to zmotywowało mnie do założenia konta tutaj, choć upłynęły długie 4 miesiące od rejestracji zanim zdecydowałam się napisać swój pierwszy post. Zbierałam się z tym... jak sójka za morze. ;)

Zapraszam Cię do rozgoszczenia się, wyszukiwania interesujących Cię tematów oraz do dobrej zabawy. I jeśli będziesz mieć ochotę to również do dzielenia się historiami z rozgrywki, wybudowanymi domami czy stworzonymi Simami. :)
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
aanielka
Roznosiciel kawy

Post autor: aanielka » wtorek 07 sty 2025, 23:43

Wielkie dzięki za przemiłe powitanie @Alibali. Pamiętam Wasz exodus ze starego forum w proteście wobec działań EAowskiego moderatora czy kim on tam był, forum później skapcaniało i zmarło śmiercią naturalną a ja definitywnie przeniosłam się na amerykańskie forum, które po ostatnich przenosinach też stało się niewygodne do przeglądania i mało ciekawe.
Naszą Wyspę pobierałam osobiście w prehistorycznych czasach,jeszcze z działającej strony Sims Design Avenue, pierwszą wersję tylko z Podróżami i później drugą już zaktualizowaną do Kariery, najstarszy sejw mam z 2012 r. Całkiem niedawno odkurzyłam któryś ze starszych sejwów, odświeżyłam trochę Wyspę korzystając z szerokiej palety nowych elementów i voila: powstał świat wciąż klimatyczny ale bardziej moim zdaniem spójny stylistycznie, zwłaszcza jeśli chodzi o parcele publiczne i królicze nory, bo w czasie powstania Wyspy wybór króliczych norek był oględnie mówiąc żaden. Nawet miejsce dla koni wygospodarowałam :a_jumping: . Tak na marginesie kreatorki z SDA, Frances i Lithium, tworzyły CC do dwójki, jedne z najlepszych jakie powstały w okresie jej świetności, mam je wszystkie co do jednego, dlatego naturalnym było zassanie wszystkiego co stworzyły również do trójki. O ile pamiętam nawet trajler był na ich stronie reklamujący wyspę.
@Percival159 , po tylu latach stalkowania znam to forum prawie jak własne podwórko :03-face-with-tears-of-joy: Witam Cię bardzo serdecznie i dziękuję za miłe powitanie

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Post autor: SimDels » środa 08 sty 2025, 01:18

@aanielka No to hejo i tu bo to najwazniejsze miejsce (Twój wątek) by powiedziec dobrydzień z radością bo skoro od dawna zaglądasz to włąściwie trochę tak jakbysmy znali się już od dawna :)
Jak najbardziej niech to będzie Twoje podwórko na max :)
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » środa 08 sty 2025, 07:48

Dzień dobry Anielko poświątecznie i w nowym roku. Zawsze miło jest poznać kogoś, kto tak jak skupieni na tym forum miłośnicy symulatora życia (ogrywający go od tylu lat), lubi tę serię.

Tak jak Ty przeszłam wszystkie kolejne jej odsłony począwszy od pierwszej pirackiej do obecnej. Pierwszy profil założyłam w trójce, którą uwielbiałam z uwagi na otwarty świat. Tak jak pozostali forumowicze oficjalne forum opuściłam w momencie kiedy próbowano nas "ograniczać".
Nie jestem maniaczką gier komputerowych; praktycznie Simsy są moją jedyną grą, której jestem wierna. Są dla mnie odskocznią od szarej codzienności.
Jeśli chodzi o umiejętności to dopiero w czwórce odważyłam się coś zbudować. Nie jestem architektem, daleko mi do dekoratora wnętrz, najlepiej chyba odnajduję się w charakterze obserwatora i komentatora życia codziennego, które przenoszę na świat wirtualny :?

W nowym roku życzę Ci spokoju, pokoju i zdrowia, tak potrzebnego nam wszystkim oraz dobrej zabawy. Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » środa 08 sty 2025, 18:16

@aanielka - nie przedłużając - proponuję byś od razu sobie założyła własny kącik w dziale, który ci najlepiej odpowiada - czy to w dziale budowlanym, czy historyjkowym, czy w jakimkolwiek innym (lub we wszystkich :P ). Jak napisałaś - znasz już to forum dobrze, więc nie będziemy ci wskazywać gdzie co jest.

Cieszę się ogromnie, że znasz forum SDA - obiekty stamtąd pobierane długo zaliczałam do moich najlepszych dwójkowych. W trójkowej wyspie zakochałam się od pierwszego wejrzenia i na zawsze! W dziale historyjkowym jest moje opowiadanko w formie reportażu z Wyspy, stworzone na potrzeby innego forum, do którego byłam bardzo przywiązana - Sims Design (też już nieistniejącego). Na wszelki wypadek wklejam ci link, gdybyś pobłądziła w gąszczach historyjek forumowych - a jest ich sporo!
https://www.simtopia.pl/viewtopic.php?f=64&t=43

Czy udało ci się wejść w końcu do labiryntu lochów (grobowca)?
Oglądałam go jedynie dzięki kodom, i uważam, że jest to największy grobowiec w trójkowych Simach łącznie z tymi z gry, ale żaden mój Sim nie odkrył jeszcze zagadki otwarcia drzwi.

Awatar użytkownika
aanielka
Roznosiciel kawy

Post autor: aanielka » czwartek 09 sty 2025, 03:42

@SimDels, @bobas52 dzięki wielkie za ciepłe przyjęcie na forum, Wasze historyjki komiksowe nie raz wywoływały uśmiech na mojej gębusi - zazdraszczam nietuzinkowego poczucia humoru bo sama nie mam tej łatwości tworzenia zabawnego kontekstu :30-disappointed-but-relieved:.
@Alibali, być może przymierzę się do wrzucenia jakiejś trójkowej historyjki w odpowiednim temacie, póki co powiem tylko, że kusiły mnie te podziemia niejednokrotnie ale na razie nie ulegam pokusie bo wyspa z odkrytą tajemnicą nie będzie już tą samą wyspą :09-winking-face:

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » piątek 10 sty 2025, 21:45

Anielko - masz właściwie rację. Wyspa z tą tajemnicą ma w sobie magię... Aż idę sobie odpalić kochaną trójeczkę, i oczywiście - Wyspę!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj się!”