Howards Castle

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Howards Castle

Post autor: Alibali » piątek 20 lut 2026, 23:30

Po wielu dniach prób i błędów w końcu udało mi się budowę Howards Castle, a właściwie samo wysyłanie tej rezydencji do galerii doprowadzić do szczęśliwego końca. Parcela nie zawiera cc

Oto link

https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims ... axis=false

Załączam także spakowaną parcelę do tego posta.
( Info tylko dla formalności - po pobnraniu i rozpakowaniu wklejamy zawartość do folderu TRAY w lokalizacji Dokumenty/EA/TS4)

HOWARDS CASTLE.zip
(1.55 MiB) Pobrany 6 razy

Stawiałam ją w kilku miejscach, wydawałoby się, że ze względu na światło i przestrzeń - idealnym miejscem była parcela na wybrzeżu Brindleton Bay, z pięknym widokiem na wzburzony ocean, bijącym falami o skaliste wybrzeże. Ale przy pierwszej próbie wysłania zamku do galerii okazało się, że w praktyce nic nie widać na głównej fotce, bo zasłonięta jest gałęziami drzew z otoczenia parceli. Przeniosłam się więc do Henford of Bagley, i to był strzał w dziesiątkę, bo klimat tego otoczenia chyba bardziej odpowiada takiej pańskiej posiadłości w angielskim stylu,, i w końcu mma ładną wizytówkę :)

Tak prezentuje się Howards Castle w nowym otoczeniu

Howard w Henford.png

Poniższe zdjęcia są jeszcze z poprzedniej lokalizacji w Brindleton Bay

1in.png

3.png

A tu Howards w ciepłych promieniach zachodzącego słońca

1A.png

font.png

lim.png

perg.png

6.png

Widok z góry

11.png

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » sobota 21 lut 2026, 00:40

Rzut parteru

Na parterze na wprost wejścia znajduje się sala rycerska (tronowa lub balowa w zależności od okoliczności) na lewo jadalnia, za nią - idąc dalej w lewo - mała łazienka, w górnym rogu lewego skrzydła - kuchnia, niżej gabinet z barkiem, a jeszcze niżej - od frontu - tzw parlor room, czyli pokój wizyt. Z kolei na prawo od głównej sali mamy salon muzyczny, który może być przekształcony w razie potrzeby w salę balową. W skrzydle prawym mieszczą się trzy sypialnie - patrząc od góry - główna , obok łazienka, zaś pośrodku skrzydła - pokój dziecięcy,. Od frontu prawego skrzydła - pokój nastoletniej latorośli lub dla dodatkowego domownika.

Wszystko poprzedzielane jest licznymi korytarzami z ukrytymi schodami, schodkami, przejściami i zakamarkami.

7.png

Piętro wyżej znajduje się biblioteka, a za nią, ukryty za tajemnym przejściem - gabinet tajemnic (alchemiczny). Z boku jest kolejna łazienka, żeby król daleko piechotą nie chodził :P.

8.png

Na samym szczycie, pod kopułą - mieści się pracownia, w której artystycznie uzdolnieni członkowie rodziny mogą w spokoju i bez ujmy dla królewskiego prestiżu oddawać się swoim pasjom - garncarstwu czy brzdąkaniu na gitarze lub malowaniu. Z tyłu (niewidoczne na fotce) znalazło się miejsce na teleskop, przez który pan na włościach może wyśłedzić nieprzyjacielskie okręty, a w razie ich braku - nadciągające chmary gości, bo nie wiadomo, co gorsze :)

9.png

W podziemiach znalazły się pokoje dla służby, pralnia, spiżarnia, piwniczka suto zaopatrzona w hmmm... nektary, itd. Zastanawiam się nad niewielkim basenem albo przynajmniej sauną. W prawdziwym Howards była jeszcze kaplica. Podziemia oraz część ogrodu za pałacem jeszcze nie są skończone, więc zarówno te brakujące rzuty, jak i dokładniejszy "ogląd" pokoi dodam później, jak je obfocę.

Dodam jeszcze, że parcela jest bez CC, co dla mnie było nie lada wyzwaniem :( Postanowiłam później zrobić tę rezydencję jeszcze raz - na full wypas z cecami, ale nie wiem, czy znajdą się odważni do pobrania :P
Ale przynajmniej mnie nie będzie tak serce bolało, że mój ukochany Howards ma zamiast wieżyczki na szczycie dużej kopuły - altankę udającą wieżyczkę!!! :a_ciiii: :a_angry2: Szkoda, że twórcy tego dodatku o tym ważnym elemencie nie pomyśleli (a także o szklanych dachach z białym wykończeniem! Albo nie dodali rekolorów do tego elementu, który już jest w grze, ale tylko w kolorach pasujących do hiszpańsko-włoskich klimatów.

Dla przypomnienia - dodałam fotkę prawdziwego Howards. Niestety - pomijając nawet jego gabaryty, - technicznie - nawet na największej działce - nie da rady pomieścić tylu okien w jednym szeregu :( Na poniższej fotce nie widać też przepięknej i olbrzymiej fontanny od frontu pałacu. Też nie da się jej odtworzyć z elementów z gry, bo w oryginle składa się z igrających w wodzie nimf i trytonów, z których jeden dźwiga na plecach olbrzymią kulę (zapewne nasz glob).

prawdziwy Howards Castle.jpg

Edit: Znalazłam właśnie filmik z tą fontanną :)

Znalazłam też oficjalną stronę Howards Castle - jest mnóstwo zdjęć i wiadomości. Okazuje się, że Howards funkcjonuje jako instytucja - sama w sobie! I wystąpił jako tło w wielu filach i serialach, o których nawet nie wiedziałam!

https://www.castlehoward.co.uk/#

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » niedziela 22 lut 2026, 22:09

Alu, super to zrobiłaś! :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo: Wiadomo, że tak dużego pałacu nie da się odtworzyć 1:1, jednak u Ciebie wyszło to naprawdę świetnie i nawet stajnie pomieściłaś. Z zachwytem przyglądam się ogrodom przed frontowym wejściem, ślicznie rozłożyłaś tu rośliny, fontanny i inne ozdoby. Poza tym bardzo pomysłowo zrobiłaś i udekorowałaś dachy i ich okolice - to wygląda niesamowicie realistycznie. Aż się zastanawiam, czy to nadal Simsy? :)

W środku - prawdziwe pałacowe wnętrza, bardzo spodobała mi się biblioteka, jest taka majestatyczna. Podoba mi się pomysł połączenia funkcjonalności sali tronowej-muzycznej i balowej, które mogą działać według potrzeb i mamy tu może nie trzy w jednym, a trzy w dwóch na pewno! Poza tym zaintrygował mnie pokój wizyt (wiem o co chodzi, ale tak fajnie brzmi) i gabinet tajemnic. Praca zapowiada się naprawdę ciekawie i wspaniale, czekam na zakończenie budowy. :)
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » poniedziałek 23 lut 2026, 12:53

Piękna praca! To się nazywa prawdziwie brytyjski sznyt. Zadbałaś tu o każdy detal, prawie idealną symetrię (czyli zgodnie z oryginałem), a kopuła z ozdobami w środkowej podwyższonej części dodaje bryle bardzo dużo realizmu i jest jak przysłowiowa korona. Chyba bez dłuższego zastanowienia powiem, że to Twoja najlepsza praca, i z pewnością tworzona także długo, jak sie domyślam. Widać, że mocno interesowałaś się wyglądem pałacu także od wewnątrz i tymi klimatami, bo jest realstycznie, bez przesady a jednak bardzo elegancko. Nie jestem znawcą, ale wydaje mi się, że naprawde uchwyciłaś to coś, tego ducha miejsca :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
Piwniczka syta w cudowności, to juz tylko wisienka a nawet truskawka na torcie ,bardzo mi sie podoba ,jest tu jakas ciągłosć,dalekie echo epoki gotyku, barokowy sznyt, ale minimalistycznie - ze zmakiem i współczesne udogodnienia, Fajnie tez, że jest co robić, i pewnie sam pobiegne lepic garnuszki testując zamek.

Co do parceli to jest juz tego trochę (tej wielkości), więc próbuj w różnych miejscach. Tak na szybko to wiem, że nie powinno ci nic zasłaniac parceli na wyspie w WIndenburgu. Dobra będzie też prawdopodobnie parcela 64-64 w simowej Rumunii z paku śmierć i życie (sory ja nigdy nie pamiętam tych oryginalnych nazw w większości).
Więcej moich chałupek tu na forum oraz na SDW i BSR.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 23 lut 2026, 17:49

Dzięki Miszka za odwiedziny i skrobnięcie co nieco. Wiem, że masz spore "obłożenie" zajęciami, niekoniecznie przyjemnymi, więc ytym bardziej doceniam.
Co do Windenburga - wiem o tej działce na wyspie, i zastanawiałam się nawet nad nią przez moment - ale ze względu na światło oraz tę fontannę przed pałacem - gotowca od twórców otoczenia - wybrałam Brindleton. Bo w zamierzeniu chciałam użyć właśnie tej fontanny i całego tego parku jako przedniego tła - ogrodu, i przysunąć parcelę jeszcze bliżej przedniej krawędzi - zyskując więcej miejsca z tyłu.
Ta okolica z dodatku Życie i śmierć nazywa się Ravenwood.

Tak dużą działkę ma też dodatek obozowy w tym Pick Poincie czy jak go tam zwał - , ale otoczenie przypomina klimatem palmiastą Florydę... i za nic nie pasuje, choć ze wzgędu na ukształtowanie terenu bardziej niż w innych okolicach otwartą przestrzeń - predystynowałaby ją jak najbardziej do uhonorowania moim pałacem.

Edit - postawiłam jenak w Henford, i to było to!

A co do moich parcel - to jak dotąd - najwyżej sobie cenię tę restaurację w lekko steampunkowym klimacie, którą robiłam na nasze wyzwanie do nowego Newcrest. Ale tę wersję przed przeróbką (dodawanie apartamentów do nocowania). I bardzo lubię też ten grecki kościółek robiony na nietypowej parceli w Tartosie. . Trzecią w kolejności , którą bardzo lubię i cenię - jest grecka Sarti. Może dlatego, że żadna parcela nie naraziła tak moich nerwów na szwank - a to przez to, że zachciało mi się budować "pływalne" jeziorko pod nawisem domu. Gdy tylko posunęłam wodę odrobinę dalej - jeziorko znikało! Trzeba było dosłownie na milimetry mierzyć - do którego momentu można ją przesunąć.

A teraz - dłużej nie marudząc przechodzę do obiecanych fotek z wnętrz.

Dla porządku zaczynamy od wejścia, którego strzegą (w środku przy schodach ) śpiący stalowi rycerze :)
Jak będzie potrzeba, to się obudzą i użyją czego należy!
Na fotce objawił się nawet -zupełnie niespodziewanie - obecny właściciel pałacu, niejaki lord Willbury :) (albo po polsku - Will Bury :P )

1.png

2.png

Tę fotkę wstawiam tylko po to, by można było docenić finezję niektórych elementów wystroju z najnowszego dodatku. Te drzwi są tak ślicznie ozdobione, że aż nie do wiary, że to tylko Simsy :)

3.png

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 23 lut 2026, 18:05

Idąc przez główne drzwi wkraczamy - a jakże - do sali rycerskiej, zwanej w zależności od potrzeb - tronową lub balową. Na posadzce leży bowiem ornament, który de facto nie jest ornamentem, tylko parkietem tanecznym. Tak sprytnie to tym razem rozwiązano!

Sala rycerska służyć ma w założeniu wielkim państwowym wydarzeniom - przyjmowaniu poselstw, delegacji tudzież łapówek. Tfu - znaczy się - wiernopoddańczych hołdów :a_tounge2:

A paniom głównie do zprezentowania biżuterii i odkurzeniu futer!

4.png

5.png

Z sali tronowej prowadzą kolejne drzwi - jedne do salonu muzycznego (do którego zajrzymy później)

6.png

a drugie - po przeciwnej stronie - do jadalni

7.png

8.png

Jaalnia wita nas suto zastawionym stołem :)
Widać tu różnicę poziomów - kilka schodków w górę, kilka w dół. Od razu - prostując złośliwe plotki, że schodki są po to, by goście wybijając sobie na nich zęby, nie mogli w pełni skorzystać z zasobnej kuchni gospodarza, i w ten sposób Jego Lordowska Mość zaoszczędza na posiłkach :P - informujemy raz na zawsze, dając odpór złośliwościom - że Jego lordowska mość choć jest Szkotem z pochodzenia - nie szczędzi na posiłkach, natomiast uwielbia wszelkiego rodzaju schodki, schodeczki i zakamarki, w których to chętnie bawi się w chowanego ze swoją dziatwą, tudzież służącymi :P

10.png

Wspomniany gabinet muzyczny służy nie tylko nudnym wieczorkom organizowanym w celu zaprezentowania zgromadzonemu towarzystwu zdolności muzycznych i innych walorów prawie dorosłych córek, czy zabawianiu nudnymi menuetami równie znudzonych pań z tzw "towarzystwa".
Po uprzątnięciu zbędnych mebelków (specjalnie jest ich niewiele) można rozłożyć tu parkiet do tańca i oddać się nieco frywolniejszej rozrywce.

Widać też kolejne schodki - zapewne są po to, by poddać próbie stan trzeźwości zgromadzonej młodzieży (i bardziej rozrywkowych panów :P)

11.png

12.png

Po drugiej stronie głównego holu (w lewym skrzydle pałacu) mieści się jeszcze niewielki salonik do przyjmowania zwykłych wizyt, które panowie mogą urozmaicić w sąsiednim gabineciku, zawierającym barek :)

Mały pokój wizyt zwany parlor roomem.
Jest tam sprytnie ukryty telewizor (pod postacią obrazu zawieszonego nad kominkiem), więc w razie przedłużającej się nieciekawej rozmowy - zawsze pani domu może zaproponować wspólne oglądanie ulubionego serialu :)

13.png

14.png

I ów wspomniany męski gabinecik (zwany myśliwskim, gdyż goście zazwyczaj po odwiedzinach padają pokotem - właśnie jak upolowana zwierzyna :)
A tak serio - zazwyczaj gabinecik taki służył zaprzentowaniu trofeów tzw męskich rozrywek - poroża (byle nie własnego), wypchanych zajęcy i kaczek, czasami niedźwiedzi lub innych, bardziej egzotycznych okazów jak np tygrysie skóry.
A żeby gościom nie padły nerwy od widoku tego "dobra" - to wzmacniano się tęgimi trunkami, raczej nie serwowanymi w sali jadalnej. Wzmocnieniu tej miłej atmosfery służą wygodne fotele rozstawione przed buzującym kominkiem. W oryginale - najczęściej były obijane pikowaną skórą - "chesterfieldy"

15.png

16.png

17.png

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 23 lut 2026, 18:50

Aby temat lewego skrzydła pałacu zakończyć - paradoksalnie rozpoczynam go w nowym poście - żeby poprzedniego nie przeładować ilością fotek. I tak starałam się robić ich jak najmniej, nie zachwycając się bałwochwalczo detalikami.

I tak oto mamy kuchnię. Niestety - służąca zostawiła włączone żelazko i wywołała małe spięcie - co poskutkowało wyłączeniem wszystkich świateł w pałacu. Zapobiegliwy kamerdyner natychmiast uruchomił stare tradycyjne oświetlenie - kandelabry ze świecami.

(tak naprawdę to ogłoszono w okolicy dzień bez prądu, czego Alusia przez te świece nie zauważyła :P)

Gdy zrobię lepsze fotki kuchenne, to podmienię.

a.png

2.png

3.png

Oprócz wymienionych pomieszczeń mamy tu jeszcze cały system korytarzy, korytarzyków i schowków,

4.png

5.png

6.png

i dwie łazienki - jedna przy sypialni głównej, i druga - dla gości. (ogółem tych łazienek jest więcej - trzy w podziemiach i kolejna - przy bibliotece.

łazienka przy głównej sypialni - nie przeładowywałam jej detalami, które potrafią nadać odpowiedni klimat, i nie wiem, czy udało mi się w końcu oddać wystarczająco "wiktoriański" klimat :83-face-with-monocle:

master bath.png

Ostatnim nabytkiem pałacu jest ogród zimowy, z francuska zwany l'orangerie - czyli oranżeria.

W prezentowym packu (kolekcji) doszły śliczne, metalowe mebelki oranżeryjne, wózki - pomocniki - do serwowania napojów i słodkości na damskich spotkaniach w wąskim gronie, aranżowanych właśnie w takiej prawie intymnej atmosferze i uroczym otoczeniu.

Tak jak pan domu mógł się pochwalić kolekcją jelenich rogów i dziczych łbów - tak pani domu mogła zaprezentować cenną kolekcję storczyków, czy umiejętności zdolnego ogrodnika, który nie tylko pięknie strzyże bukszpanowe labirynty, ale też umiejętnie pielęgnuje delikatne roślinki w oranżerii. A była to sztuka i wiedza nie tak oczywista, jak dziś.

or1.png

8.png

9.png

10.png

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » poniedziałek 23 lut 2026, 19:12

Alu budować jak budować, ale chciało Ci się urządzić tak wielki budynek ? Pięknie , bryła wyszła Ci super. Prawie tak jak ma być, kto by tam okna liczył. Super sie dopasowałaś, czytam że i podziemia będą, a nawet z basenem. Naprawdę dobrze rozwiązany metraż. Super pomyślałaś z tą sala tronową i dwoma dywanami, co zresztą super podkreśliłaś tymi schodami. Wszystko gra są korytarze, poziomy. Wnętrza są mocno eklektyczne co naprawdę dobrze współgra z bryłą. Zrobiłaś i sufity co widać na jednym ze zdjęć. Jak go kiedyś udostępnisz to pobiorę, by obejrzeć z bliska
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 23 lut 2026, 19:44

Dzięki Kamisiu - udostępnię, bo jest bez cc, mam nadzieję, że galeria nie będzie fiksować. Ale obecnie stoi na działce, która wydawałaby się wprost idealna do zaprezentowania tego pałacyku, bo ma niezwykłe światło i otwartą przestrzeń. Ale w kadr głównego zdjęcia wchodzą gałęzie, które przesłaniają widok, i to tak, że prawie nic nie widać zza nich. Przejrzę pozostałe możliwer lokalizacje i zastanowię się nad przenosinami - tzn postawię parcelę od nowa na innej parceli - z drżącym sercem, czy przy tych przenosinach coś się nie posypie!

Starałam się oddać klimat prawdziwie pałacowy, nie chciałam, by to kierowało się w stronę disneya. Ciężko jest dobrać ozdoby, i pewnie zrobiłabym to dużo lepiej, gdybym miała więcej czasu i korzystała z tego, co zawiera debug. Ale wierz mi - przy takiej ilości dodatków, packów i kolekcji jakie mam, jest tego tyle, że przerażeniem mnie napawa przeszukiwanie tych zasobów. Ułatwiłoby mi pracę na pewno narzędzie BBB by Twisted Mexi, ale ja się panicznie boję tego moda po tym, jak rozwaliłam sobie nim grę.
Specjalnie też nie przeładowywałam ozdobami pomieszczeń, by przy takiej wielkości bryły - parcela "chodziła" płynnie, bez przycinania się. A przecież jest jeszcze w podziemiach basen i kaplica :) No i stajnie.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 23 lut 2026, 20:00

Dalsze pomieszczenia mieszczą się w podziemiach.

Jest więc tu basen, i to spory

10.png

11.png

W suterenie, czy jak kto woli - w podziemiach - mieszczą się też pokoje dla kamerdynera i głównej kucharki, oraz drobniejszej służby, a także łazienka dla służby.
Jest też kilka mniejszych pomieszczeń gospodarczych - składzik, piwnica na wino, pralnia...
Do tych pokoi i pomieszczeń prowadzą schody "dla służby" (inne - "pańskie" schody prowadzą do basenu, i jeszcze niżej położonej kaplicy.
Nie robiłam osobnych fotek do tych pomieszczeń służbowych, tylko rzut ogólny

12.png

I tak oto doszliśmy do ostatniego z tych podziemnych pomieszczeń - kaplicy.

Jego Wysokość nie musi się pospolitować z tłumem, mając własne sanktuarium! Zresztą - w mszach towarzyszą mu inni wysoce urodzeni okoliczni mieszkańcy, którzy nie dysponują tak obszerną siedzibą.

kr.png

kapl.png

kapl2.png

Po przeróbce kaplica zyskała ołtarz, chrzcielnicę i nowe ściany. Wydaje mi się, że jest teraz lepiej, a przynajmniej bardziej spójnie.

3a.png

4.png

rzut kpl.png

Jeszcze został mi do opracowania teren na tyłach pałacu, i uff - będę mogła wysłać do galerii. Górnej części - biblioteki i pracowni artystycznej - już dodatkowo nie obfociłam, bo wystarczająco dokładna fotka jest na początku tematu. A ukryta pracownia alchemika niech pozostanie ukryta :)

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 23 lut 2026, 21:32

Jeszcze ogólne podsumowanie:

Pałac składa się z 31 pomieszczeń (nie licząc licznych korytarzy i holu), umieszczonych na 5 poziomach, a mianowicie

- 9 sypialni
- 6 łazienek
- sali rycerskiej (tronowej)
- pokoju muzycznego
- bawialni (parlor roomu)
- gabinetu z barkiem
- kuchni
- jadalni
- biblioteki
- pracowni artystycznej
- basenu
- oranżerii
- kaplicy
- stajni dla 2 koni
- powozowni
- pralni
- składziku
- piwniczki z winami
- 2 ogrodów

Z przodu domu już zrobiony ogród we francuskim stylu, z pergolami i trejażami. Ogród na tyłach domu (w trakcie opracowywania) będzie chyba bardziej dziki, albo przynajmniej mniej uporządkowany.
Zamierzam wykonać jeszcze jedną wersję - ale tym razem z cc.

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny

Post autor: Percival159 » środa 25 lut 2026, 14:54

Do tego, co już napisałam we wcześniejszym wpisie w tym wątku - po obejrzeniu reszty fotek - dodam, że to co znajduje się w pałacu, to mistrzostwo świata, jeśli chodzi o urządzenie wnętrz. Sala tronowa/balowa zrobiona z ogromnym smakiem, a z niej wchodzi się do jadalni, co jest świetnym pomysłem samym w sobie, gdyż goście nie muszą biegać po całym pałacu; elegancko przechodzą z sali balowej na posiłek. Zaś sama jadalnia jest prześlicznie zaaranżowana.

Podoba mi się też pokój wizyt, czuć tu atmosferę do poufnych rozmów. A już wyjątkowo rozbawiły mnie opisy "męskiego gabineciku" i "dnia bez prądu"; Alu - masz naprawdę świetne pióro.

System kamiennych korytarzy i schowków nadaje rezydencji tajemniczości; aż strach się tu zgubić. Łazienki niezwykle eleganckie, zaś oranżeria zachwyciła moje serce. W pałacu znajdują się również basen i kaplica, jest więc i coś dla ducha, i dla ciała, jak na prawdziwy królewski zamek przystało.

Praca naprawdę imponująca i niezwykle dopieszczona. Podoba mi się bardzo. :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 26 lut 2026, 01:06

Dziś dokończyłam stajnie i powozownię, w której zamiast stylowej karety parkuje luksusowa limuzyna. Poprawiłam też braki, które wskazała Perci,. Doposażyłam też basen, wykorzystując przestrzeń wokół niego na postawienie sprzętu do ćwiczeń. Przy okazji poprawiłm ściany na bardziej pasujące stylem do podziemi.

st1.png

st2.png

b1.png

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » niedziela 01 mar 2026, 01:38

Ostatnia porcja zdjęć - z otoczenia pałacu.

Fotografowałam przy innym oświetleniu, i fotki wyszły dużo lepiej.

Jeszcze raz rzut oka na bryłę pałacu ( już po postawieniu w Henford)

Howard w Henford.png

Część ogrodu przed pałacem utrzymana jest w stylu ogrodów francuskich. Strzyżone żywopłoty, i zgeometryzowane, uporządkowane formy - kwietne trejaże, pergole, rzeżby i maleńkie altanki stanowią miłe dla serca i oka miejsca odpoczynku i spacerów.

1.png

5.png

Od prawej pierzei budynku, aż do zabudowań gospodarczych, na które składa się dawniejsza powozownia przerobiona na garaż i stajnie - ciągnie się podjazd dla królewskiej limuzyny. Budynek łączy się zgrabnie z bramą oddzielającą tę część od pozostałego ogrodu. W ten sposób konie nie są w stanie galopować po całym ogrodzie, i jednocześnie domownicy nie muszą oglądać szarego życia własnej służby zatrudnionej w ogrodzie i przy stajniach.

6.png

7.png

Z drugiej strony - za murkiem z przejściem - rozciąga się ogród w stylu angielskim - z pozornie dziko rosnącymi drzewami i krzewami, malowniczo komponującymi się z resztkami murów i altanek. Wśród krzewów hortensji i hibiskusów skrywają się drobne elementy ozdobne - a to rzymska fontanna, a to stolik przygotowany na podwieczorek na świeżym powietrzu, lub budki dla ptaków w różnych przemyślnych formach. W romantycznym ogrodzie nie może zabraknąć uroczych, kicających tu i tam króliczków.

8.png

9.png

10.png

4.png

I to by było tyle. Uff puff...

Link do Howards Castle w galerii

https://www.ea.com/pl-pl/games/the-sims ... axis=false

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » wtorek 03 mar 2026, 20:30

:31-face-open-mouth: :31-face-open-mouth: :31-face-open-mouth: Ali, Ali..Wyście chyba po nocach nie spali!
Rezydencyja jest szalenie realistyczna ale dopiero widziana z perspektywy bardziej bliskiej oczom ludzików, ukazuje swoje bogactwo i majestat.
Podobnie jak Kami jestem pod wrażeniem (co zresztą mało powiedziane) na to ile ale i także JAK urządziłaś to wszystko.
Do tego tak fajnie to wszystko opisujesz; schody antyalkoholowe mocno mnie rozbawiły :01-grinning-face: ale trudno się oprzeć pięknu pomieszczeń pomiędzy nimi. Przejścia wejścia, tam nagle zza kotary z królewskim przepychem wnetrza kontrastuje tajemniczy korytarz z surowych kamieni, zapewne pamiętający czasy gdy budowla wyglądała zupełnie inaczej.
Wszędzie rzucały mi się w oczy zdobne sufity a kaplica i basen to moje no1 w tym zamczysku,. Teraz po wycieczkach wewnątrz, całe założenie wydaje się dużo większe niż z zewnątrz. Przy pierwszych fotach pokazałaś też tunel roślinny i to także jest jedna z najciekawszych rzeczy ale mnie przedewszystkim dalej urzeka realizm bryły z pięknie zrobioną kopułą. Prawdziwy majsterszyk i myśle że choć dzięki te pracy zobaczyłem trocje nowych rzeczy jakie doszły to jednak nałożone na siebie ciekawie kotary czy inne rzeczy włąsnego pomysłu oraz ogólne roplanowanie wszystkiego są tu zdecydowanie ważniejsze (w sensie takim, że bez nowych obiektów na bank to wyglądałoby tak samo dobrze w Twoim wykonaniu). Oczywiście przyznaje, że tron w kaplicy mnie powalił ,chyba ta zasłona (w sumie głupio przynać ale nie wiem jakios ie to nazywa :26-face-without-mouth: ) to jedna z najbadziej zaskakujacych rzeczy w tym nowym dodatku.
Ogród także jest piękny i ciesze sie że rozwikłąłąś zagadkę tajemniczego domku w tle. On też jest bardzo urokliwy i pasuje do całości choć dla urozmaicenia ma troche inny styl.
Choćbym chciał posolić ,mogę tylko pogratulować naprawde przemyślanej i pięknie udanej pracy - pod każdym względem wewnątrz i na zewnątrz :13-smiling-face-heart-shaped-eyes:
Fantastyczna praca Mistrzu! :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
Więcej moich chałupek tu na forum oraz na SDW i BSR.
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » wtorek 03 mar 2026, 23:23

Miszka @SimDels - dzięki za tak wspaniałe przyjęcie mojego pałacu :) Miałam nadzieję, że docenisz jego tajemniczść i specyficzną, eklektyczną bryłę.

Starałam się wiernie odtworzyć zewnęrze, bo wnętrz nie byłam w stanie umiejscowić oglądając jedynie film i fotki, więc i wiernie odtworzyć nie można, czego się nie widziało. Pamiętałam jedynie fragmenty pokazane w filmie Powrót do Brideshead.

Na stronę poświęconą pałacowi trafiłam całkiem niedawno i dopiero eksplorując jej zasoby natrafiłam na jakieś dokładniejsze opisy i zdjęcia. Najbardziej obfotografowany jest tam ogród, i ogólnie - zewnętrze pałacu. Starałam się więc oddać na tyle wiernie te właśnie elementy, na ile pozwala gra bez cc .

Zresztą sam popatrz, co udało mi się uchwycić "w miarę" podobnie

Jednym z charakterystycznych elementów jest ogród "Za murem". Na simowej parceli nie miałam aż tyle miejsca, więc mój ogród za murem skurczył się do kilku najbardziej rzucających się w oczy elemntów -pergoli z pnączy, ceglanej bramy do ogrodu, ukrytych pośród kwiatów ławeczek - przed murem :)

trejaż - który cię tak zachwycił

TREJAŻ.jpg

brama

BR.jpg

CEGLANA BRAMA.jpg

ławeczki tonące w kwiatach, a przy nich kamienne gazony

RZEŹBY.jpg

ŁAWKA.jpg

Aby odtworzyć ceglaną bramę - skorzystałam z gotowej bramy z debugu - elementu z ukrytych świątyń w Selwadoradzie. I oto rozwiązałam zagadkę pojawiania się rojów nietoperzy, pszczół i wstrętnych pająków. To ta brama je generuje!
Całe szczęście, że dzieje się to rzadko, ale w jakiś sposób też urozmaica rozgrywkę. Dla pozostałych naszych budowniczych to ciekswostka budowlana, którą można wykorzystać w podziemiach czy inszych lochach.
Co ciekawe - owady nie pojawiają się w pobliżu bramy, tylko w losowych miejscach na działce - więc wystarczy bramę pomniejszyć i gdzieś wstawić, a efekty specjalne i tak będą się pojawiać.

W ten sposób pomniejszyłam portal do Krainy Magii - mimo, że jest mały - nadal w pełni jest funkcjonalny.
Ups - zdradziłam tę mała niespodziankę, którą ukryłam w gabinecie na tyłach biblioteki :P

Zdaję sobie sprawę, że parcela nie będzie cieszyć się jakimś specjalnym wzięciem - z dwóch powodów - jest dużym klocem, a także użyłam do jej budowy ogrom elementów z akcesoriów, pakietów czy kolekcji, których być może wielu z graczy nie ma.

Najważniejsze dla prawidłowego wyświetlania się parceli są akcesoria ( czy też kolekcja - nie pamiętam) - Romantyczny Ogród, bo użyłam mnóstwa elementów z tego zestawu, a najważniesza dla całego wyglądu pałacu jest altanka pełniąca rolę wieńczącej kopułę wieżyczki. Wszystkie trejaże, maleńkie altanki i gazony - też z tego paku pochodzą.

Paradoksalnie - gdy zrobię wersję z cc - to będzie mniej wymaganych zestawów "must have" :)

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » sobota 07 mar 2026, 00:14

Nie mogę się oprzeć, by nie wstawić tu jako klamry dopinającej temat - fotek dumnej właścicielki posiadłości.

am2.png

duma2.png

am1.png

Znalazłam wszystko co potrzeba do przedstawienia wam tej dumnej amazonki - przede wszystkim modyfikację od Jane Simsten do jazdy w siodle damskim (bocznym), oraz przepiękną suknię do jazdy konnej z "epoki" i nakrycie głowy z woalką.

Pan na włościach został w domu z dzieckiem i szwagierką :P

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » sobota 07 mar 2026, 20:37

Specjalnie dla Perci na jej prośbę :) - zrobiona naprędce fotka reszty - gdy zrobię lepsze ujęcia i każdemu z osobna - to założę nowy temat w moim kąciku.

cała rodzina.png

Kate i Will.png

Harry i Meg.png

Fotki niie są obrobione, miejsce zaś przypadkowe, i nawet ładnego ujęcia zrobić nie można :( - bo wszyscy wleźli do sypialn Charlotty!

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny

Post autor: Percival159 » niedziela 08 mar 2026, 11:06

Alu, świetni Ci wyszli, ale widzę, że jest już poświęcony im wątek, więc tam biegnę. :)
W tobie okruch jakiś
w ziemi prochu garstka
na kamieniu portret
malowany żart...

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » niedziela 08 mar 2026, 17:53

Tak, zrobiłam ten kącik od razu, choć nie zamierzałam tak ad hoc, póki nie przeprowadzę generalnego remontu Howards (przeróbka na cece). Ale - jak to u mnie bywa - działanie, które Bobi nawet naukowo nazwała - prokrestynacja - doprowadza do tego, że to "jutro" często zamienia się w "nigdy". Więc wiedząc o tym - niejako zmusiłam się do działania, i fotki choć są byle jakie - to jednak są :P

Obecnie w Howards jest pełna obsada, bo są jeszcze dodatkowo dwa konie i pies oraz małe dziecko - córeczka Meghan. Zdecydowałam się dodać jej dziecko, żeby nie była taka samotna w tym wielkim pałacu - bo Harry powstał później. Wiem, ze to niechronologiczne, ale stworzyłam małą dziewczynkę, aby przetestować na niej pewnego moda. A potem szkoda mi było ją - tak po prostu - wyrzucić. Nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się w tej grze umyślnie zabić jakiegokolwiek Sima :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ala buduje”