Komputer Świat online

O kocie, samochodzie, pracy i o niczym. Chcesz pogadać o czymś innym niż nasze piksele? Proszę bardzo!
Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Komputer Świat online

Post autor: Alibali » środa 15 sty 2025, 18:29

Mam sentyment do tego pisemka, bo z lektury artykułów w nim zawartych zdobywałam wiedzę i stawiałam pierwsze kroki w wirtualnym świecie. Wiele porad okazało się bardzo przydatnych, wręcz niezbędnych. Przez przypadek odkryłam, że magazyn ten jest dostępny także w wersji internetowej. Ciężej się to czyta, łatwiej w wersji papierowej (moim zdaniem), ale zawsze można czegoś nowego się dowiedzieć :)

Link do witryny https://www.komputerswiat.pl/
Ostatnio zmieniony środa 15 sty 2025, 21:25 przez Alibali, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sławek
Asystent

Post autor: Sławek » środa 15 sty 2025, 20:14

@Alibali

Pamiętam to czasopismo, mam je jako zwykłe pisemka. Wiele artykułów pomocnych się okazało i wiele artykułów z nowości technicznych i opisane bardzo szczegółowo, aczkolwiek w prosty sposób, nawet laik by się połapał, sztuczki ukryte w systemach (bez tego to bym nic nie wiedział )itd.. Zawsze do numeru była dołączona płyta z użytkami i pełnymi wersjami wszelakiego oprogramowania. Dobra była edycja Komputer Świat Expert dla bardziej zaawansowanych. Wersje z grami - Komputer Świat Gry - płyta z pełną wersją jakiejś dobrej gry. I edycje foto z opisami programów graficznych i płytą oraz edycja związana z filmami i muzyką też z płytą - oprogramowanie do montażu filmów, kodeki, odtwarzacze filmowe i muzyczne. Tego od groma jest. Polecam.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » środa 15 sty 2025, 21:29

Mam całą kolekcję Niezbędników komputer Świata - dawno ich nie ruszałam, i pewnie wszystko już dawno nieaktualne, bo kupowane za czasów windowsa xp jeszcze :P Szkoda mi niektórych prostych gier i wygaszaczy ekranów (czy ktoś jeszcze wygaszaczy używa?) Lubiłam szczególnie morskie akwarium z możliwością zmiany rybek - na zestaw stały lub zmieniający się randomowo przy każdym uruchomieniu. Ech, łezka się kręci.

Awatar użytkownika
Sławek
Asystent

Post autor: Sławek » środa 15 sty 2025, 21:47

Również niezbędników mam kolekcję, odkąd mam internet to przestałem kupować, a szkoda, bo zawsze była pełna wersja wartościowego programu co każdy nr.

Co do wygaszaczy, powinno działać na wersję XP. Mechanizm wygaszaczy w systemach Windows 7, 8, 10 Microsoft nic nie zmieniał, będą kompatybilne te akwarium z rybkami. Ja używam jeszcze Text3W ustawionego do pokazywania czasu w sposób efektowny jako wygaszacza z czasów XP, i on jest również w 10-tce i starsze wygaszacze też są typu bąbelki, fotografie - swoje pliki graficzne wstawiasz i jako wygaszacz będą ukazywane w efektowny sposób. np zrzuty ekranu z gry TS w jpg i wiele wiele innych.

Jeśli masz 11 - to właśnie nie wiem czy dokonano zmian, nie mam tego systemu.

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » środa 15 sty 2025, 22:41

Mam Sławciu jedenastkę na dodatek pro, i dziwny komunikat, że TA wersja windows11 osiągnęła koniec obsługi i mam pobrać nowszą wersję. Nie zrobiłam tego bo sięboję, że jeszcze gorsza będzie niż ta, choć muszę przyznać, że już się przyzwyczaiłam do jedenastki.

Awatar użytkownika
Sławek
Asystent

Post autor: Sławek » piątek 17 sty 2025, 21:36

Alu, chyba chodzi o wersję 11 do nowszej kompilacji, tak jak to miało miejsce z Windows 10, na razie nic nie ruszaj, bo nie wiem czy o to chodzi.
Możliwe że masz starszą wersję kompilacji Windows 11 to bez znaczenia czy Home albo Pro i od tego roku nie będzie już aktualizowany i wspierany.

A to nie chodzi o to, że ci wymieni cały system i trzeba za to płacić - Nie, nadal będziesz mieć Windows 11 pro, tylko w nowszej wersji - nadal to będzie 11-tka taka sama jak była, tyle że uaktualniona kompilacja ze wsparciem i najnowszymi przyszłymi aktualizacjami bezpieczeństwa oraz naprawczymi. Tak samo było w 10-tce, chociaż Windows 10 do końca tego roku będzie wspierany i aktualizowany - ostatnie aktualizacje otrzyma chyba w październiku bądź listopadzie i koniec, to czy się jeszcze 10-tka utrzyma na rynku, to będzie zależeć od producentów oprogramowania i gier. Może jeszcze z kilka lat się utrzyma i pogrzebany zostanie jak Windows 7 przez producentów gier. Windows 11 sam zostanie na placu boju. Prawdopodobnie pod koniec tego roku, będzie premiera nowego systemu Windows 12, co właśnie zbiegnie się z zakończeniem wsparcia dla 10-tki.

Znalazłem taki artykuł na oficjalnym forum Microsoft'u z takim samym problemem jak Twój - podobno to są jakieś sprzeczne informacje, aczkolwiek jakiś gość z Microsoftu (chyba), sugeruje reinstalacje systemu do nowej kompilacji 11- ki, proponuję Ci to przeczytać. - https://answers.microsoft.com/pl-pl/win ... d1cdda0c15

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » sobota 18 sty 2025, 00:27

Dzięki Sławku za podpowiedź. Póki co wstrzymam się z aktualizowaniem czegokolwiek - z prostej przyczyny - znów nie będzie mnie w domu przez jakiś czas z powodów zdrowotnych. A gdy wrócę, to też pewnie nie od razu się rzucę do komputers :P

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Post autor: SimDels » sobota 18 sty 2025, 18:34

Fajnie, że chociaż w takiej formie ekipa udostępniła serię, tez lubiłem i zawsze miło było kupić gazetkę z płytą (nawet jeśli w ostatnim czasie przydatny był praktycznie tylko kod do pobierania programów z ich biblioteki). Znalazłem niedawno w resztkach mojej starej graciarni płytke konkurencyjnego chipa z bonusem w formie sensacyjnych screenów z tego jak wygląda... internet (dziś to sie niektóym "w pale nie mieści" :D Niebieski ekran jakieś białe literki i zaciesz z tego, że to działa i odpowiada na pytania (dziś tak troche jest z czatem AI, za jakiś czas pewnie młodziez będzie miałą ubaw z obecnej zabawy tymi czatami jak wtedy z internetu bez obrazków albo z jakimiś małymi ikonkami). Nie miałem w tym czasie kompa ale płytka wpadła przypadkiem od znajomego bo lubiłęm testować stare archaiczne programy sprzed x lat których nie znałem (powiedzmy, że do windows vista jeszcze w większości działałąy teraz pewnie byłyby do wywalenia).
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Sławek
Asystent

Post autor: Sławek » środa 22 sty 2025, 20:50

Michał, do wywalenia raczej nie - Takie archaiczne programy z czasów XP lub Vista z powodzeniem działają na nowych systemach bez problemu. Wyjątkiem są starsze gry, może być problem ze zgodnością z niektórymi tytułami - to normalne. Jak choćby np. stary poczciwy Winamp do odtwarzania muzyki MP3 i nie tylko z przed kilku dekad - jeszcze z czasów Windows 95/98/Me :P , używam go do dziś i hula pod 10-tką ja ta lala - bez problemu odtwarza muzykę i wszystko działa jak należy. :)

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: SimDels
Kontakt:

Post autor: SimDels » poniedziałek 27 sty 2025, 18:18

Racja, z grami najgorzej (ilez ja sie nakombinowałem i naściagałęm róznych dziwnych plików żeby zagrac w coś co nazywało sie Medieval Lords (takie średniowieczne simcity w 3d co było wtedy rzadkością) ale i tak "wiśta wio" (vista) nie dawała za wygraną (rety to był chyba najbardziej niedporacowany system okienkowy wszechczasów, nie raz chciałoby sie przy tym wywalić kompa za okno i może nawet warto sobie o tym przypomniec kiedy narzekamy na 10 czy 11 :O )
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Awatar użytkownika
Sławek
Asystent

Post autor: Sławek » poniedziałek 27 sty 2025, 21:17

Michał, Vista to był szajs - na tym nic nie działało chyba że cudem, już lepiej wypada 10-tka, a nawet 11-tka. Najlepszymi systemami i nie do zdarcia to był 98SE, XP i w 75% 7-ka. Na XP jak coś by nie działało to byłby szok :P , a na 7-ce raczej zdziwienie i norma że coś klękło z resztą tak samo 10 i 11, ale nie w XP. Windows XP używałem od dekad jak i wcześniej 98, i nigdy z nimi nie miałem problemu, że coś klękło jak w dzisiejszych systemach. Chociaż 10 lepiej wypada od siódemki, gdyby nie blokował weryfikacji DRM w wersjach płytowych jakiejś gry, ale tu trzeba już mieć pretensje do Microsoft :P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „O wszystkim i o niczym”