Tablica codzienna
- SimsoweAnime
- Felietonista
- Origin ID: SimsoweAnime
Re: Tablica codzienna
Ja myślę, że piątka już nie powstanie. Oni i tak ciągle się zarzekają, że jeśli już to coś innego. Wydaje mi się, że oni po prostu nie mają pomysłu na piątkę albo nie do końca wiedzą jak to zrobić lepiej albo w ogóle skoro już jesteśmy trochę poddenerwowani (gracze) to wiedzą, że oczekujemy czegoś wspaniałego a oni są świadomi, że nie mają takich umiejętności by nam to dać. Powinni zatrudnić jakieś nowe osoby z pomysłami i lepszymi umiejętnościami i przede wszystkim zmienić dyrektora (wiem, że to nie tak proste), bo ten kto za to odpowiada już tak mu woda sodowa uderzyła do głowy tylko na simoleony, że nie oczekuję iż dostaniemy od nich jeszcze coś dobrego.
Na prośbę Alicji wklejam jeszcze raz i tutaj post o najbliższej aktualizacji:
UWAGA! UWAGA!
Według zapowiedzi EA w dniu 18 września, tj. w czwartek nastąpi wielka aktualizacja gry podstawowej. Dlatego Maxis zaleca wyłączenie modów i wyjęcie ich z folderów gry (również CC) oraz sporządzenie kopii zapasowej gry.
Podejrzewam jednak, że skoro aktualizacja dot. aspektów całej gry, to niektóre mody w swojej obecnej postaci mogą nie zadziałać.
UWAGA! UWAGA!
Według zapowiedzi EA w dniu 18 września, tj. w czwartek nastąpi wielka aktualizacja gry podstawowej. Dlatego Maxis zaleca wyłączenie modów i wyjęcie ich z folderów gry (również CC) oraz sporządzenie kopii zapasowej gry.
Podejrzewam jednak, że skoro aktualizacja dot. aspektów całej gry, to niektóre mody w swojej obecnej postaci mogą nie zadziałać.
Na rynku gier i wśród społeczności graczy ( w tym tych simowych) wrze. Jest to spowodowane tym, że Elektronic Arts została sprzedana za 55 miliardów dolarów prywatnym inwestorom z Arabii Saudyjskiej. Inwestorzy ci przejmą aktywa EA z dniem 1 stycznia 2027 roku. Nie jest to plotka, bowiem EA transakcję tę oficjalnie potwierdziła.
Czyżby więc twierdzenie Maxis, że "Przygoda wzywa" jest największym dodatkiem przed przerwą, dotyczyła właśnie tej sytuacji?
Obawy graczy The Sims to m.in.
- czy w związku z konserwatyzmem nowych właścicieli treści gry ni zostaną ocenzurowane,
- czy, chcąc zmaksymalizować zyski, nie pojawią się mikropłatności,
- czy zamiast zespołu ludzkiego, grę będzie tworzyła AL, bowiem nowi inwestorzy stawiają na sztuczną inteligencję,
Istnieją jeszcze inne spekulacje dot. tego, że może Simy zostaną zakończone lub odsprzedane innym firmom.
Sporo na powyższy temat można przeczytać w szeregu artykułów zawartych na stronie Sims Community:
https://simscommunity.info/2025/09/29/e ... d-private/
https://simscommunity.info/2025/09/29/s ... ea-buyout/
https://simscommunity.info/2025/09/29/e ... s-comment/
Natomiast wśród polskich Yutuberów powyższe kwestie porusza KOSmo:
Czyżby więc twierdzenie Maxis, że "Przygoda wzywa" jest największym dodatkiem przed przerwą, dotyczyła właśnie tej sytuacji?
Obawy graczy The Sims to m.in.
- czy w związku z konserwatyzmem nowych właścicieli treści gry ni zostaną ocenzurowane,
- czy, chcąc zmaksymalizować zyski, nie pojawią się mikropłatności,
- czy zamiast zespołu ludzkiego, grę będzie tworzyła AL, bowiem nowi inwestorzy stawiają na sztuczną inteligencję,
Istnieją jeszcze inne spekulacje dot. tego, że może Simy zostaną zakończone lub odsprzedane innym firmom.
Sporo na powyższy temat można przeczytać w szeregu artykułów zawartych na stronie Sims Community:
https://simscommunity.info/2025/09/29/s ... ea-buyout/
https://simscommunity.info/2025/09/29/e ... s-comment/
Natomiast wśród polskich Yutuberów powyższe kwestie porusza KOSmo:
- SimDels
- Komiksomaniak

- Origin ID: Dels
Po tych rewelacjach, nie kontynuowanie serii przez EA miałoby nawet jakiś sens... No cóż, czekamy na dobra konkurencję (przynajmniej Delsy czekają) bo cóż innego zostaje 
Brawo dla EA - tak sprawnie zaciukali własne simcity wypuszczając bubla z którego zażartowali sobie potem autorzy cities: skyline ,że w podobny "sukces" odnośnie simsów nie wątpię. Ciekawe tylko czy i tym razem niemal jednocześnie wybije się jakaś konkurencja jak w przypadku citybuilderów. InZoi jak dla mnie to mimo wszystko za mało (znów niemodyfikowalny świat z paroma parcelami jeśli się nie pogubiłem czyli to samo w ładniejszej współczesnej oprawie graficznej choć fakt-da się jeżdzić autkami
) a Parafolk pewnie da więcej swobody tworzenia ale tak do końca chyba nie wiemy jeszcze jak tam będzie ze swoboda kształtowania świata (a to przeca w takiej grze powinno być podstawą tak jak było zwłaszcza w sims3, poniekad najbardziej jak dla mnie udanej rzeczy w serii).
Brawo dla EA - tak sprawnie zaciukali własne simcity wypuszczając bubla z którego zażartowali sobie potem autorzy cities: skyline ,że w podobny "sukces" odnośnie simsów nie wątpię. Ciekawe tylko czy i tym razem niemal jednocześnie wybije się jakaś konkurencja jak w przypadku citybuilderów. InZoi jak dla mnie to mimo wszystko za mało (znów niemodyfikowalny świat z paroma parcelami jeśli się nie pogubiłem czyli to samo w ładniejszej współczesnej oprawie graficznej choć fakt-da się jeżdzić autkami
Ważna informacja dla użytkowników komputerów i laptopów z systemem Windows 10
Jak pewnie wszyscy wiedzą wsparcie dla tego systemu miało skończyć się z dniem 14 października 2025 r. Jednak Microsoft pod naciskiem Unii Europejskiej postanowił wsparcie to przedłużyć do 13 października 2026 r. właśnie dla krajów członkowskich Unii (oczywiście w tym i dla Polski).
Prawdopodobnie decyzja ta została podyktowana tym, że sporo urzędów, firm, korporacji państw UE pracuje na sprzęcie z Windows 10, który nie spełnia wymogów do zmiany na Windows 11, a zmiana taka wiązałaby się z ogromnymi kosztami dla rzeczonych instytucji. Stąd naciski na Microsoft. Ponadto niektóre państwa, jak np. Dania i kilka landów niemieckich, w związku z częstymi zmianami sytemu operacyjnego przez Microsoft, przeszły lub przechodzą na Linuksa.
Z przecieków z Microsoftu wynika i w kręgach informatyków przebąkuje się się już nawet o Windows 12.
Edit:
Jeszcze dwa dni temu była mowa, że system Windows 10 otrzyma roczne wsparcie w sytuacjach, w których:
- albo zapłaci się określoną kwotę za to wsparcie,
- albo założy konto w Microsofcie (wiąże się to z podaniem danych),
- albo system wymusi stworzenie kopii zapasowych Windowsa (to też byłoby związane z udostępnieniem danych).
Obecnie, jak wynika z dostępnych informacji, już nic nie trzeba robić (cyt. z jęz. angielskiego)
" Microsoft został zmuszony udostępnić rozszerzone aktualizacje zabezpieczeń systemu Windows 10 całkowicie za darmo w Europie. Nie będzie trzeba włączać funkcji Kopia zapasowa systemu Windows, aby otrzymywać rozszerzone aktualizacje zabezpieczeń systemu Windows 10 w Europejskim Obszarze Gospodarczym. Konsumenci nadal będą otrzymywać tylko rozszerzone aktualizacje zabezpieczeń systemu Windows 10 do 13 października 2026 r., ale firmy będą miały możliwość zakupu ważnych aktualizacji zabezpieczeń na okres do trzech lat. Euroconsumers próbuje również przekonać Microsoft do wydłużenia okresu obowiązywania aktualizacji zabezpieczeń dla konsumentów na okres dłuższy niż rok, aby uniknąć narażenia urządzeń na ryzyko w przyszłym roku ".
Jak pewnie wszyscy wiedzą wsparcie dla tego systemu miało skończyć się z dniem 14 października 2025 r. Jednak Microsoft pod naciskiem Unii Europejskiej postanowił wsparcie to przedłużyć do 13 października 2026 r. właśnie dla krajów członkowskich Unii (oczywiście w tym i dla Polski).
Prawdopodobnie decyzja ta została podyktowana tym, że sporo urzędów, firm, korporacji państw UE pracuje na sprzęcie z Windows 10, który nie spełnia wymogów do zmiany na Windows 11, a zmiana taka wiązałaby się z ogromnymi kosztami dla rzeczonych instytucji. Stąd naciski na Microsoft. Ponadto niektóre państwa, jak np. Dania i kilka landów niemieckich, w związku z częstymi zmianami sytemu operacyjnego przez Microsoft, przeszły lub przechodzą na Linuksa.
Z przecieków z Microsoftu wynika i w kręgach informatyków przebąkuje się się już nawet o Windows 12.
Edit:
Jeszcze dwa dni temu była mowa, że system Windows 10 otrzyma roczne wsparcie w sytuacjach, w których:
- albo zapłaci się określoną kwotę za to wsparcie,
- albo założy konto w Microsofcie (wiąże się to z podaniem danych),
- albo system wymusi stworzenie kopii zapasowych Windowsa (to też byłoby związane z udostępnieniem danych).
Obecnie, jak wynika z dostępnych informacji, już nic nie trzeba robić (cyt. z jęz. angielskiego)
" Microsoft został zmuszony udostępnić rozszerzone aktualizacje zabezpieczeń systemu Windows 10 całkowicie za darmo w Europie. Nie będzie trzeba włączać funkcji Kopia zapasowa systemu Windows, aby otrzymywać rozszerzone aktualizacje zabezpieczeń systemu Windows 10 w Europejskim Obszarze Gospodarczym. Konsumenci nadal będą otrzymywać tylko rozszerzone aktualizacje zabezpieczeń systemu Windows 10 do 13 października 2026 r., ale firmy będą miały możliwość zakupu ważnych aktualizacji zabezpieczeń na okres do trzech lat. Euroconsumers próbuje również przekonać Microsoft do wydłużenia okresu obowiązywania aktualizacji zabezpieczeń dla konsumentów na okres dłuższy niż rok, aby uniknąć narażenia urządzeń na ryzyko w przyszłym roku ".
- SimsoweAnime
- Felietonista
- Origin ID: SimsoweAnime
Słuchajcie, nie wiem czy widzieliście (ja dopiero teraz zobaczyłam) ale już jakiś miesiąc temu na Tumblr pojawił się magazyn stworzony przez fanów The Sims 2. Całość ma około 80 stron i jest dostępny online. Ponoć jest opcja dostania go w formie papierowej przez twórców. Coś wspaniałego
Link do magazynu: https://simstalgia.neocities.org/
Link do magazynu: https://simstalgia.neocities.org/
- Załączniki
-
- Alibali
- Pisarz

- Origin ID: Aschantka
Naprawdę komuś się chciało włożyć mnóstwo pracy w stworzenie tego magazynu. Świetne ilustracje, dowcipne teksty. Niestety - przy mojej znajomości j.angielskiego, i niemożności przetłumaczenia tekstu - zrozumiałam tylko trochę. Ale i tak podziwiam tych szalonych fanów
Trochę miałam problemu z "otworzeniem" pisemka, dopóki nie odkryłam, że należy najechać na brzeg kartki z prawej strony
Brawo ja!
Origin ID: Aschantka