Aquarium

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Aquarium

Post autor: bobas52 » środa 09 lip 2025, 06:35

Pozazdrościłam naszemu mistrzowi szklanego domostwa i też wypróbowałam szklane ściany, które dostaliśmy w gratisie z nową aktualizacją. Mój projekt nie jest tak fikuśny jak Misiaczka. Jego główną cechą jest prostota.

Lokatorzy tym razem nie dostali wypasionej łazienki z pralką i suszarką... mimo to nie narzekają :D .Nie ma też dywanów - postawiłam bowiem, jak zwykła mówić Alutka na - sterylność :lol:

1a.jpg
tył domu.jpg

Dom ma dwa pokoje, łazienkę oraz salon z aneksem kuchennym:

4.jpg
7.jpg
5.jpg
6.jpg

Łazienki nie fociłam bo jest malutka, będzie ją widać na rzucie:

3.jpg

Udanego dnia życzę wszystkim graczom i wirtualnie przytulam :14-face-throwing-a-kiss: :14-face-throwing-a-kiss:

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » środa 09 lip 2025, 21:43

Rozumiem nazwę tego domku - bo jest przeźroczysty jak akwarium. Ale zielona w nim woda :P
Pięknie jednak współgra ta zieleń - ten konkretny odcień z jasnym drewienkiem i tym właśnie śmietankowym odcieniem bieli. Domeczek jest uroczy, i jak to już bywa standardowo u ciebie - czyściutki i niezabałaganiony.
Ja tam zaraz wpadnę, obiecuję. I będziesz miała sprzątania na tydzień - bo nie wiem, jak to się dzieje, że jak kończę sprzątać na górze, to zaczynam od początku na dole. I wcale nie chodzi o przetarcie kurzu :(

Z zaciekawieniem oglądam te ściany, a także u Miszki te nowe opcje kładzenia zieleni na dachu - bo przyznam, że nie dotarłam jeszcze do gry na tyle, by to oblukać! (ze dwa razy w CAS tylko byłam). Ale dzieje się przez ostatnie dwa tygodnie, i to tak, że nie mam kiedy przysłowiowo w nos się podrapać! I mam tylko siłę, by skrobnąć coś na SImtopii.

Bobinko, uwielbiam tego rodzaju kafelki jakie położyłaś w kuchni. Ten wzór nazywa się "metro" i gdybym dziś na nowo urządzała kuchnię to chętnie użyłabym właśnie tego wzoru. Choć nie wiem - nauczona złym doświadczeniem postarałabym się jednak o jak najprostsze rozwiązania, czyli proste i płaskie kafelki, które łatwo wytrzeć z tego tłustego osadu od gazu.

Podświetliłaś też ładnie szafki, co daje fajny efekt. A może wcale nie trzeba dodatkowego oświetlenia - ja ciągle się dziwię, że mam w grze TAKIE rzeczy - jakie ty czy Misiek pokazują w swoich pracach. Gdy postawię parcelkę u siebie dla dokładniejszego oglądu - to się dowiem :)

Ale przejdźmy z kuchni do sypialni. Jest śliczna - wygodna i pojemna - a to dzięki temu systemowi szafek. Sama też marzę o takim zestawie - w którym co prawda nie ciuchy bym umieściła, tylko wszystkie moje szpargały rękodzielnicze.
Może zbuduję choć Simom taki domek, w którym nie będą musiały potykać się o kartony pudełka, pudełeczka i ...własne nogi :)

Awatar użytkownika
SimDels
Komiksomaniak
Komiksomaniak
Origin ID: Dels

Post autor: SimDels » czwartek 10 lip 2025, 08:52

Bardzo fajny projekt, piękne pastelowe zielenie faktycznie uzupełniaja twoje akwarium jak woda ale w tej wodzie jak przystało na akwarium jest mnóstwo ciekawych rośli... szczegółów :)
Kiedy Ty piszesz o prostocie to wiadomo, że i tak będzie tu masa ciekawych szczegółów jak różne bibelociki w świetnie dobranych mebelkach. Salon jest fantastycznym mógłbym taki mieć w realu (a nawet w tesco). Jest bardzo przytulny, na słomianych fotelikach chciałoby się od razu usiąść (i coś fajnego wszamać?). Kuchnia też fajnie łączy w sobie nowoczesność i jakąś przytulność kojarzoną niekoniecznie z nowoczesnymi budynkami. Podoba mi sie zabieg kolorystyczny czyli znów takie morskie kolory i nawet cegiełka w takich tonacjach.
Edit, potem zauważyłem, że to jedno pomieszczenie :D Bardzo lubię takie rozwiązania. Sypialnia też na bogato i na przytulno a okno zaprojektowane jakby pod ta funkcję.Do tego te wszystkie wdzianka wiszące w szafach, masz wyczucie i cierpliwosć, świetne! Jest też i zakątek z biurkiem gdzie byc może pani architekt planuje kolejne inwestycje i tu też bardzo realistycznie przez mnogość szczegółów i tylko nie wiem jakoś co to za tablica z półeczką, którą chyba do niej "przybiłaś" nad biurkiem, zupełnie jakoś nie kojarze tego obiektu i tymbardziej tego czy on jakos działą interaktywnie (?).Otoczenie też bardzo ładne a przysłowiowa wisienką na torcie jest dla mnie pomnikowa piesa strzeżąca dostępu do domu :a_bravo: :a_bravo: :a_bravo:
Więcej moich chałupek i inszych rzeczy znajdziesz tu na forum oraz na SDW i BSR. Masz pytania ? Pisz śmiało :)
Dobrej zabawy!

Frisska
Felietonista

Post autor: Frisska » czwartek 10 lip 2025, 13:01

Mnie również się podoba, chociaż brak zasłon od strony chodnika wciąż wydaje mi się dość odważnym zabiegiem. No, chyba że nie mamy sąsiadów. :P Ewentualnie wypłaszczyłabym dach jeszcze.
Kafelki bardzo na plus, też uwielbiam ten fason, strzałem w dziesiątkę jest kolor. Właśnie się zastanowiłam: mięta czy oliwka? Limonka? xD
Ciekawie zbudowana garderoba (rozumiem, że to są moduły, które zestawia się samodzielnie?).

Też masz już, podobnie jak Dels, swój charakterystyczny znak wodny. :)

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » czwartek 10 lip 2025, 15:10

@Frisska @bobas52 @SimDels Miszko, Bobi, Fri - odpowiadam hurtem.

Miszka - ta tablica, którą Bobi umieściła nad biurkiem należy do kolekcji "gamingowa wygoda", na którą Bobina też mnie namówiła, bo naprawdę wiele ślicznych i bardzo przydatnych elementów zawiera. Półeczki, lampeczki, wygodną komodę, ozdoby pokoju młodzieżowego i nie tylko, bo mogą służyć równie dobrze do wyposażenia gabinetu, pracowni o najróżniejszych profilach,Plus świetne biurko i komputerowy fotel - trochę mniejsze od tych dotychczasowych kloców, ale np idealnie pasujące swoją śmietankowo-drewnianą kolorystyką do komódko-szafek, które zestawione z tym biurkiem i półeczkami modułowymi (które z kolei Frisska wyhaczyła) mogą stanowić śliczny zestaw meblowy. Nawet są podobne szafki kuchenne - kolorystycznie i stylistycznie, mogące uchodzić za segment. Nie wiem z którym dodatkiem to doszło - muszę przeszukać tematy z nowinkami, ale gamingową wygodę i kuchenny bałągan naprawdę gorąco polecam - kolekcje są do kupienia jak pozostałe kolekcje - jedynie po 19,90, i bardzo poprawiła się ich jakość, (nawet Kosmo to zauważył i wspomina w którymś z ostatnich filmików), bo w każdym nowszym zestawie jest teraz sporo interaktywnych przedmiotów. A ja bardzo lubię, gdy sim może coś zrobić z danym obiektem - a nie tylko stać i gapić się, a po zakupie dodatku Życie i Śmierć - ewentualnie sporządzić pamiątkę.

Bobinko pobrałam twoją parcelkę jak obiecałam - i jestem mega zachwycona. Jest niezwykle funkcjonalna i w każdym calu przemyśłana. Rozczuliłaś mnie tym koszem na śmieci tak wtulonym w te szafki kuchenne - świetnie wykorzystałaś ten "załomek" Ogród jednak sobie poprawię, bo postawiłam domek na dużo większej działce, i zyskałam jeszcze dodatkowe miejsce na nieco większy ogród.

Szafki - jak podejrzewałąm - są już gotowe - podświetlane :) I już wiem, dlaczego TEGO nie wiedziałam - zafiksowałam się na meblach w starym stylu, a te szafki należą do tych nowocześniejszych, dlatego zawsze je pomijałam.

Gdzieś ty znalazła tego piesa ślicznego? WIem, że z debugu jest, ale z którym dodatkiem doszedł?
W pierwszej chwili pomyśłałam - to dziwne, że udało się Bobi wysłać dom do galerii Z MIESZKAŃCEM :33-hushed-face: :33-hushed-face: :a_rolling:

Po bliższym przyjrzeniu się zrozumiałam, skąd to wrażenie. Ale piesek rzeczywiście wygląda jak żywy. Mało tego - mam bardzo podobną - (bardzo wiekową i cenną) figurkę u siebie w domu!

Frissko - mieszkam obecnie w domku jednorodzinnym, ale mieszkałam długo w bloku, a także tak samo długo w starej prawie stuletniej kamienicy wrocławskiej. MIałam zawsze firanki i dywany. Teraz nie mam ani jednego, ani drugiego! Tzn mam firanki na dole domu, na poziomie ulicy, ale na piętrze mam już tylko same zasłony, które są tylko dekoracją - nie służą do zaciągania, mimo, że naprzeciw mam domek sąsiadów. I zauwayłam, że wielu sąsiadów też nie ma firan, a jeśli są - to takie króciutkie. I szczerze powiem - podoba mi się to.
W Skandynawii oraz tam gdzie mieszka moja córka - królują gołe okna - ewentualnie z roletami, i nikt nie ma z tym problemu. Mało tego, gdzieś ok dwadzieścia lat temu, gdy pierwszy raz przyjechałam do niej, to wpadła mi w ręce broszurka wydana przez Polaków dla Polaków -czego NIE ROBIĆ w UK, a tam wyczytałam m.in. - NIE ZAGLĄDAĆ ludziom do mieszkań idąc ulicą. Tam w starym centrum Glasgow z dawną zabudową sporo jest mieszkań z oknami tuż nad chodnikiem (tzw suteren), i podobno Polaków rozpoznawano po tym, że przystawali i zaglądali do tych okien :a_tounge: :a_ciiii:

Ale dywany i firany u Simów kładę namiętnie :)

Szafki, które tak ci się podobają są rzeczywiście modułowe i w świetnych wersjach kolorystycznych. I dużo tego jest - można zestawiać je jak klocki lego tworząc dowolny mebel. S też pasujące komódki i tzw sideboardy. A także coś w rodzaju zestawów wieszaków z garderobą, i pasujące do nich szafki wiszące z "szyną" na której zaczepia się te zestawy ciuchów. I voila - mamy garderobę o dowolnym wyglądzie. Taka EA "szprytna" okazała się :P Szafki te obfociłam gdzieś - i chyba trzeba przeszukać temat uwaga nadchodzi - nowości wydawnicze. Od jakiegoś czasu wstawiam tam tylko zajawki, a same dodatki, rozszerzenia i kolekcje - opisuję osobno, bo potem trzeba się naprzewijać stron, by coś znaleźć.

Awatar użytkownika
Katel
Budowniczy
Budowniczy
Origin ID: Katel

Post autor: Katel » czwartek 10 lip 2025, 16:46

Odważnie jak widzę eksperymentujesz z przezroczystymi ściani :D Chyba sama bym się nie zdecydowała na szkalne ściany od frontu :D Nie podglądam wasze cudeńka i chyba w końcu sama skuszę się na jakiś eksperymencik. W Twoim domku bardzo mi się spodobała podłoga, ja zawsze mam z nią problem i ogólnie z kolorystyką. A tu jest naprawdę wszystko doskonale skomponowane, drewno i zieleń doskonale do siebie pasują :)
W przerwach między budową a budową bawię się tak: https://www.wattpad.com/user/Kami-Kate

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fuszerki Bobi”