Dwójkowe (i nie tylko) pamiątki Frisski

Jesteś zapalonym architektem? Twoją pasją jest wymachiwanie kielnią i łopatą? To jest miejsce właśnie dla ciebie! Gracze wszystkich odsłon The Sims łączmy się!
Frisska
Felietonista

Re: Dwójkowe (i nie tylko) pamiątki Frisski

Post autor: Frisska » czwartek 31 lip 2025, 21:04

Butik:
Jutrzenka — butik (I).jpg
Jutrzenka — butik (II).jpg
Jutrzenka — butik (III).jpg
Jutrzenka — butik (IV).jpg

Drogeria:
Jutrzenka — drogeria (I).jpg
Jutrzenka — drogeria (II).jpg
Jutrzenka — drogeria (III).jpg
Jutrzenka — drogeria (IV).jpg
Jutrzenka — drogeria (V).jpg
Jutrzenka — drogeria (VI).jpg
Jutrzenka — drogeria (VII).jpg

Frisska
Felietonista

Post autor: Frisska » czwartek 31 lip 2025, 21:05

Salonik obuwniczy:
Jutrzenka — salonik obuwniczy (I).jpg
Jutrzenka — salonik obuwniczy (II).jpg
Jutrzenka — salonik obuwniczy (III).jpg
Jutrzenka — salonik obuwniczy (IV).jpg
Jutrzenka — salonik obuwniczy (V).jpg
Jutrzenka — salonik obuwniczy (VI).jpg
Jutrzenka — salonik obuwniczy (VII).jpg
Jutrzenka — salonik obuwniczy (VIII).jpg

Frisska
Felietonista

Post autor: Frisska » czwartek 31 lip 2025, 21:09

Zabawkowy:
Jutrzenka — zabawkowy (VIII).jpg
Jutrzenka — zabawkowy (VII).jpg
Jutrzenka — zabawkowy (VI).jpg
Jutrzenka — zabawkowy (V).jpg
Jutrzenka — zabawkowy (IX).jpg
Jutrzenka — zabawkowy (IV).jpg
Jutrzenka — zabawkowy (III).jpg
Jutrzenka — zabawkowy (II).jpg
Jutrzenka — zabawkowy (I).jpg

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Post autor: Alibali » czwartek 31 lip 2025, 22:01

Dzięki! Świetnie ci ten sklep wyszedł, i szczerze ci powiem, że brakuje mi w czwórce opcji robienia zakupów - jak to było w jedynce czy dwójce! Trójka ma to trochę inaczej rozwiązane, ale też "idziemy do sklepu" szczególnie w Wymarzonych Podróżach. W Sunset Valley sklep spożywczy jest króliczą norą - wyskakuje tylko lista tego, co możemy wybrać.
Ale wiem, że u ciebie towar na półkach to cece, i podziwiam cierpliwość zbieracza! Podobają mi się szczególnie torebki i butki - jak Perci czy Delsowi. Kosmetyków też wyczarowałaś mnóstwo i jakże różnorodnych.

Jednak trudno mi przestawić się na.. brak tła otoczenia. Taka pustka jak w jesienny, mglisty poranek nad morzem :) Taka jednak uroda i specyfika dwójeczki.

Oglądając sklep z zabawkami przypomniałam sobie mój własny sklep z dzieciństwa - mieścił się naprzeciw mojej wrocławskiej kamienicy (do czasu wyburzenia jej z powodów uszkodzeń spowodowanych bombardowaniem - taki los spotkał wiele kamienic z calego kwartału) i spędzałam tam długie godziny z nosem przy szybie! WIęc w twoim sklepie też stałabym z tym nosem przy szybie :) Takiej ilości zabawek nie spodziewałam się ujrzeć w jakiejkolwiek odsłonie SImów. Czy korzystasz z OMSP? Co za głupie pytanie - pewnie, że tak. Która szafka czy półka miałaby tyle slotów! WIęc znów westchnienie podziwu - jak ci się chciało!
W trójce częśto korzystałąm z zabawkowych dekoracji (mnóśtwo pięknych zabawek) ze strony Vitasims - zerknęłam, czy Vita ma dwójkowy asortyment - no pewnie, że ma.
Na wszelki wypadek ci wklejam adres (ale to pewnie tak, jak bym wysyłała wodę święconą księdzu:P )

https://archive.liquidsims.com/mirror/V ... sims2.html

Ja sama jestem "na skraju - czyli przededniu" urządzenia sklepu z odzieżą - dokładnie salonu mody ślubnej (funkcjonalnego) ale - w czwórce. Przyznam, że nie ogarnęłam tego tematu w czwórce, w dwójce kiedyś coś tam robiłam, ale w dziale spożywczym.
Dzięki raz jeszcze za "poświęcenie się" i wysłanie mi zdjęć dodatkowo :) Niestety - mam dość słabą kartę graficzną i być może to jest powód, że widzę tylko listę tytułów :(

Awatar użytkownika
Kamelia
Budowniczy
Budowniczy

Post autor: Kamelia » piątek 01 sie 2025, 16:14

Ja widzę zdjęcia tylko na tej stronie. Ale podoba mi się to co widzę, ilość pracy włożonej w zbudowanie takiego cacuszka aż boli. Cierpliwie jeden za drugim. Każdy w innym kolorze. Nawet torebki sa i w realu by mi się podobały. O matko i córko jest tam wszystko, kosmetyki też . Jak pisałam bryła mi się nie wczytuję a mam bardzo dobra kartę, mogę jedynie napisać że w części dziecinnej masz fajne tapety.
wład­czy­ni krainy bez uczuć...

Frisska
Felietonista

Post autor: Frisska » piątek 01 sie 2025, 21:56

@Alibali Oczywiście, że OMSP wjechało! Nawet pisałam, iż któryś tam bibelot ma zły poziom i lewituje. :D Dzięki za link, ale zdaje się, że Vitasims już ładnie obrobiłam, z czego mogłam, a póki nie odchudzę folderu z CC, nie ma mowy o nowych dodatkach. ;) Sąsiedztwo jako takie czasem widać, ale i tak jest rozpikselowane. Tego rzeczywiście brakuje, ale reszta gry ów mankament wynagradza. Btw, te dzieckowe obiekty do Simów są przesłodkie. <3
@Kamelia Dzięki! Ja też lubię te torebki! To chyba również projekty Cassandre. Świetne rzeczy mam od niej, chociaż niektóre trochę prześwietlone, widocznie robiła je na mocnym kontraście i/lub rozjaśnieniu monitora. Nie wiem, czemu występuje problem z pierwszą serią zdjęć, chyba nic prócz odświeżania nie da się z tym zrobić.
O, nie ma w Czwórce zakupów? Nawet nie wiedziałam, myślałam, że to standard. :48-astonished-face:

Tak pomyślałam, że w sąsiedztwie będę musiała postawić jakieś magazyny, choćby atrapy z modułu otoczenia — ale też dzisiaj wiele sklepów ma bardzo skromną wystawę stacjonarną, bo większość rzeczy sprzedaje online. Można się tym usprawiedliwić. No i zawsze można się ratować wyobraźnią, wmawiając sobie, że sztuk danego przedmiotu jest więcej. ;)

W kolejce czeka kolejna sielska chatka z Cichej Wody, a później chyba przejdę znów do czegoś nowoczesnego. A może chcielibyście, żeby zbudować coś specjalnie pod Was? ;)

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » sobota 02 sie 2025, 00:00

@Frisska - ja to bym chciała winnicę - i domek do niej w stylu prowansalskim. Moje SImy zawe coś zbierają - czy to artefakty, czy plony - wszystko jedno. Ale zbierają. Co w trójce (i w zasadzie EA przyznaje się bez bicia - w czwórce również) prowadzi prosto do wywalenia zapisu. Niestety - albo być albo mieć w tej grze staje się bolesnym wyborem.

Zresztą - poczytaj w wolnej chwili

https://gamerant.com/the-sims-4-expansi ... on-no-fix/

Uwielbiałam zestawy mebelków Vitasims w trójce! Moim ulubionym był zestaw prowansalski (ten w kolorze kremowo-lawendowym) oraz rzecz jasna - jej sztandarowy set - Monticello. Ale i mnóstwo innych też. Niestety - Vita do czwórki już niczego nie zrobiła. A czekałam, że przekonwertuje tak jak Shino z TSR, która przekonwertowała większość swoich trójkowych artdeco zestawów do czwórki. Brazylijka Cashcraft też odmówiła współpracy z czwórką - ba - zabroniła konwersji innym!
Ehh. Mam teraz mnóstwo nowych ceców od odkrytych jakiś czas temu Felixandre, Harlux i Intarsji..Ale niestety - zestawy są baaardzo "ciężkie"... Ale jakie piękne!

Mam ochotę zrobić pracownię krawiecką i salon sukni ślubnych do czwórki. Mam piękne suknie już ściągnięte i mnóstw ozdób, ale niestety - nie ma w czwórce tych funkcji, które dają wiele radości w dwójce - możliwość kupowania odzieży w sklepie i przymierzania w przymierzalni. Więc trochę jest bez sensu tworzenie czegoś tylko sztuka dla sztuki... Poza tym nie miałam do tej pory żadnego sklepu i żadnego pojęcia jak go poprowadzić.
No i żadnych elementów wyposażenia do pracowni. Znaczy - maszyny do szycia itd... Jedyna funkcjonalna maszyna jest zepsuta i nikt do tej pory nie naprawił tej modyfikacji.

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » sobota 02 sie 2025, 10:56

Wow, ilość zgromadzonego towaru zwala z nóg. Wprowadzony obowiązek selektywnej zbiórki odpadów tekstylnych zdecydowanie wpłynął na ograniczenia (w moim przypadku ) zakupu ciuchów. Nie chcę gromadzić w szafach "przydasiów", z którymi potem będę miała problem co zrobić.
Kosmetyki, środki czystości i leki (poza artykułami spożywczymi) są artykułami pierwszej potrzeby i na nich się skupiam.

Powracając do pawilonu Jutrzenka, jako konsument stwierdzam, że jest funkcjonalny. Kolor nie nie rozprasza uwagi klienta. Badania dowiodły, że barwy nie tylko wpływają na nastrój, ale także na decyzje zakupowe. Czerwień np. pobudza do zakupu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wielkie Simowe Budowle”