Dwójkowe (i nie tylko) pamiątki Frisski

Jesteś zapalonym architektem? Twoją pasją jest wymachiwanie kielnią i łopatą? To jest miejsce właśnie dla ciebie! Gracze wszystkich odsłon The Sims łączmy się!
Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz
Origin ID: Aschantka

Re: Dwójkowe (i nie tylko) pamiątki Frisski

Post autor: Alibali » sobota 13 wrz 2025, 01:18

Powiem tak - podoba mi się, ale nie wszystko. Jako zwolenniczka ładu i symetrii (coś odziedziczyłam po Poirocie) - ciężko znoszę, nawet w grze - wszelkie skosy, załamania i misz-masze.
Trochę mi się rymnęło przy okazji :P

Najbardziej podoba mi się sypialnia adult. Jest najspokojniejsza, i ładnie skomponowana kolorystycznie. Morskie zielenie z niebieskim i czernią dały tu zamierzony efekt. Dodatkowym spoiwem jest "indiański" wzór gobelinu(makatki) i dywanu. Żółć szafek jeszcze to podkręca. ALe zdjęłabym te miszmaszowe rolety, i dała spokojne białe, które wydaje mi się - uspokoiłyby bardzo płaszczyznę ściany okiennej, jeśli już koniecznie miałyby wisieć tam jakieś.
Druga sypialnia - dla dzieciaków - przez tę tapetę powoduje u mnie lekki zawrót głowy. I ten miszmasz firankowy jeszcze go pogłębia. Ale efekt tego zakręcenia chyba zamierzenie podkreśliłaś 'zawirowanym" dywanem, wirującą lampką nocną i okrągłym dywanikiem przy biurku.
Kiedyś modne były lampki nocne z wirującymi w cieczy kawałkami folii, które dawały taki właśnie wirujący obraz na ścianie i suficie, i taki sam efekt uzyskałaś dając tę tapetę.
Ale - jak napisałam wyżej - milośniczką zawrotów głowy nie jestem, choć doceniam starania.

Podoba mi się łazienka - biało-czarno-zielonomorska. Podkreśliłaś "przynależność" tematyczną do całości efektownymi kafelkami i ładnie dobranym wyposażeniem w bieli i czerni. Te właśnie szafki pasują tu idealnie.

I na koniec salon - spokojny, stonowany, choć nie monotonny. Przełamałaś tę czerń z zielenią odrobiną purpury (różowofioletowa barwa kilku elementów) - co powoduje, że wnętrze nie jest monotonne. Zastanawiałam się, czy nie pasowałby tam inny dywanik - choćby ten z sypialni adult. Ale jednak nie - za dużo w nim barw.
Jedynie ustawiłabym telewizor i resztę mebli w salonie- porządnie - czyli prosto :)

Imprezowa część na dachu - czemu nie. Ale zastanowiłabym się nad tym prysznicem - bo wg mnie kompletnie tam nie pasuje. Tak jak wspomniała Kamelia - samo jaccuzi wystarczy.

Mam nadzieję, że się na mnie nie zezłościsz, ale staram się zawsze być w zgodzie z własnym sumieniem i jeśli coś chwalę - to chwalę szczerze. I szczerze piszę, jeśli mi coś nie pasuje.
Jak powiadali mądrzy Rzymianie - jednemu pasuje rybka, a innemu akwarium, i o gustach (podobno) się nie dyskutuje. Chyba- że w simowym kąciku budowlanym :)

Awatar użytkownika
bobas52
Mistrz Humoru
Mistrz Humoru
Origin ID: bobas52

Post autor: bobas52 » sobota 13 wrz 2025, 12:16

Może z racji tego, że sama lubię zieleń to w pierwszej kolejności na nią zwróciłam uwagę. Z tego co napisałaś Oaza w zamyśle miała być wakacyjnym domem, stąd ten "imprezowy" dach. Osobiście jako, że jestem minimalistką, wystarczyłoby mi: jacuzzi, grill, stolik z parasolem i krzesełkami ewentualnie barek... wszystko inne przeniosłabym do ogrodu. Bo powiem szczerze teleskop na dachu jest przytłaczający swoimi gabarytami.

Podoba mi się: sypialnia dzieci z jednym wyjątkiem - kolejny raz przedobrzonej ilości rolet oraz ładna kolorystyka sypialni małżeńskiej. Na wyróżnienie zasługuje również łazienka oraz ganek w romantycznej aranżacji :12-ok-hand:

P.S Nie orientuję się czy posiadasz okolice wakacyjne tj. jak Granitowe Kaskady z Ucieczki w plener lub Selvadoradę z przygody w dżungli. Do obu tych okolic Twoja Oaza pasowałaby idealni. Pozdrawiam.

Frisska
Felietonista

Post autor: Frisska » niedziela 14 wrz 2025, 22:38

@bobas52, Selvadoradę mam w mebelkach. Z tej kolekcji jest dywanik, który spodobał się @Percival159. A tak to tylko Wierzbowa, Newcrest i to pośrodku, pustynne takie, nie pamiętam nazwy. :)

Czyli intuicja dobrze mi podpowiadała, że coś nie wyszło, hyhy. :P Najwyraźniej z prysznicem przedobrzyłam. Przyjrzałam się parceli raz jeszcze, od strony pomarańczowego domku — tak, on też będzie! — i rzeczywiście, muszę się zgodzić, że ogrodzenie z żywopłotu jest za niskie i da się podejrzeć Simów podczas kąpieli. Ups!^^ Teleskop i stacja zabaw dla dzieci (jak to nazwać, hm?) faktycznie są ciężkie, ale uznałam, że dach jakoś wytrzyma; ściana z łukami służy nie tylko jako ozdoba wejścia i osłona ganku, ale także jako podpora.
@Alibali Meble w salonie da się ustawić na prosto, sprawdziłam, powinno być bezstratnie względem funkcjonalności, ale bez testowania nie stwierdzę na 100%. Mnie bardziej spodobało się po skosie, ale tu każdy ma swoje preferencje.
Alu: z roletami zawsze mam problemy, bo ślepota kolorystyczna twórców poraża i tym razem; a to nie pasuje krój, a to długość, a to styl lub wreszcie właśnie kolor czy wzór zasłon. Wtedy nie znałam jeszcze metody ustawiania z altem, może dałoby się je ładniej „upiąć”. Spróbuję z bielą, chociaż musi być złamana; ostra i czysta nie będzie tu pasować. Zobaczymy, na razie zostaję przy bazowej wersji. I dodam coś na ganek, bo jedna sofka plus stoliczek to może być za mało. Tak pomyślałam o tej imprezie i uznałam, że właśnie tam będzie można postawić magnetofon; dużo miejsca do tańczenia. ;)
Jeszcze nie wiem, co zrobię z domem w Galerii; na razie wisi, później może zdejmę lub apdejtuję. Mam nadzieję, że dom sąsiada spodoba Wam się bardziej. Też ma egzotyczny klimat, ale w nieco inną stronę.
@Kamelia, kolor szafek to chyba kwestia światła, nie układałam naprzemiennie jednej barwy i drugiej, chyba że przy ciemnym monitorze walnęłam babola. Jeśli nie, to wszystkie powinny być te same (mowa o górnych, dla ścisłości). Ale patent z innymi kolorami frontów dolnych i górnych potrafi być naprawdę całkiem-całkiem, podpatrzyłam go w prawdziwych mieszkaniach (różne home-tur na YT) i gdzieniegdzie wyglądało świetnie.
Cieszę się, że — mimo niedoróbek — znalazłyście tu coś dla siebie, dzięki za odwiedziny. Tak się przerzucam między Dwójką a Czwórką, teraz mnie naszło na jakiś autumn house w Dwójce, ale w Czwórce wciąż staram się wydłubać coś raz na jakiś czas. ;)

Awatar użytkownika
Percival159
Naczelny
Origin ID: Percival159

Post autor: Percival159 » poniedziałek 15 wrz 2025, 02:53

Frissko, dziękuję pięknie, mam Selvadoradę, więc i dywanik również, ale czasem ogarnia mnie pomroczność jasna i nawet nie wiem, co mam i gdzie. :)

Co do domku, to wiadomo każdy ma jakieś tam preferencje, ale gdybym chciała ustawić sobie prysznic na dachu, to bym postawiła i by stał, bo czemu nie, skoro mam taką chęć i moi Simowie również. :) I to jest właśnie fajne w Simsach, że można coś takiego zrobić. Mnie prysznic w Twoim domku na dachu nie przeszkadza wcale, fakt jest kontrowersyjny, czasem sąsiedzi mogą podejrzeć kąpiącego się Sima (czysto teoretycznie, bo w praktyce to się nie zdarzy), ale to przecież tylko zabawa. Podobnie jest z teleskopem, nie raz stawiałam ten duży teleskop na balkonach, bo moi Simowie lubili oglądać niebo. Gdyby to był mój domek, zostawiłabym go takim jakim jest, z placem zabaw, teleskopem i prysznicem na dachu. :) I dodałabym ewentualnie coś na ganek - jak piszesz - choćby ten magnetofon na imprezy, to fajny pomysł.

Co do sufitów (gdyż pisałaś, że masz problem z pokolorowaniem ich), być może w międzyczasie sama już odkryłaś poniższy sposób, ale na wszelki wypadek napiszę, jak ja to robię. W każdym razie u mnie to działa.

1. Najpierw zaznaczam w trybie budowy, w prawym górnym rogu ekranu, że ściany mają być podniesione:

1.jpg

2. Potem ustawiam sobie widok z góry na piętro, na którym chcę pomalować sufit. Tu jest jakiś domek EA; malowany będzie salon z kuchnią, bo są połączone w jedno pomieszczenie:

2.jpg

3. Następnie wybieram "malowanie podłóg" (na pomarańczowo w domku w lewym dolnym rogu ekranu) i zaznaczam, że chcę malować "sufity według pokoju", to jest to ostatnie zaznaczenie z czterech. Zaś przedostatnie to malowanie sufitu po jednej płytce. Dwa pierwsze, jak wiesz, to podłogi.

3.jpg

4. Potem wybieram kolor i deseń, tutaj jakieś pierwsze z brzegu drewno, czyli tradycyjne płytki drewniane "Sęk". I dopiero momencie zaznaczenia koloru pokazuje mi się sufit, który mogę pomalować:

4.jpg

5. Na koniec klikam w sufit wybranego pokoju i on zmienia kolor na pożądany przeze mnie:

5.jpg

To tyle; :) i powiem Ci, że się sporo nagimnastykowałam, zanim ogarnęłam jak to zrobić, bo wcześniej manewrowałam widokiem malowanego pokoju tak, by od strony podłogi zobaczyć sufit, kliknąć go i pomalować. Tak też się da w przypadku większych pomieszczeń, ale jest to dość karkołomne. W przypadku małych pokoi, na przykład łazienek - pomalowanie sufitu w ten sposób raczej nie wchodzi w grę.
"Ukarani czy bezkarni –
Ciemność im na nerwach gra.
Bezimienni, legendarni –
Omawiają przyjście dnia".
(J. Kaczmarski)

Awatar użytkownika
Alibali
Pisarz
Pisarz

Post autor: Alibali » poniedziałek 15 wrz 2025, 19:18

@Percival159 - Percnko droga, dzięki serdeczne za ten poradnik, bo ja - śłepota jedna - nie zauważyłam tych opcji i malowałam jak ten osioł - po jednej płytce przekręcając parcelę na wszystkie możliwe sposoby! TERAZ będę wiedziała jak to zrobić.

Proponuję abyś skopiowała ten poradnik do działu poradników, bo na pewno niejedne "osieł" się jeszcze znajdzie ale dzięki poradnikowi - ogarnie :P

Co do domku Frisski - to rzecz jasna - każdy buduje według swoich zsad, i nikomu nic do tego. Przedstawiając jednak do oceny swoją pracę - przynajmniej ja - zawsze liczę, że ktoś mi wytknie niedociągnięcia. I albo je skoryguję, albo nie, jeśli uznam, że krytyka jest nieuzasadniona.

Co do zdania " czasem sąsiedzi mogą podejrzeć kąpiącego się Sima (czysto teoretycznie, bo w praktyce to się nie zdarzy)" - to akurat jest na odwrót - SImowie nie chcą się kąpać, a w przypadku prysznica - rozbierać w obecności osób postronnych, więc w przestrzeni niezamkniętej ścianami, gdy na parceli przebywają inni simowie - tego robić nie będą. WIęc trochę jest bez sensu stawianie bezużytecznego wyposażenia. Chyba, zę dla dekoracji :P

Podglądanie jest zjawiskiem znanym posiadaczom wickeda :P I żeby uniknąć wizyt dwojga namolnych podglądaczy (Tony Peeping i bodaj Tina Peeping - należy wyłączyć tę opcję w samym modzie, albo pozbawić dojścia od zewnątrz do okien łazienek które umiejscowione są na parterze domku. Zablokowanie samej furtki jest nieskuteczne. Sytuację z podglądaniem opisałam w odpowiedzi w tym poście

https://thesimsforum.pl/viewtopic.php?t=1171&start=20

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wielkie Simowe Budowle”